Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sneglesikkert høybed – som holder!

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Dette høybedet har alt: Det løfter urtehagen opp fra bakken, løfter bedet opp i en behagelig arbeidshøyde, holder snegler og fugler unna og holder seg pent. I tillegg er det enkelt å lage.

Høybed på enkelt vis

Intro

Dette høybedet er imponerende enkelt å lage, særlig når du ser det i forhold til hvor mye det kan, sammenlignet med enkle brett-ut høybed fra hagesentrene.

REDAKSJONEN ANBEFALER: En drivbenk kickstarter kjøkkenhagen

Det er solid, og laget av materialer som holder seg pene i mange år, uten å bli malt. Det stenger for skvallerkål nedenfra, for snegler i sidene og for fugler ovenfra. I tillegg kan du enkelt gjøre det lenger eller høyere, og du kan forlenge stolpene til nettet, hvis du har høye planter i bedet. Selv de flettede hjørnene er lette å lage, for som ved resten, har vi funnet enkle løsninger uten å gå på kompromiss med kvaliteten.

LES OGSÅ: Slik bygger du flotte, billige høybed

Veiledning

Stolper og bord

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Bunnen på hjørnestolpene (A) forsegles etter at de er kappet. Endetreet mot bakken lukkes med murpapp (G), som limes på med lim/fugemasse, og skjæres til så de passer med stolpene. Stolpene males.

2

Bordene (B og C) skjæres ut. De kan skjæres med håndsag, men snittene blir rene og nøyaktige i kappsagen. Lag lengdestopp, og kapp alle seks langsider (B) på 120 cm og seks kortsider (C) på 80 cm.

3

Forbor til skruer på bordene (B og C). For å få skruene i snorrette rekker midt på hjørnestolpen, lager vi en boremal. Fletteteknikken gjør at skruene settes i forskjellig avstand i hver ende av plankene.

4

Vi setter sammen bordene (B) til langsidene med 5 x 50 mm rustfrie skruer. De flettes, så hvert annet bord flukter med hhv. stolpesiden eller stikker ut en planketykkelse - her 25 mm - fra stolpekanten.

5

Sett opp langsidene overfor hverandre, og sett fast de korte bordene (C). Sørg for at endene og sidene på bordene ligger tett og flukter i hjørnene. De åpne bordendene tettes med endekapslene (D).

Fiberduk, nett og sneglekant

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Fiberduken (E) stiftes fast på stolper og sider. Den skjæres til i biter, slik at den får en liten bøy opp på stolpene og rekker innover bunnen. Duken settes så den stikker 4-5 cm over den øverste plankekanten.

2

Sneglevernet (F) presses over duken på oversiden av bordene. Vi har funnet et beslag som stikker 6,5 cm ut fra sidene og bøyer seg 40 grader ned, men andre profiler kan fint også brukes.

3

Sneglevernet (F) tilpasses ved hjørnestolpene, slik at sneglene ikke kan krype opp i bedet ved å bruke stolpesidene. De bare 1 mm tykke beslagene er enkle å klippe til med en platesaks.

4

De tilpassede beslagene (F) skrus fast på kanten med selvskjærende takskruer med borespiss. Komposittmaterialet er skrufast, men skrur du til for hardt, mister skruen grepet fullstendig.

5

Vi skrur inn en øyeskrue i toppen av de fire hjørnestolpene (A) og strammer en stålwire gjennom dem. Wiren brukes som støtte for et nett, som ved behov legges over for å holde fugler unna bedet.

6

Nettet legges over wirene for å holde fugler unna. Høye vekster krever litt lengre stolper.
Høybedet settes opp og fylles med den typen jord som passer til vekstene dine - vekten vil holde bedet på plass, så du trenger ingen ytterligere forankring. Bedet er laget av robuste materialer som holder i mange år, og vekstene er godt beskyttet mot både snegler og fugler.

Materialer

70 x 70 mm trykkimpr. stolper
• 4 hjørnestolper (A) à 90 cm

25 x 150 mm komposittplanker
• 6 bord, langsider (B), à 120 cm
• 6 bord, kortsider (C) à 80 cm
• 12 endekapsler (D)

Dessuten
• Fiberduk (E), 1 meter bred, 4 m
• Sneglevern (F) av metallbeslag, 5 meter. Klippes til.
• 4 øyeskruer
• 4 mm plastovertrukken wire, 4 m
• Rustfrie stålskruer, 5 x 50 mm
• Takskruer i aluminium, 5 x 25 mm
• 4 stk. murpapp (G), 70 x 70 mm
• Lim/fugemasse (f.eks. Tec7)
• Trebeskyttelse til stolpene
• Fuglenett

Tegning

Slik lager du høybedet

Vinkelrette snitt og et minimum av mål gjør det enkelt å bygge høybedet og tilpasse det til dine ønsker og behov.

Du bruker kun to lengder bord, selv om de flettes. De forskyves bare skiftvis utover stolpen i den ene og den andre enden. Dermed lukker du samtidig halvparten av endene, som ikke er særlig pene, og du trenger bare å bruke endekapsler (D) på den andre halvparten av bordendene.

Om du vil bygge med to, tre eller fire bord i høyden, bestemmer du selv. Stolpene forlenger du fritt, alt etter hvor høyt du ønsker nettet. Fiberduken stopper ugress nedenfra og holder på jorden, og metallbeslaget er et effektivt vern mot snegler.

Logg inn or buy access kjøp tilgang

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Sneglesikkert høybed – som holder!
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake