Enkel benk av standardmaterialer

Til denne benken har du kun bruk for en skrumaskin, en sag og tre typer materialer – alle fås som standard i byggvarehusene. Solid, billig og enkelt. Se hvordan den bygges.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
1000 kroner

Intro

Hvis du har deilig kveldssol på en flekk i hagen som skriker etter en benk til å nyte solen, har du den perfekte løsningen her.

Du kan bygge den på en effektiv helg (inkludert tørketid) og du kan få materialene for rundt 1000 kroner.

Benken er helt enkel, og er derfor et fint nybegynnerprosjekt.

Enkel materialliste

Benken består av noen ganske få forskjellige materialer. Alt sammen er materialer som er standardvarer i byggvarehusene. Vi har primært kappet dem på en kapp-/ gjærsag, men har du ikke en slik, kan det også la seg gjøre med en håndsag. Delene er skrudd sammen med skruer i to forskjellige lengder.

I denne byggeveiledningen får du:

 • Trinn for trinn-veiledning
 • Arbeidstegning
 • Komplett materialliste
 • Video

Veiledning

01
Understellet 5 Trinn

Beina til benken er laget av en stolpe, som kappes i fire stykker på 60 cm. De plasseres i hvert hjørne og forbindes med vanger - to lange og to korte.

Vangene plasseres slik at de flukter med forkanten til beina. De festes med lange skruer gjennom forborede hull. Skruene plasseres litt forskjøvet, slik at de ikke støter sammen.

Mellom de lange vangene skal det festes to tverrstivere. De skaper god understøtting under benkens sete.

1

Stolpen kappes til slik at du får fire bein (A), der hvert bein er 60 cm langt. Det er viktig at snittene er helt vinkelrette for at benken ikke skal vippe. Her sages det etter en mal for å sikre et rett snitt.

2

Det forbores i beina (A) til vangene (B og C), som er kappet til på kappsagen. Vangenes underkant settes 41 cm fra bei-nas underkant. Hullene bores med et 5 mm bor og undersenkes med et 10 mm bor.

3

Skru fast vangene (B og C) med de lange skruene, 6 x 150 mm. Begynn med vangene på langsidene, og ta deretter de korte.

4

De korte vangene (B) festes med lange skruer, 6 x 150 mm. Delene holdes sammen med tvinger mens de skrus fast. Merk deg at skruehullene er plassert forskjøvet, slik at skruene ikke treffer hverandre.

5

Monter tverrstivere (D) mellom de langsgående vangene. Vi bruker to med en avstand på cirka 50 cm, slik at setet blir understøttet. Tverrstiverne skrus fast med to 6 x 100 mm skruer i hver side.

02
Sete og rygglene 8 Trinn

Både sete og rygglene, inkludert rammen til rygglenet, er laget av de samme materialene. De kappes raskt til riktig lengde på en kapp-/gjærsag.

De korte rammedelene skal kappes med et 15 graders snitt, slik at rygglenet kommer til å helle litt, og benken blir mer behagelig å sitte på. Det settes et tverrstykke midt i rammen til understøtting. Rygglenet skrus fast med lange skruer til understell og bein.

Armlenene består av 48 x 123 mm. De stikker derfor litt utenfor beina, i tillegg til at de har god plass til for eksempel kopper og glass.

1

De fire midterste seteplankene (E) skrus fast med lange skruer til de korte vangene (B). Vi bruker avstandsklosser mellom plankene, slik at vi får tilnærmet samme mellomrom mellom alle.

2

Skru fast de ytterste plankene til setet (F) - de som sitter mellom beina (A) - til de lange vangene. Her får de tre lange skruer hver, som settes i midten og i hver side.

3

Plankene til rygglenet (G og H) legges opp med avstandsstykker mellom, så avstanden blir jevn. Mål hvor høyt rygglenet er. Målet er høyden på de to ytterste rammedelene (J) bak rygglenet. Kapp til delene.

4

Merk opp til forboring på rammestykket (J). Det plasseres oppå rygglenet, og med en vinkel kan du enkelt se hvor du skal forbore. Rammestykkene (J) er kappet med et 15 graders snitt i enden.

5

Forbor i de to ytterste rammestykkene (J), så de ikke sprekker. Det lages to hull til hver planke i rygglenet. Hullene bores med 5 mm bor og undersenkes etterpå med et 10 mm bor.

6

Rammestykkene (J) skrus fast bak på rygglenet med de korte skruene. De to nederste stykkene av rygglenet (H) er kortere enn de øverste (G), og skal flyttes inn så de flukter med rammestykket.

7

Rygglenet skrus fast på understellet når hele rammen bak på rygglenet er montert. Rygglenet skrus fast med lange skruer gjennom det nederste rammestykket og med 6 x 100 mm skruer til beina.

8

Armlenet (M) skrus fast med to lange skruer til hvert bein. Det er først forboret, og hullet er undersenket slik at det er plass til skruehodet. Armlenet er kappet med et 15 graders snitt, så det flukter rygglenet.

03
Finish 2 Trinn

Hvis du vil ha en flott finish på benken, bør du sparkle alle skruehullene med tresparkel. Det gir en helt ensartet og jevn flate. Gå også over benken med slipepapir, som fjerner eventuelle små ujevnheter i overflaten. Husk å fjerne alt slipestøv før du maler.

Her gir vi det ubehandlede treverket grunningsolje, som beskytter mot råte og sopp. Etterpå maler vi med en heldekkende trebeskyttelse, slik at benken kan tåle å stå utendørs.

1

Skruehullene sparkles med tresparkel­ masse. Den slipes når den er tørr, og eventuelt etterfylles den og slipes igjen. Dermed får du en helt jevn overflate og et flott resultat når benken er ferdigmalt.

2

Benken males. Legg først på en grunningsolje, som beskytter treet i dybden mot sopp og råte. Regn deretter med at benken må ha et par strøk med sluttmalingen.

Materialer

98 x 98mm:

 • 4 bein (A) à 60 cm

48 x 98mm:

 • 2 vanger (B) à 42,5 cm
 • 2 vanger (C) à 150 cm
 • 2 tverrstivere (D) à 52,5 cm
 • 4 stykker (E) à 169,6 cm til sete
 • 2 stykker (F) à 150 cm til sete
 • 3 stykker (G) à 169,6 cm til ryggen
 • 2 stykker (H) à 150 cm til ryggen
 • 2 stykker (J) à 52 cm til ramme
 • 2 stykker (K) à 140,4 cm til ramme
 • 1 tverrstykke (L), 42,4 cm

48 x 123mm:

 • 2 armlener (M) à 69,5 cm

Dessuten:

 • Skruer, 6 x 100 og 6 x 150 mm
 • Tresparkelmasse
 • Grunningsolje
 • Heldekkende trebeskyttelse

Tidsforbruk

2-3 dager, inkludert tørketid.

Pris

Cirka 1000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Denne benken er helt enkel og et fint nybegynnerprosjekt.

Tegning

Multimedia

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Video

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Video

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Adirondack-stol med tegning

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bygge putekasse – slik gjør du

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Hagebenk