Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Betongoverflaten er overraskende fin og glatt, og den holder seg flott når du polerer den opp med poleringsmiddel.

Betongoverflaten er overraskende fin og glatt, og den holder seg flott når du polerer den opp med poleringsmiddel.

En utendørs håndvask i betong er et genialt gjør det selv-prosjekt. Betong tåler å stå ute året rundt, materialene er billige, og arbeidet er enkelt. Du kan velge mange forskjellige farger, og du kan selv bestemme formen og dermed lage din helt egen personlige betongvask.

Ferdigblanding eller blande selv?

Du kan enkelt blande betong selv til for eksempel en håndvask. Det er den billigste løsningen, men det krever litt arbeid. Du må for eksempel sørge for å tilsette nok fiber til blandingen for å være sikker på at betongen får nok styrke.

I tillegg må du være forberedt på at det ferdige resultatet kommer til å bli tungt å håndtere. Vil du ha det litt enklere – både med blandearbeidet og håndteringen senere – og vil du være helt sikker på at blandingsforholdet til for eksempel en betongvask er riktig, kan du kjøpe en 25 kg sekk med ferdigblandet fiberbetong. Det skal det kun tilsettes vann og senere blandes godt sammen.

LES OGSÅ: Slik bruker du støpesand

Sjekk på sekken at trykkfastheten beskrives som 30MPa. Da er du sikker på at betongen har den riktige styrken.

Les mer om betong

Betong i flere farger

Betong er i utgangspunktet grått. Men du kan enkelt farge det selv. På nettet kan du kjøpe pulverfarge til betong under betegnelsen “oksydfarger”.

Felles for dem er at de er ufarlige å behandle og lysekte. Skal du for eksempel støpe en håndvask i betong, er styrken viktig. Og jo mer farge du tilsetter, desto mer svekkes styrken i betongen. Gå derfor etter et fargeinnhold på mellom fem og sju prosent. Da vil du få maksimal utbytte av fargen og sikrer samtidig at betongen får optimal styrke.

LES OGSÅ: 5 ting du ikke visste om å støpe betong

Beskytt overflaten

Fargen på betongen vil endre seg med tiden – særlig om den står utendørs. Lyse farger blir mørkere, og mørke farger blir lysere.

Vil du sikre at betongen endrer seg minst mulig, kan du forsegle den med voks, såpespon eller en spesiell forsegler beregnet til betong. Såpespon vil gjøre betongen en anelse lysere, mens voks gjør den mørkere. De fleste forseglere vil ikke endre fargen.

LES OGSÅ: Hva kan mikrosement brukes til?

Behandlingen gjentas et par ganger i året og sikrer samtidig at overflaten lettere motstår fett og smuss – noe som er veldig praktisk om du har en støpt en bordplate eller håndvask i betong.

Om du klikker deg inn på artikkelen på denne siden, kan du blant annet se hvordan du støper et stilig utendørsbord i betong med nedsenket håndvask – i ett stykke.