Intro
Veiledning
01
Delene til formen
2
Trinn
Vaskens sider skal skrå innover, slik at det er lettere å fjerne formen. Formene til vaskens sider skjæres derfor i bunnen 1 cm smalere i begge sider. Hellingen er så liten at de lange kantene ikke skal sages skrått av.
TIPS: Formene til vaskens sider sages parvis.
02
Form til oversiden
8
Trinn
Vi begynner med den nederste støpeformen - den som former vaskens innside og benkens overside, fordi benkeplate og vask støpes med oversiden vendt ned.
Først setter vi sammen de fem platene som former vaskens innside: A, B og C på tegningen. Når de er skrudd sammen, slipes de superglatte. Kantene rundt vaskens bunn, og der vaskens sider møtes, rundes med et avrundingsjern i overfresen. De minste ujevnhetene og skruer som sitter for dypt eller stikker ut, vil gjøre det vanskelig, for ikke å si umulig, å fjerne formen når betongen er herdet. Formen skrus fast på platen (A), som ligger inn mot benkens overside, og som kantes med listene (E og F).
Sidene B og C settes sammen med to stk. 3,5 x 30 mm skruer i hver skjøt. Endetre og sider skal ligge nøyaktig i plan. Når de fire sidene er satt sammen, heller de alle inn mot vaskens bunn.
Platestykket D skrus fast på de fire sidene, slik at det vil forme innsiden av vaskens bunn. Også her brukes 3,5 x 30 mm skruer, og det forbores og undersenkes. Skruene plasseres 10 mm fra kanten, slik at det er plass til å avrunde kanten.
Kantene på bunnen (D) slipes nøyaktig ned, slik at de flukter med sidene på kassen. Igjen vil selv små feil gjøre det nesten umulig å fjerne formen når støpemassen er herdet. Sjekk eventuelt hellingen med en linjal.
Alle kantene avrundes med et avrundingsjern i overfresen - bortsett fra de kantene som vendes inn mot benkeplate formen (A). Dermed lages de runde innvendige hjørnene i vasken, som gjør det mulig å holde den pen og ren.
Undersenkede skruehoder og endetre sparkles ut og etterslipes til formen er plan og glatt. Vi bruker her en tokomponent trefyller, alternativt kan du grunningsmale og deretter sparkle ut med sparkelmasse.
Nå setter vi sammen hele nederste halvdelen: Kassen satt sammen av stykkene B, C og D settes på platen A, og festes nedenfra med 3,5 x 30 mm skruer gjennom A. Platen kantes med 20 x 30 mm lister (E og F), her brukes 4 x 40 mm skruer.
Overgangen mellom vask og benkeplate avrundes med byggsilikon. Fugemassen trykkes ut i en stripe i overgangen, og formes til en hulkil med en finger fuktet i såpevann - eller med en fugebrikke av plast med rundt hjørne.
03
Form til undersiden
3
Trinn
I den store platen (G) i støpeformens andre del sages et hull, der vasken skal sitte. Feltet på 41 x 51 cm måles i forhold til den første halvdelen, slik at alle vaskens sider blir 3 cm tykke. Hullet sages med stikksag, og det bores til skruer langs kanten.
Sidene H og J skrus sammen, slik at de danner den kassen som skal forme vaskens ytterside. De har samme helling som de innvendige sidene B og C, slik at vaskens sider blir 3 cm tykke. De settes sammen og festes på G med 3,5 x 30 mm skruer.
04
Klar til støpingen
6
Trinn
En ½" muffe (K) med innvendige gjenger støpes inn i benkeplaten - her skal vannet komme. Muffen er 35 mm høy, så den felles 5 mm ned i platen (A). Muffen lukkes med teip i begge ender, og festes på platen med dobbeltsidig teip.
Støpeformen rengjøres nøye for slipestøv. “Kassens” kanter, der mdf-platens glatte sider er saget gjennom og frest over, har vi grunningsmalt og slipt, ellers vil de ru kantene kunne gripe fatt i støpemassen - mer skal det ikke til.
Støpemassen røres opp i tre omganger
Støpingen blir best når du fra begynnelsen blander opp nok støpemasse, slik at formen kan fylles i én enkelt arbeidsomgang.
Massen røres sammen i flere omganger - først tørr, så med vann, så med akrylbinder og til slutt med fibrene. De må ikke skades, så de røres kun kortvarig inn i massen med laveste hastighet.
Oppskriften ga oss en masse som ble litt for stiv. Neste gang justerer vi med litt vann.
Sement og sand røres tørt. 75 % av vannet røres gradvis inn, og etter et minutts pause røres resten i.
Akryladditivet tilsettes, helst under omrøring. Er du alene, tilsettes det litt og litt med omrøring mellom.
05
Formen fylles helt
5
Trinn
Støpemassen fordeles jevnt i støpeformen og trekkes med et bord ned i plan med kantlistenes overkant. Lunkene fylles ut til platens underside er plan. Oppskriften kan gi litt for fast masse, så tynn den gjerne litt ut.
Små slag med en gummi hammer på formens kant og på kassens sider skaper den vibreringen som skal fjerne luftlommer i betongen og i platens overside. Sjekk at gjengemuffen (K) blir sittende på plass, og at den omsluttes av massen.
Den øverste delen av støpeformen legges nøyaktig oppå kantlistene som er skrapt rene for betong. Når formen ligger så det er akkurat 3 cm luft mellom vaskens innvendige og utvendige sider, så skrus de to halvdelene sammen.
Støpemassen helles ned mellom formene, slik at den danner vaskens sider. Hell i litt om gangen, og bank jevnlig på formens sider, slik at massen faller tett sammen og henger helt sammen med den massen som danner benkeplaten.
06
Støpeformen fjernes
3
Trinn
Når betongen er herdet, fjernes den øverste delen av formen. Først skal skruene ned i kantlisten løsnes. Den snevre koniske formen betyr at den skal løftes rett opp de første centimeterne - det kan du sikre ved å slå inn kiler mellom lister og plate.
Kantlistene (E og F) fjernes, det samme med rundstokken som gir plass til bunnventilen. Så vendes støpen, slik at den står på vaskens underside - og så er det spennende: Om en liten stund ser du om støpearbeidet ditt er vellykket.
07
Vannet til og fra
2
Trinn
Ettersom vasken skal stå ute i hagen, løper vi ikke stor risiko med å leke rørlegger selv, og vi har valgt enkle og rustikke deler som passer til konstruksjonen.
Under platen settes et 20 cm langt ½" vannrør (P) med gjenger i begge ender i den innstøpte muffen (K). Og i enden av røret festes en stuss til vannslangen (U).
Over benkeplaten skrus et tilsvarende ½" vannrør (P) i den innstøpte muffen (K). I den andre enden av røret settes en 90 graders muffe (S). I den festes et vannrett ½" vannrør (R) på 10 cm med gjenger i begge ender. I enden av det settes en ½" muffe (M), og til slutt en vannkran (T) med ½" utvendige gjenger.
Bunnventilen legges ned i leiet, som er støpt slik at det passer til ventilens gummipakning. Ventilens tilhørende mutter spennes til fra vaskens underside, til pakningen blir tett. Vi lar vannet helt enkelt renne ned i et spann under vasken.
08
Det enkle understellet
3
Trinn
Det rustikke understellet er fremstilt etter en veldig enkel metode, der de skråstilte beina gir en meget stabil konstruksjon.
På beina (A) settes en strek 1 cm fra kanten, der de skråskjærte sargene skal ligge. Det strekes opp på begge sider, til både øverste og nederste sarg.
Det korte sargstykket (B) øverst festes med lim og to 5 x 70 mm skruer. Snu stellet på hodet, slik at delene ligger på en flate. Forbor og sjekk at sargen slutter 1 cm fra fremkanten.
Materialer
Støpeformen til oversiden
19 mm mdf-plade:
• 1 stk. (A) på 64 x 122 cm til benkeplaten
• 2 stk. (B) à 13,1 x 45 cm med skrå kanter
til vaskens langsider
• 2 stk. (C) à 13,1 x 31,2 cm med skrå kanter
til vaskens kortsider
• 1 stk. (D) på 33 x 43 cm til vaskens bunn
20 x 30 mm høvlede trelister:
• 2 stk. (E) à 64 cm til benkeplatens korte
kanter, skåret med snitt på 45 grader
• 2 stk. (F) à 122 cm til benkeplatens lange
kanter, skåret med snitt på 45 grader, slik
at de kan skjøtes til en 3 cm høy ramme
Støpeformen til undersiden
19 mm mdf-plade:
• 1 stk. (G) på 64 x 122 cm til benkeplaten,
et felt på 41 x 51 cm til vasken sages ut
• 2 stk. (H) a 13,1 x 54,8 cm med skrå kanter
til vaskens langsider
• 2 stk. (J) a 13,1 x 41 cm med skrå kanter
til vaskens kortsider
Dessuten:
• 1 stk. ½" muffe med innv. gjenger (K)
• 1 rundstokk (L) og runde skiver, som tilpasses så de danner hull til bunnventil
• Sparkelmasse/tokomponent trefyller
• Silikonfugemasse
• Skruer, 3,5 x 30 mm og 4 x 40 mm
Støpemassen
• 25 kg sement
• 25 kg ovnstørket kvartssand
• 6,5 l vann (evt. litt mer)
• 2,5 kg akryladditiv
• 2,2 kg 12 mm glassfiber
(Spør f.eks. etter disse råvarene hos din
nærmeste leverandør av ferdigbetong.
Eventuelt kan du kjøpe ferdigarmert
fibermørtel, ment for reparasjon, hos
spesialiserte byggvarehus)
Vann og avløp
• 1 stk. ½" muffe med innv. gjenger (M)
• 1 stk. bunnventil uten overløp (N)
• 2 stk. ½" vannrør à 20 cm (P)
• 1 stk. ½" vannrør, 10 cm (R)
• 1 stk. ½" 90º bøy med innv. gjenger (S)
• 1 stk. ½" vannkran (T)
• 1 stk. stuss med lynkobling (U)
• Pakkgarn
• Pakksalve
Understellet
48 x 98 mm bjelker:
• 4 bordbein (A) à 85 cm
48 x 148 mm bjelker:
• 4 korte sarger (B) à 50 cm
• 4 lange sarger (C) à 108 cm
48 x 48 mm lekter:
• 2 bærelister (D) à 96 cm
16 x 98 mm høvlet:
• 9 hyllebord (E) à 48 cm
Dessuten:
• Lim, utendørs
• Skruer, utendørs
• Trebeskyttelse
Tidsforbruk
4-5 arbeidsdager, pluss en uke til å herde og tørke
Pris
400 kroner for støpeformen, 600 kroner for støpemassen, 400 kroner for understellet
Vanskelighetsgrad
Du skal ha tungen rett i munnen - men resultatet er verd strevet!
Tegning
Støpeform til benk med vask
Støpeformen tenkes og bygges “på hodet”, slik at formen til oversiden av benkeplaten og innsiden av vasken ligger nederst, mens formen til undersiden ligger øverst.
Formen til undersiden er støpeformens “lokk”, og gjør det mulig å fylle den bløte støpemassen opp i vaskens sider. Den skrus fast på den andre delen når benkeplaten er fylt opp.
Formen til oversiden legges nederst når formen fylles opp. Alle sidene gjøres så glatte som mulig med runde kanter. Det er nemlig dem som danner benkens overflate og vaskens innside.

Det enkle understellet
De skråstilte beina på understellet gir store anleggsflater og stor styrke med et minimum av arbeid. Sargene, alle de vannrette bordene, kappes på 45 grader og skrus på beina, som ender med å stå skrått og peke ut mot benkeplatens hjørner.
Beina er kappet ut av 48 x 98 mm bjelker (A på tegningen), mens A sargene (B og C) kappes ut av 48 x 148 mm bjelker. De brede sargene gjør at konstruksjonen er meget stabil, og den øverste sargen 30 dekker samtidig vaskens utvendige sider.
Hyllen nederst kan blant annet bære et spann til avløpet. På de to nederste lange sargene (C) festes et par bærelister kappet av 48 x 48 mm lekter (D), slik at de flukter med sargens underkant. På bærelistene fordeles et dekke av ni 16 x 98 mm høvlede bord (E). Avstanden mellom bordene fordeles jevnt, slik at den blir cirka 15 mm.
