Bygg en flott håndvask i betong

Støp en håndvask i betong - det er en morsom gjør det selv oppgave. Du kan forme betongvasken akkurat slik det passer deg. Det krever bare at du bygger en støpeform først. Selv om du aldri har støpt i betong før, kan du enkelt kaste deg ut i det. Betong er et billig materiale, så om det skulle gå galt første gang er ikke det noen krise.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dage
Pris
1.400 kroner

Betongoverflaten er overraskende fin og glatt, og den holder seg flott når du polerer den opp med poleringsmiddel.

Intro

En utendørs håndvask i betong er et genialt gjør det selv-prosjekt. Betong tåler å stå ute året rundt, materialene er billige, og arbeidet er enkelt. Du kan velge mange forskjellige farger, og du kan selv bestemme formen og dermed lage din helt egen personlige betongvask.

Ferdigblanding eller blande selv?

Du kan enkelt blande betong selv til for eksempel en håndvask. Det er den billigste løsningen, men det krever litt arbeid. Du må for eksempel sørge for å tilsette nok fiber til blandingen for å være sikker på at betongen får nok styrke.

I tillegg må du være forberedt på at det ferdige resultatet kommer til å bli tungt å håndtere. Vil du ha det litt enklere – både med blandearbeidet og håndteringen senere – og vil du være helt sikker på at blandingsforholdet til for eksempel en betongvask er riktig, kan du kjøpe en 25 kg sekk med ferdigblandet fiberbetong. Det skal det kun tilsettes vann og senere blandes godt sammen.

LES OGSÅ: Slik bruker du støpesand

Sjekk på sekken at trykkfastheten beskrives som 30MPa. Da er du sikker på at betongen har den riktige styrken.

Les mer om betong

Betong i flere farger

Betong er i utgangspunktet grått. Men du kan enkelt farge det selv. På nettet kan du kjøpe pulverfarge til betong under betegnelsen “oksydfarger”.

Felles for dem er at de er ufarlige å behandle og lysekte. Skal du for eksempel støpe en håndvask i betong, er styrken viktig. Og jo mer farge du tilsetter, desto mer svekkes styrken i betongen. Gå derfor etter et fargeinnhold på mellom fem og sju prosent. Da vil du få maksimal utbytte av fargen og sikrer samtidig at betongen får optimal styrke.

LES OGSÅ: 5 ting du ikke visste om å støpe betong

Beskytt overflaten

Fargen på betongen vil endre seg med tiden – særlig om den står utendørs. Lyse farger blir mørkere, og mørke farger blir lysere.

Vil du sikre at betongen endrer seg minst mulig, kan du forsegle den med voks, såpespon eller en spesiell forsegler beregnet til betong. Såpespon vil gjøre betongen en anelse lysere, mens voks gjør den mørkere. De fleste forseglere vil ikke endre fargen.

LES OGSÅ: Hva kan mikrosement brukes til?

Behandlingen gjentas et par ganger i året og sikrer samtidig at overflaten lettere motstår fett og smuss – noe som er veldig praktisk om du har en støpt en bordplate eller håndvask i betong.

Veiledning

01
Delene til formen 2 Trinn

1

Vaskens sider skal skrå innover, slik at det er lettere å fjerne formen. Formene til vaskens sider skjæres derfor i bunnen 1 cm smalere i begge sider. Hellingen er så liten at de lange kantene ikke skal sages skrått av.

TIPS: Formene til vaskens sider sages parvis.

2

Det skal forbores til samtlige skruer og undersenkes nøyaktig til alle skruehoder som vender inn mot støpemassen. Skruehodene plasseres 1 cm fra kanten, slik at det er plass til å runde av kantene etterpå.

02
Form til oversiden 8 Trinn

Vi begynner med den nederste støpeformen - den som former vaskens innside og benkens overside, fordi benkeplate og vask støpes med oversiden vendt ned.

Først setter vi sammen de fem platene som former vaskens innside: A, B og C på tegningen. Når de er skrudd sammen, slipes de superglatte. Kantene rundt vaskens bunn, og der vaskens sider møtes, rundes med et avrundingsjern i overfresen. De minste ujevnhetene og skruer som sitter for dypt eller stikker ut, vil gjøre det vanskelig, for ikke å si umulig, å fjerne formen når betongen er herdet. Formen skrus fast på platen (A), som ligger inn mot benkens overside, og som kantes med listene (E og F).

1

Sidene B og C settes sammen med to stk. 3,5 x 30 mm skruer i hver skjøt. Endetre og sider skal ligge nøyaktig i plan. Når de fire sidene er satt sammen, heller de alle inn mot vaskens bunn.

2

Platestykket D skrus fast på de fire sidene, slik at det vil forme innsiden av vaskens bunn. Også her brukes 3,5 x 30 mm skruer, og det forbores og undersenkes. Skruene plasseres 10 mm fra kanten, slik at det er plass til å avrunde kanten.

3

Kantene på bunnen (D) slipes nøyaktig ned, slik at de flukter med sidene på kassen. Igjen vil selv små feil gjøre det nesten umulig å fjerne formen når støpemassen er herdet. Sjekk eventuelt hellingen med en linjal.

4

Alle kantene avrundes med et avrundingsjern i overfresen - bortsett fra de kantene som vendes inn mot benkeplate formen (A). Dermed lages de runde innvendige hjørnene i vasken, som gjør det mulig å holde den pen og ren.

5

Undersenkede skruehoder og endetre sparkles ut og etterslipes til formen er plan og glatt. Vi bruker her en tokomponent trefyller, alternativt kan du grunningsmale og deretter sparkle ut med sparkelmasse.

6

Nå setter vi sammen hele nederste halvdelen: Kassen satt sammen av stykkene B, C og D settes på platen A, og festes nedenfra med 3,5 x 30 mm skruer gjennom A. Platen kantes med 20 x 30 mm lister (E og F), her brukes 4 x 40 mm skruer.

7

Overgangen mellom vask og benkeplate avrundes med byggsilikon. Fugemassen trykkes ut i en stripe i overgangen, og formes til en hulkil med en finger fuktet i såpevann - eller med en fugebrikke av plast med rundt hjørne.

8

Midt i vaskens bunn lager vi hull til avløpet - eller bunnventilen (M), som den riktig heter. Det gjør vi med et par runde skiver og et stykke rundstokk (L) - det finnes ingen ferdig løsning, du må improvisere deg fram så det passer.

03
Form til undersiden 3 Trinn

1

I den store platen (G) i støpeformens andre del sages et hull, der vasken skal sitte. Feltet på 41 x 51 cm måles i forhold til den første halvdelen, slik at alle vaskens sider blir 3 cm tykke. Hullet sages med stikksag, og det bores til skruer langs kanten.

2

Sidene H og J skrus sammen, slik at de danner den kassen som skal forme vaskens ytterside. De har samme helling som de innvendige sidene B og C, slik at vaskens sider blir 3 cm tykke. De settes sammen og festes på G med 3,5 x 30 mm skruer.

3

Innerkanten på den store platen (G) slipes i plan med vaskens sider. Selv om denne delen av formen danner de skjulte sidene skal den være glatt, slik at formen slipper. Det er fint hvis kanten av avrundes, og skjøtene får litt byggsilikon.

De innvendige hjørnene avrundes med silikonmasse.

04
Klar til støpingen 6 Trinn

1

En ½" muffe (K) med innvendige gjenger støpes inn i benkeplaten - her skal vannet komme. Muffen er 35 mm høy, så den felles 5 mm ned i platen (A). Muffen lukkes med teip i begge ender, og festes på platen med dobbeltsidig teip.

2

Støpeformen rengjøres nøye for slipestøv. “Kassens” kanter, der mdf-platens glatte sider er saget gjennom og frest over, har vi grunningsmalt og slipt, ellers vil de ru kantene kunne gripe fatt i støpemassen - mer skal det ikke til.

3

Støpesidene mettes med linolje i flere omganger. Det finnes spesielle formoljer til formålet, men linolje rekker. Den nederste halvdelen legges i god arbeidshøyde, og klosses solid opp i vater, slik at den kan bære den tunge massen.

Støpemassen røres opp i tre omganger

Støpingen blir best når du fra begynnelsen blander opp nok støpemasse, slik at formen kan fylles i én enkelt arbeidsomgang.
Massen røres sammen i flere omganger - først tørr, så med vann, så med akrylbinder og til slutt med fibrene. De må ikke skades, så de røres kun kortvarig inn i massen med laveste hastighet.
Oppskriften ga oss en masse som ble litt for stiv. Neste gang justerer vi med litt vann.

1

Sement og sand røres tørt. 75 % av vannet røres gradvis inn, og etter et minutts pause røres resten i.

2

Akryladditivet tilsettes, helst under omrøring. Er du alene, tilsettes det litt og litt med omrøring mellom.

3

Glassfibrene drysses i under stadig omrøring - eller litt om gangen. Rør med lav hastighet, og ikke for lenge.

05
Formen fylles helt 5 Trinn

1

Støpemassen fordeles jevnt i støpeformen og trekkes med et bord ned i plan med kantlistenes overkant. Lunkene fylles ut til platens underside er plan. Oppskriften kan gi litt for fast masse, så tynn den gjerne litt ut.

2

Små slag med en gummi hammer på formens kant og på kassens sider skaper den vibreringen som skal fjerne luftlommer i betongen og i platens overside. Sjekk at gjengemuffen (K) blir sittende på plass, og at den omsluttes av massen.

3

Den øverste delen av støpeformen legges nøyaktig oppå kantlistene som er skrapt rene for betong. Når formen ligger så det er akkurat 3 cm luft mellom vaskens innvendige og utvendige sider, så skrus de to halvdelene sammen.

4

Støpemassen helles ned mellom formene, slik at den danner vaskens sider. Hell i litt om gangen, og bank jevnlig på formens sider, slik at massen faller tett sammen og henger helt sammen med den massen som danner benkeplaten.

5

Til slutt fordeles støpemassen over vaskens bunn, der den avrettes i plan med formens kanter. Bruk god tid på å vibrere støpemassen med gummihammeren, eller noe annet du finner på, slik at støpemassen blir så tett som mulig.

06
Støpeformen fjernes 3 Trinn

1

Når betongen er herdet, fjernes den øverste delen av formen. Først skal skruene ned i kantlisten løsnes. Den snevre koniske formen betyr at den skal løftes rett opp de første centimeterne - det kan du sikre ved å slå inn kiler mellom lister og plate.

2

Kantlistene (E og F) fjernes, det samme med rundstokken som gir plass til bunnventilen. Så vendes støpen, slik at den står på vaskens underside - og så er det spennende: Om en liten stund ser du om støpearbeidet ditt er vellykket.

3

Den øverste støpeformen løftes loddrett opp, slik at den slipper fri av den nye vasken. Det loddrette løftet skaper du ved å slå trekiler mellom støpen og platen. Har betongen fått herdetid nok, er den overraskende solid og klarer kilene fint.

07
Vannet til og fra 2 Trinn

Ettersom vasken skal stå ute i hagen, løper vi ikke stor risiko med å leke rørlegger selv, og vi har valgt enkle og rustikke deler som passer til konstruksjonen.

Under platen settes et 20 cm langt ½" vannrør (P) med gjenger i begge ender i den innstøpte muffen (K). Og i enden av røret festes en stuss til vannslangen (U).

Over benkeplaten skrus et tilsvarende ½" vannrør (P) i den innstøpte muffen (K). I den andre enden av røret settes en 90 graders muffe (S). I den festes et vannrett ½" vannrør (R) på 10 cm med gjenger i begge ender. I enden av det settes en ½" muffe (M), og til slutt en vannkran (T) med ½" utvendige gjenger.

1

Bunnventilen legges ned i leiet, som er støpt slik at det passer til ventilens gummipakning. Ventilens tilhørende mutter spennes til fra vaskens underside, til pakningen blir tett. Vi lar vannet helt enkelt renne ned i et spann under vasken.

2

I den innstøpte muffen (K) fester vi de øvrige delene til vannet. Alle skjøtene tettes med pakkgarn og pakksalve - det er sikrere og lettere enn å prøve med gjengeteip. Dermed er vasken klar til å settes på et passende understell.

08
Det enkle understellet 3 Trinn

Det rustikke understellet er fremstilt etter en veldig enkel metode, der de skråstilte beina gir en meget stabil konstruksjon.

1

På beina (A) settes en strek 1 cm fra kanten, der de skråskjærte sargene skal ligge. Det strekes opp på begge sider, til både øverste og nederste sarg.

2

Det korte sargstykket (B) øverst festes med lim og to 5 x 70 mm skruer. Snu stellet på hodet, slik at delene ligger på en flate. Forbor og sjekk at sargen slutter 1 cm fra fremkanten.

3

Sargstykket C festes på beinets motsatte side, og prosessen gjentas til alle beina er festet. Deretter festes de fire nedre sarg-stykkene med 30 cm fra bakken til overkant av C.

Materialer

Støpeformen til oversiden

19 mm mdf-plade:
• 1 stk. (A) på 64 x 122 cm til benkeplaten
• 2 stk. (B) à 13,1 x 45 cm med skrå kanter
til vaskens langsider
• 2 stk. (C) à 13,1 x 31,2 cm med skrå kanter
til vaskens kortsider
• 1 stk. (D) på 33 x 43 cm til vaskens bunn

20 x 30 mm høvlede trelister:
• 2 stk. (E) à 64 cm til benkeplatens korte
kanter, skåret med snitt på 45 grader
• 2 stk. (F) à 122 cm til benkeplatens lange
kanter, skåret med snitt på 45 grader, slik
at de kan skjøtes til en 3 cm høy ramme

Støpeformen til undersiden

19 mm mdf-plade:
• 1 stk. (G) på 64 x 122 cm til benkeplaten,
et felt på 41 x 51 cm til vasken sages ut
• 2 stk. (H) a 13,1 x 54,8 cm med skrå kanter
til vaskens langsider
• 2 stk. (J) a 13,1 x 41 cm med skrå kanter
til vaskens kortsider

Dessuten:
• 1 stk. ½" muffe med innv. gjenger (K)
• 1 rundstokk (L) og runde skiver, som tilpasses så de danner hull til bunnventil
• Sparkelmasse/tokomponent trefyller
• Silikonfugemasse
• Skruer, 3,5 x 30 mm og 4 x 40 mm

Støpemassen
• 25 kg sement
• 25 kg ovnstørket kvartssand
• 6,5 l vann (evt. litt mer)
• 2,5 kg akryladditiv
• 2,2 kg 12 mm glassfiber

(Spør f.eks. etter disse råvarene hos din
nærmeste leverandør av ferdigbetong.
Eventuelt kan du kjøpe ferdigarmert
fibermørtel, ment for reparasjon, hos
spesialiserte byggvarehus)

Vann og avløp
• 1 stk. ½" muffe med innv. gjenger (M)
• 1 stk. bunnventil uten overløp (N)
• 2 stk. ½" vannrør à 20 cm (P)
• 1 stk. ½" vannrør, 10 cm (R)
• 1 stk. ½" 90º bøy med innv. gjenger (S)
• 1 stk. ½" vannkran (T)
• 1 stk. stuss med lynkobling (U)
• Pakkgarn
• Pakksalve

Understellet

48 x 98 mm bjelker:
• 4 bordbein (A) à 85 cm

48 x 148 mm bjelker:
• 4 korte sarger (B) à 50 cm
• 4 lange sarger (C) à 108 cm

48 x 48 mm lekter:
• 2 bærelister (D) à 96 cm

16 x 98 mm høvlet:
• 9 hyllebord (E) à 48 cm

Dessuten:
• Lim, utendørs
• Skruer, utendørs
• Trebeskyttelse

Tidsforbruk

4-5 arbeidsdager, pluss en uke til å herde og tørke

Pris

400 kroner for støpeformen, 600 kroner for støpemassen, 400 kroner for understellet

Vanskelighetsgrad

Du skal ha tungen rett i munnen - men resultatet er verd strevet!

Tegning

Støpeform til benk med vask

Støpeformen tenkes og bygges “på hodet”, slik at formen til oversiden av benkeplaten og innsiden av vasken ligger nederst, mens formen til undersiden ligger øverst.

Formen til undersiden er støpeformens “lokk”, og gjør det mulig å fylle den bløte støpemassen opp i vaskens sider. Den skrus fast på den andre delen når benkeplaten er fylt opp.

Formen til oversiden legges nederst når formen fylles opp. Alle sidene gjøres så glatte som mulig med runde kanter. Det er nemlig dem som danner benkens overflate og vaskens innside.

Støpeform til benk med vask

Det enkle understellet

De skråstilte beina på understellet gir store anleggsflater og stor styrke med et minimum av arbeid. Sargene, alle de vannrette bordene, kappes på 45 grader og skrus på beina, som ender med å stå skrått og peke ut mot benkeplatens hjørner.

Beina er kappet ut av 48 x 98 mm bjelker (A på tegningen), mens A sargene (B og C) kappes ut av 48 x 148 mm bjelker. De brede sargene gjør at konstruksjonen er meget stabil, og den øverste sargen 30 dekker samtidig vaskens utvendige sider.

Hyllen nederst kan blant annet bære et spann til avløpet. På de to nederste lange sargene (C) festes et par bærelister kappet av 48 x 48 mm lekter (D), slik at de flukter med sargens underkant. På bærelistene fordeles et dekke av ni 16 x 98 mm høvlede bord (E). Avstanden mellom bordene fordeles jevnt, slik at den blir cirka 15 mm.

Det enkle understellet

Video

TIPS: Mett støpeformen med olje

TIPS: Betong uten lufthull

TIPS: Lapp hull i betong

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hage