Bygg en sneglesikker plantekasse

Denne plantekassen kan alt: Det kan holde snegler og fugler unna plantene, og det holder seg flott i mange år, fordi den er bygget av komposittbord og trykkimpregnert tre.

Intro

Denne plantekassen er imponerende enkelt å lage, særlig når du ser det i forhold til hvor mye det kan, sammenlignet med enkle brett-ut plantekasser fra hagesentrene.

REDAKSJONEN ANBEFALER: En drivbenk kickstarter kjøkkenhagen

Den er solid, og laget av materialer som holder seg pene i mange år, uten å bli malt. Den stenger for skvallerkål nedenfra, for snegler i sidene og for fugler ovenfra. I tillegg kan du enkelt gjøre den lenger eller høyere, og du kan forlenge stolpene til nettet, hvis du har høye planter i bedet. Selv de flettede hjørnene er lette å lage, for som ved resten, har vi funnet enkle løsninger uten å gå på kompromiss med kvaliteten.

LES OGSÅ: Slik bygger du flotte, billige høybed

Veiledning

01
Stolper og bord 5 Trinn

1

Bunnen på hjørnestolpene (A) forsegles etter at de er kappet. Endetreet mot bakken lukkes med murpapp (G), som limes på med lim/fugemasse, og skjæres til så de passer med stolpene. Stolpene males.

2

Bordene (B og C) skjæres ut. De kan skjæres med håndsag, men snittene blir rene og nøyaktige i kappsagen. Lag lengdestopp, og kapp alle seks langsider (B) på 120 cm og seks kortsider (C) på 80 cm.

3

Forbor til skruer på bordene (B og C). For å få skruene i snorrette rekker midt på hjørnestolpen, lager vi en boremal. Fletteteknikken gjør at skruene settes i forskjellig avstand i hver ende av plankene.

4

Vi setter sammen bordene (B) til langsidene med 5 x 50 mm rustfrie skruer. De flettes, så hvert annet bord flukter med hhv. stolpesiden eller stikker ut en planketykkelse - her 25 mm - fra stolpekanten.

5

Sett opp langsidene overfor hverandre, og sett fast de korte bordene (C). Sørg for at endene og sidene på bordene ligger tett og flukter i hjørnene. De åpne bordendene tettes med endekapslene (D).

02
Fiberduk, nett og sneglekant 6 Trinn

1

Fiberduken (E) stiftes fast på stolper og sider. Den skjæres til i biter, slik at den får en liten bøy opp på stolpene og rekker innover bunnen. Duken settes så den stikker 4-5 cm over den øverste plankekanten.

2

Sneglevernet (F) presses over duken på oversiden av bordene. Vi har funnet et beslag som stikker 6,5 cm ut fra sidene og bøyer seg 40 grader ned, men andre profiler kan fint også brukes.

3

Sneglevernet (F) tilpasses ved hjørnestolpene, slik at sneglene ikke kan krype opp i bedet ved å bruke stolpesidene. De bare 1 mm tykke beslagene er enkle å klippe til med en platesaks.

4

De tilpassede beslagene (F) skrus fast på kanten med selvskjærende takskruer med borespiss. Komposittmaterialet er skrufast, men skrur du til for hardt, mister skruen grepet fullstendig.

5

Vi skrur inn en øyeskrue i toppen av de fire hjørnestolpene (A) og strammer en stålwire gjennom dem. Wiren brukes som støtte for et nett, som ved behov legges over for å holde fugler unna bedet.

6

Nettet legges over wirene for å holde fugler unna. Høye vekster krever litt lengre stolper.
Plantekassen settes opp og fylles med den typen jord som passer til vekstene dine - vekten vil holde bedet på plass, så du trenger ingen ytterligere forankring. Bedet er laget av robuste materialer som holder i mange år, og vekstene er godt beskyttet mot både snegler og fugler.

Materialer

70 x 70 mm trykkimpr. stolper
• 4 hjørnestolper (A) à 90 cm

25 x 150 mm komposittplanker
• 6 bord, langsider (B), à 120 cm
• 6 bord, kortsider (C) à 80 cm
• 12 endekapsler (D)

Dessuten
• Fiberduk (E), 1 meter bred, 4 m
• Sneglevern (F) av metallbeslag, 5 meter. Klippes til.
• 4 øyeskruer
• 4 mm plastovertrukken wire, 4 m
• Rustfrie stålskruer, 5 x 50 mm
• Takskruer i aluminium, 5 x 25 mm
• 4 stk. murpapp (G), 70 x 70 mm
• Lim/fugemasse (f.eks. Tec7)
• Trebeskyttelse til stolpene
• Fuglenett

Tegning

Slik lager du plantekassen

Vinkelrette snitt og et minimum av mål gjør det enkelt å bygge plantekassen og tilpasse den til dine ønsker og behov.

Du bruker kun to lengder bord, selv om de flettes. De forskyves bare skiftvis utover stolpen i den ene og den andre enden. Dermed lukker du samtidig halvparten av endene, som ikke er særlig pene, og du trenger bare å bruke endekapsler (D) på den andre halvparten av bordendene.

Om du vil bygge med to, tre eller fire bord i høyden, bestemmer du selv. Stolpene forlenger du fritt, alt etter hvor høyt du ønsker nettet. Fiberduken stopper ugress nedenfra og holder på jorden, og metallbeslaget er et effektivt vern mot snegler.

Slik lager du plantekassen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plantekasse