Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Skift ut den gamle, slitte isoasjonen og spar en formue.

Skift ut den gamle, slitte isoasjonen og spar en formue.

Det er enkelt å isolere et loft, når du bare skal legge ut isolasjon på den vannrette delen. Men det er et par ting du er nødt til å være oppmerksom på før du begynner, ellers kan du ende opp med å gjøre dumme og dyre feil.

Det første er ventilasjon: Fukt er din fiende. Den kan skape råte og sopp, og det er ting du gjerne vil unngå. Ventilasjon er fuktens fiende nummer én – og din beste allierte i kampen mot fukt. Derfor skal du sørge for at det er god ventilasjon over isolasjonen. Det gjør du ved å sikre at det er en ventilasjonsspalte langs takfoten, der luften uhindret kan komme inn under taket.

LES OGSÅ: Vindsperre beskytter og forbedrer isolasjonen din

For å sikre at ventilasjonen blir optimal, bruker vi her et system av vindavledere. Det er spesielt behandlede papplater, som leder luften over isolasjonen og inn på loftet.

Hvis dampsperren ned mot rommene under ikke er ny og tett (etablert nedenfra og helst de seneste årene), bør du begrense isolasjonstykkelsen til høyst cirka 20 centimeter mineralull, for å unngå at det oppstår kondensproblemer.

Les mer om isolering

Last ned byggeveiledningen og se hvordan du isolerer loftet

Selve isoleringen er ikke vanskelig å utføre. Gangbroen krever litt mer, men utseendet på den betyr ikke så mye oppe på loftet. I byggeveiledningen som du kan laste ned her på siden, viser vi hvordan du:

  • sikrer en god ventilasjon
  • bygger gangbroen, slik at du kan ferdes på loftet uten å tråkke på isoleringen
  • isolerer loftet
  • isolerer rør på loftet

OBS! Denne artikkelen er en del av et samlet tema om isolering. Du kan laste ned det samlede temaet her.