Hopp i badestampen!

Du behøver ikke å være isbader for å ta et bad utendørs midt på vinteren. Ikke hvis du har en vedfyrt badestamp. Og ettersom badestampen er stor, kan du også invitere vennene dine på et bad. Det er enkelt å lage en badestamp når du har et byggesett.

Intro

Du har to alternativ når du skal kjøpe badestamp: ferdig montert eller i byggesett.

Velger du byggesettet, slipper du en vanskelig transport og du sparer noen kroner. Dessuten får du gleden av å montere den selv. Men kjøper du ferdigmontert, er det til gjengjeld enklere å klage dersom noe skulle gå galt.

Badestampen krever solid underlag

Underlaget for stampen er viktig. Når den er full av vann, veier stampen rundt to tonn. Du må derfor sørge for et stabilt underlag som dessuten er helt vannrett.

LÆS OGSÅ: Slik bygger du riktig underlag til friluftsbad.

Husk også at du må slippe ut nesten 2000 liter vann når du tømmer stampen i forbindelse med rengjøring. Det kan derfor være behov for et avløp.

Les monteringsanvisningen

Det finnes en rekke forskjellige ferdigbygde stamper å velge blant fra flere produsenter, til priser som stort sett ligger mellom 15.000 og 30.000. Sjekk derfor nøye hva som inngår i prisen, og hva som er tilleggsutstyr.

LES OGSÅ: Bygg en flott utedusj

Stampen som er vist her, er et byggesett som kommer fra en svensk produsent. Den er ikke ulik de mange ferdigbygde på markedet. Byggesettet består av mange deler, men det er ingen grunn til å bli nervøs. Det er enkelt å følge monteringsanvisningen.

SERIE: Bygg hytte, badstue og villmarksbad

På en fantastisk tomt ved en sjø langt inne i skogen, bygde vi en hytte som vi innredet til badstue. I tillegg lagde vi et herlig villmarksbad. Se alle delene av prosjektet her.

DEL 1: Bygg fundament til badestamp og hytte på naturtomt
DEL 2: Sett opp en hytte som byggesett på en dag
DEL 3: Innred en hytte til badstue
DEL 4: Bygg din egen badestamp (denne artikkelen)

Veiledning

01
Legg gulvet uten spiker og lim 2 Trinn

I dette byggesettet er det med trykkimpregnerte sviller, og disse legger vi på plattformen som vi har gjort i stand. Følg monteringsanvisningen når det gjelder avstanden mellom svillene.

Oppå svillene legger vi så gulvbordene. Legg merke til at de ikke skal limes eller spikres sammen.Vi slår dem i stedet sammen med en slagkloss og ei gummiklubbe. Slå ikke hardt. Det er viktig at kantene ikke skades, for da kan det bli løse fliser som du kan få i føttene når du bader.

For at gulvbordene og svillene ikke skal flytte på seg når du slår sammen bordene, kan du feste ei av svillene og ett av bordene med tvinger.

Gulvbordet med avløpsventilen plasseres slik at det ligger ved siden av ovnen og noe bak ovnsgitteret. Da risikerer du ikke at den åpnes ved et uhell.

Pass på at gulvet ligger vannrett eller skråner en tanke mot bunnventilen. Sjekk også at svillene ligger i riktig avstand til hverandre.

1

Gulvbordene slås sammen med klubbe eller hammer. For at kantene ikke skal skades, brukes slagkloss. Den er så lang at den går tvers over minst to gulvsviller, for da fordeler den slaget mot bordkanten.

2

Fortsett med bord etter bord til du har slått sammen hele gulvet. For at gulvbordene ikke skal forskyves i takt med at du slår dem sammen, kan du spenne fast ett av dem på en av svillene med ei tvinge.

02
Stavene spennes sammen med tønnebånd 5 Trinn

Når gulvet er klart, drar du en blyantstrek 15 mm innenfor kanten på gulvet hele veien rundt. På det korteste gulvbordet spenner du så fast ei tvinge. Denne skal fungere som stoppkloss når du etter hvert slår fast stavene som skal danne veggen i badestampen.

Vår leverandør hadde sendt med en ekstra stav i reserve. Det første vi gjorde var å legge den til side slik at vi ikke i farten skulle forsøke å presse den på plass også.

Ta så en av stavene og trykk den fast langs streken. Fortsett med den neste, og slå den inn til streken før du slår den sammen med den første staven.

Det er viktig at alle stavene bare slås inn til streken på gulvet, for det skal nemlig være et lite mellomrom mellom gulvet og bunnen av sporet i staven for at alle stavene siden skal kunne dras på plass med tønnebåndene. Det nedre tønnebåndet legges rundt stampen før den siste staven settes på plass. Slå i fire spiker rundt stampen 50 mm fra den nedre kanten av stavene slik at tønnebåndet hviler på dem. Slå ikke spikrene helt igjennom, for de skal tas bort når tønnebåndet strammes. Justér tønnebåndet slik at spennskruen kommer vinkelrett mot kortendene til bunnbordene. Da drar båndet bordene best på plass.

Når båndet ligger løst på spikrene, settes siste staven på plass. Er det trangt, får du banke sammen stavene hele veien rundt en gang til, og deretter skyve ned staven og slå den inn mot gulvbordene før du drar til tønnebåndet.

Det øvre tønnebåndet plaseres 18 cm fra overkanten og festes på samme måte.

1

Slå hver stav til streken som du har dradd 15 mm fra kanten på gulvet. Slå lett med ei gummiklubbe. En vanlig hammer gir stygge merker på treet. Det anbefales uansett å bruke slagkloss for å beskytte treet.

2

Når stavene står loddrett, slår du dem sammen med hverandre. Også nå gjelder det å beskytte kantene slik at de ikke skades. Vær nøye med å slå alle stavene like mye inn, og med at de står loddrett.

3

Badestampen tar form i takt med at de loddrette stavene slås på plass. Det er både et lett og morsomt arbeid som du kan gjøre alene. Men du trenger ei gummiklubbe og et vater.

4

Det nedre tønnebåndet trekkes på over stavene før den siste staven blir satt på plass. Når du siden har slått fast staven og dradd til tønnebåndet en tanke, er det på tide å trekke på det øvre tønnebåndet.

5

Tønnebåndet strammes ved hjelp av en lang gjenget stang og et par muttere. Trekk til med en stjernenøkkel til stavene trekkes seg sammen. Sannsynligvis må du hjelpe til ved å banke sammen noen av stavene med gummiklubba. Fortsett med å dra til skruene i de to tønnebåndene, men bruk ikke for stor makt.

03
Ovnen står i vann 2 Trinn

Det er ikke vanskelig å montere den vedfyrte ovnen. Begynn med å bestemme deg for hvor du vil legge inn vedkubber. Deretter plasserer du ovnen slik at ingen av beina eller den nedre delen av ovnen kommer oppå bunnventilen. Til ovnen som er vist her, er det fire fester.

Fra fabrikkens side kan festene være helt rette slik at de må bøyes med tang eller hammer for at de skal følge veggen innvendig i badestampen.

Sett så ovnen på to avstandsklosser i den stillingen den skal festes.

Sjekk at ingen av skruene kommer i en sprekk mellom to staver, og at lokket der du legger inn veden, kommer minst 40 mm over kanten på den ferdige stampen slik at det ikke kan komme inn vann. Kommer det vann inn i ovnen, slokner ilden. Tykkelsen på avstands-klossene kommer an på om du avslutter stampen med en kant oppå stavene.

Har du målt riktig, kommer ingen av skruene borti tønnebåndene. Skru fast ovnen, og ta deretter bort avstandsklos-sene. Glem ikke å skru fast håndtaket på ovnslokket.

Røkrøret løftes på plass og tres ned på stussen som stikker opp.

OBS! Viktig: I ovner av aluminium må du aldri begynne å fyre før du har fylt stampen med vann. Gjør du det, risikerer du at ovnen smelter fordi den ikke avkjøles av vannet rundt. Ovner av stål smelter ikke så lett.

1

Bøy beslagene med tang eller hammer slik at de følger veggen på stampen. Bøy litt om gangen, og prøv om rundingen passer før du bøyer alle.

2

Markér hullene for skruene når du har satt ovnen på ett par avstandsklosser. Bor ikke hull før du har kontrollert at ingen av skruene kommer i en sprekk mellom to staver eller går inn i tønnebåndene. Har du tenkt å montere en kant oppå stavene, må klossene være større.

04
Ovnsgitteret beskytter mot den varme ovnen 3 Trinn

Ovnsgitteret - eller rygglenet som det også kalles - er en enkel konstruksjon. Her er det to stolper og seks bord som ligger vannrett, men dette kan selvsagt variere fra produsent til produsent.

Plassér stolpene slik at de står på hver sin side av ovnen i rett linje med denne. Sett gjerne stolpene på de samme distanseklossene som du brukte til ovnen, og sjekk at stolpene står loddrett. Marker med penn på ovnen for festene. Bor 8 mm hull for skruene, og fest beslagene i ovnen.

Fest nå det øverste vannrette bordet kant i kant med overkanten på stolpene. Sett så bordene med om lag en bordsbreddes mellomrom nedover, og kontroller fortløpende at bordene sitter vannrett.

1

Plassér de to stolpene i ovnsgitteret på hver sin side av ovnen og pass på at de står i rett linje i forhold til ovnen. Justér dem inn loddrett, og markér på ovnen for beslagene som hører til.

2

De vannrette bordene i ovnsgitteret festes med to skruer i hvert bord. Sjekk at bordet ligger vannrett. Her har vi om lag en bordsbreddes avstand mellom bordene.

3

Avslutt stampen med en kant. Det beskytter kortenden på stavene, og beskytter føttene på de som skal inn og ut av stampen. I mange byggesett følger det med en slik kant. Ønsker du litt ekstra luksus, kan du lage kanten av edeltre.

Materialer

MATERIALER TIL EN BADESTAMP – i tillegg til plattformen

• Ett par plankebiter til avstandsklosser
• 8–12 spiker (som tønnebåndene kan hvile på under montering)

VERKTØY:

  • 8 mm trebormerkepenn
  • Stjernenøkler
  • Boremaskin
  • Klubbe
  • Hammer
  • Ettgrepstvinger
  • Vater

Badestampbyggesett:

OBS: Leverandøren av badestampen som vi har bygget i artikkelen eksisterer ikke lenger. Men det finnes flere andre firmaer som leverer badestamper som byggesett, for eksempel Villmarksbad._

Pris

15-30.000 kroner

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Video

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Badestamp