Levegg i smarte moduler

En delvis åpen levegg gir mer le enn en som er helt tett. Se hvordan du raskt og billig bygger en smart levegg. Den gir god le for vinden, samtidig som den utnytter hver eneste stump av materialene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
500 kroner

Intro

Skal du ha le i hagen, har du flere muligheter. En av dem er å bygge en levegg av tre – et plankeverk. Du ønsker kanskje at leveggen skal være helt lukket, slik at ingen kan kikke inn.

Men før du begynner å bygge, skal du være klar over at du får mer le av å la leveggen være litt åpen. Følelsen av å være usjenert er stort sett den samme, bare sprekkene ikke er for brede. Du kan velge å kjøpe ferdige leveggsmoduler – i for eksempel fletteverk.

LES OGSÅ: Alt om levegg

REDAKSJONEN ANBEFALER: Plantekasser på hjul gir le

Veiledning

01
Stolper 7 Trinn

En levegg som skal bremse vinden, utsettes for et stort press. Derfor er det ingen god idé å sette veggen på stolper stolpesko. I stedet skal stolpene helt ned i bakken, slik du ser her. Kommer ikke ned i bakken, må du støpe fast båndjern i betong. De settes i så fall fast til stolpene med gjennomgående bolter.

Her borer vi hull ned til frostfri dybde (ofte cirka 90 cm), legger drenerende stein i bunnen og støper rundt stolpene to steder - såkalte ankere. Dermed må stolpene knekke, før leveggen gir etter for harde vindkast.

1

Spenn ut en snor der veggen skal stå. Bruk trepinner. De bankes så langt ned at de kan holde snoren stram. Bind fast murersnor 20-25 cm over bakken.

2

Bor hull til stolpene med et stolpebor. Sørg for at senter av boret er nøyaktig der stolpen skal stå. Boret er lettere å bruke enn en spade. Det er vanskelig å grave seg ned 90 cm.

3

Tøm småstein (Q) i bunnen av stolpehullene. Steinene skal drenere, slik at det ikke vil bli stående vann rundt enden av stolpen.

4

Sett stolpene (M) på plass i hullene. For å holde riktig avstand, er det en god idé å legge avstandsbord på 110 cm mellom stolpene.

5

Tøm stolpebetong (N) ned til stolpen. En halv pose ferdigblandet stolpebetong er passe. Du trenger ikke å helle på vann; bakkens fukt er nok.

6

Sett stolpene i lodd. Bruk vater og avstandsbord i bunn og topp. Stiv av veggen med skråstivere, som du slår på siden av stolpene. Stamp jord godt ned rundt stolpene med en lektestump.

7

Tøm på enda en halv pose stolpebetong, mer jord, stamp godt, og vann rundt stolpen. La betongen tørke et døgns tid, før du monterer modulene. Hvis du ikke vanner, må du vente en uke.

02
Moduler 6 Trinn

Leveggen består av moduler som er ganske enkle i oppbyggingen. En ramme av lekter skrus sammen med rustfrie og syrefaste skruer. Rammen males. På den ene siden spikres bord i en vinkel på 45°. Det smarte med konstruksjonen, er at du kan lage alle modulene ferdige i løpet av vinteren. Deretter kan du sette opp den nye leveggen med en gang telen er borte fra bakken.

1

Sett sammen modulene på et flatt underlag. Legg en kryssfinérplate på et par bukker, og tegn opp på den hvor de enkelte delene skal ligge. Da går det fort å sette sammen rammene.

2

Behandle rammene med trebeskyttelse før du går videre med å slå på bord. Mal også bordene på alle sider, slik at du bare maler endene til slutt.

3

Skjær ut alle bordene med en kapp-/gjærsag. Vinkelen skal være 45°, og snittene skal være parallelle. Det kan være en god idé å lage et sett bord som du kan streke alle de øvrige etter.

4

Slå på de to første bordene (A). Det er de som skal gå ut fra hjørnene. Bruk 2,2 x 45 mm galvaniserte spiker.

5

Legg de tre neste bordene mellom de første, og fordel avstanden. Tilpass noen trestumper som avstandsklosser. Det gjør at det går fort med resten. Spikre fast bordene som tidligere.

6

Fyll ut med de øvrige bordene. Lengden på bordene viser deg hvor de skal ligge. Avstanden sikrer du med avstandsklossene. Etterpå er det bare å spikre på bordene og male kanter.

03
Oppsetting 6 Trinn

1

Bor hull til skruer i rammesidene. Bruk et 5 mm trebor, og bor fire hull i hver side. Dermed er du snart klar til å montere rammene.

2

Skru hjelpeklosser på stolpene der underkanten på rammene skal være. Dermed skal du bare sette en seksjon på klossene og skru den fast.

3

Monter rammene mellom stolpene ved å vippe dem på plass og holde dem fast med tvinger. Etterpå kan du komme til for å justere dem, slik at alle rammene flukter pent.

4

Skru fast alle rammene med 5 x 80 mm skruer. Husk å bruke rustfrie, syrefaste skruer. De tåler trykkimpregneringen i materialene.

5

Til slutt kappes stolpene i toppen. Her kappes de vannrett. Hvis du vil ha litt fall på toppbordet, kan du kappe av stolpetoppen i et 15° snitt.

6

Hvis du ikke monterer toppbordet med helling, må du være innstilt på å måtte skifte det med jevne mellomrom.

Materialer

Til to moduler

19 x 98 mm impregnerte bord, i alt 41 meter:
• 10 bord (A) à 165,5 cm
• 4 bord (B) à 150,5 cm
• 4 bord (C) à 125,5 cm
• 4 bord (D) à 100,5 cm
• 4 bord (E) à 75,5 cm
• 4 bord (F) à 50,5 cm
• 4 bord (G) à 25,5 cm
• 1 overligger (L), 235 cm

48 x 73 mm impregnert lekt:
• 4 rammelister (H) à 190 cm
• 2 midtsprosser (J) à 181 cm
• 4 rammelister (K) à 101 cm

73 x 73 mm impregnert stolpe:
• 2 stolper (M) à 290 cm + 1 avsluttende

Dessuten:
• 2 poser stolpebetong (N) à 25 kg
• Stein (Q) til stolpehull
• Avstandsbord og skråstivere 110 cm
• 5 x 80 mm rustfrie skruer
• 2,2 x 45 mm galv. spiker
• Trebeskyttelse

Tidsforbruk

Det avhenger helt av lengden, men du kan lage en stor levegg i løpet av ei helg.

Pris

Cirka 250 kroner per modul, eksklusive maling.

Vanskelighetsgrad

Vær nøye med å sage ut de enkelte delene på nøyaktige mål. Da skal det være uproblematisk å sette opp denne leveggen.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Gjerde i smarte moduler

Hver modul består av én stolpe og ett fag.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Stolpene støpes fast

For å få et stabilt resultat, skal stolpene graves dypt ned og støpes fast.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Mellomrom mellom bordene

Sørg for et mellomrom på 1,5-2 cm mellom bordene.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIK: Stolper på rekke

Med en hjelpesnor får du dem til å flukte nøyaktig

TIPS: Fast avstand mellom stolpene

TIPS: Bruk sagen som vinkel

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...