Quickfix: Gi det gamle gjerdet 5 år ekstra

Ser gjerdet trist ut? Gi det litt førstehjelp. Da garanterer vi at gjerdet kan holde i enda noen år. Her får du 4 gode tips.

Gi gjerdet 5 år ekstra

Ser gjerdet trist ut? Gi det litt førstehjelp. Da garanterer vi at gjerdet kan holde i enda noen år.

Den største utfordringen for et gjerde er vær og vind, og det viktigste er å holde regnvannet vekk fra treverket.

Her får du 4 gode tips.

1. HJELP VANNET VEKK FRA STOLPENE

PROBLEM: STOLPENE SPREKKER I TOPPEN
Hvis en stolpe er ubeskyttet i toppen, vil treet råtne. Så enkelt er det. Treet vil skiftvis suge til seg vann og tørke ut hver gang det har regnet.

Det betyr at treet kommer til å sprekke, og dermed suger stolpen til seg enda mer vann, som trenger dypere ned i stolpen. Det er et problem som til slutt vil ødelegge stolpen fullstendig.

LØSNING
Heldigvis er løsningen innen rekkevidde. Vannet skal ha mulighet til å renne av stolpen, og derfor skal toppen skjæres skrått. Du kan også velge å sette en stolpehatt på toppen. Stolpehatter fås i mange utforminger og forskjellige størrelser, og det finnes sannsynligvis flere som passer på akkurat dine gjerdestolper.

LES OGSÅ: Forleng levetiden på gjerdet med stolpehatter

2. STOPP RÅTE MED TREBESKYTTELSE

Er det lenge siden gjerdet har fått trebeskyttelse, har sopp og råte fremragende vekstbetingelser. Derfor gjelder det raskest mulig å få renset treverket og få gitt det et lag trebeskyttelse. Bygger du et nytt gjerde, lønner det seg å gi det trebeskyttelse fra den dagen det står ferdig. Deretter bør du gi det et nytt lag hver vår, etter at fuktprosenten i treet har passert under 18 prosent.

Gi gjerdet 5 år ekstra: Stopp råte med trebeskyttelse

Gjerdet males eller beises om våren, når det har blitt tørt nok

3. RASK HJELP TIL SKJEVE STOLPER

PROBLEM: STOLPENE STÅR SKJEVT
Stolpene er den mest utsatte delen av gjerdet, fordi de er i kontakt med den fuktige bakken. Når gjerdet står skjevt, er det alltid stolpene det er noe galt med.

Det kan skyldes at de ikke sitter dypt nok i bakken. Men det kan også skyldes at de er råtne akkurat rundt det området som har bakkekontakt. Råtne stolper må byttes ut med nye, sterke stolper.

Men hvis du ikke orker tanken på å bygge nytt gjerde akkurat nå, kan du gi stolpene et par år ekstra med et enkelt triks.

LØSNING
Du kan gi stolpene, og dermed gjerdet, 2-3 år lenger levetid ved å slå støttestolper ned i bakken ved siden av de skjeve stolpene.

Stolpen gir støtte til den siden som den skjeve stolpen lener seg mot. Det er ikke pent, men det kan gi deg et par år ekstra før du må gjøre større inngrep.

4. REDD GJERDET MED ET TVERRBORD

PROBLEM: GJERDET RÅTNER I BUNNEN
Når det regner, treffer vannet bakken, slik at en blanding av vann og skitt spruter opp. Når dette treffer endeveden på stavene i et gjerde, bidrar det til å skape ekstra gode vekstbetingelser for sopp og råte. Jo tettere på bakken gjerdet er, desto større er problemet. Hvis treet får stå lenge nok, vil det etter hvert råtne helt opp.

LØSNING
Skjær vekk det nederste stykket av bordene, og sett opp et tverrgående bord nederst, et såkalt offerbord. Det blir bordet som fanger spruten fra bakken, og med tiden går i stykker – det ofres. Det er lettere å skifte et slikt offerbord når det er slitt, enn det er å skifte alle bordene.

Sørg for at det er et par centimeter mellom stavene og offerbordet, så treet kan luftes tørt.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Stakittgjerde