Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Finn feilen i gulvvarmesystemet

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Fryser du på føttene, selv om gulvvarmen burde sørge for god varme i boligen. Kanskje er det feil i gulvvarmesystemet ditt. Vi viser hvordan du kan finne frem til hva som er problemet.

teasergulvvarmefejl

Fryser du på føttene, selv om du har gulvvarme? Da er du ikke alene, for mange av oss opplever at gulvvarmen ikke fungerer som den burde. Men du kan fint finne frem til årsaken til problemet selv. Du må bare kunne litt om prinsippene i et vannbasert gulvvarmesystem, før du kan gå på jakt blant de mest vanlige feilkildene.

Forstå gulvvarmesystemet

Hjertet i gulvvarmesystemet består av noen fordelerrør og en såkalt shunt.

Fordelerrør

Fordelerrørene er forbindelsen mellom gulvvarmeslangene og det varme vannet. Her renner det varme vannet gjennom og ut i slangene (via den ene rekken rør), og det avkjølte vannet går i retur (via den andre rekken rør). På de fordelerrørene som får det “brukte” vannet i retur sitter det termostater (telestater), som sørger for riktig vanntemperatur. De sitter nederst her. På den øverste rekken på denne modellen sitter det flowmetere. De måler hvor mange liter vann som sendes gjennom systemet per minutt. Jo raskere vannet renner gjennom, desto høyere temperatur kan oppnås.

Shunt

Shunten regulerer fremløpstemperaturen på vannet som skal ledes ut i varmeslangene. Derfor har et shunt-arrangement som det på bildet både en termostatventil, som sikrer temperaturen, og en sirkulasjonspumpe. Pumpen sirkulerer vannet rundt i slangene, og her er dimensjoneringen viktig. Kapasiteten til pumpen skal passe til lengde og dimensjon på slangene. Hvis slangene er for lange, kan ikke pumpen sirkulere vannet raskt nok. Og da blir det avkjølt for mye før det rekker hele veien gjennom de lange slangene, for til slutt å renne i retur til shunten, som skal sikre at det varmes opp igjen. Resultatet er lunkent vann og et halvkaldt gulv. I mindre gulvvarmesystemer, der det for eksempel bare skal være gulvvarme i et tilbygg, kan arrangementet være enda mer kompakt (ofte kalt en minishunt).

FEIL 1:

Gulvet er kaldt - varmen virker ikke.

 • Er energikilden tent? Har du pelletsfyr, kan den ha slokket. Har du fjernvarme, skal du sjekke om det kommer varme inn i huset.
 • Er batteriet i den trådløse romføleren tomt?
 • Går pumpen til gulvvarmeanlegget? Hvis ikke, så slå den av og på igjen. Vil den fortsatt ikke gå, må du ringe rørleggeren.
 • Sjekk gulvvarmens termostater. De skal kunne åpne og lukke. Hvis de er lukket, kan du ta dem opp og påvirke stiften, akkurat som på en radiator. Stiften skal kunne bevege seg fritt.
 • Sjekk sentralvarmepumpen, som sitter sammen med energikilden. Den kan være for svak til å “fore” gulvvarmesystemet. Legg hånden på fordelerrørene, og slå av gulvvarmepumpen. Hvis fordelerrørene blir varme, ligger ikke problemet i gulvvarmesystemet, men sannsynligvis i sentralvarmepumpen, som skal skiftes til en ny og kraftigere modell.

FEIL 2:

Gulvet er halvkaldt - det blir ikke nok varme.

 • Feilen kan skyldes selve oppbyggingen av anlegget, slik at du ikke kan rette det uten å legge det om. Det kan for eksempel være at slangene er for lange, så vannet ikke kan pumpes ordentlig rundt. Derfor deles systemet normalt opp i mindre kretser.
 • Det kan også være fordelerrørene, som leder vannet frem til slangene, som er for små. De bør aldri være under 22 mm, heller ikke selv om varmeslangene er mindre.
 • Slangene kan være lagt med for stor avstand. Du vil kunne merke forskjellen når du går barføtt på gulvet. Det er ikke jevnt varmt, men skiftvis kaldt og varmt.

FEIL 3:

Gulvvarmen fungerer fint i et rom, men dårlig i et annet.

 • Det er sannsynligvis snakk om en justeringsfeil. Hver produsent har en veiledning til deres anlegg, og med den for hånd kan du justere etter et skjema og kanskje få varmefordelingen til å fungere igjen. Noen anlegg er dog selvregulerende, og da kan du ikke rette det opp selv. Ring i så fall rørleggeren.
 • Det kan også skyldes at gulvvarmen er lagt uhensiktsmessig, for eksempel ved at det ligger to kretser med veldig forskjellig lengde. Her vil vannet velge korteste vei, og da blir den korte kretsen varmet opp mye, mens den lange må vente på det varme vannet. Når du legger gulvvarme, bør du tilstrebe noenlunde like lengder på kretser som sitter sammen.

Problemet kan også ligge her

Det er ikke alltid gulvvarmens skyld, hvis det er problemer. Isolering, vindusstørrelser og gulvtykkelser kan også være årsaken.

 • Huset er dårlig isolert. Vannbåren gulvvarme kan som en tommelfingerregel levere et varmetilskudd på 40-50 watt per kvadratmeter. Bor du i et eldre, dårlig isolert hus, kan varmebehovet kanskje være høyere. Da hjelper det ikke bare med vannbåren gulvvarme på de kaldeste dagene.
 • Et kraftig plankegulv er vanskelig å varme opp fra undersiden. Generelt er det slik at jo tynnere gulvet er over varmeslangene, desto bedre varme. Og jo lenger ned slangene ligger, for eksempel i tykk betong, desto dårligere fungerer det.
 • Hvis du har store vinduspartier, der sola varmer opp rommet, vil termostaten stenge varmen. Når sola går ned, starter anlegget opp igjen, og da kan det ta mellom fire og ti timer for gulvvarmen å varme opp gulvet. Her er det smart å ha en temperaturstyrt regulering på for eksempel takvinduer for å styre varmen i rommet.
 • Hvis gulvvarmen er lagt under kjøkkenskapene, vil en del av varmen være bortkastet, og det kan faktisk føre til at det blir vanskelig å varme opp rommet tilstrekkelig.

LES OGSÅ: Radiatoren varmer ikke – slik løser du problemet selv

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake