Støp en hagebenk i farget betong

Det er både enkelt og billig å støpe en benk i betong. Her kan du se hvordan du lager en solid støpeform av forskalingsplater og fyller den med betong tilsatt farge.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1000 kroner

Intro

Rå og rustikk betongbenk

Hagebenken i betong er både rå og rustikk, og det er kanskje derfor den er så populær. Hvis du benytter deg av veiledningen vår, viser vi deg hvordan du enkelt kan støpe din egen betongbenk og samtidig sette ditt personlige preg på den. Arbeidet med betongbenken er ikke vanskelig, men du må være nøye både når du du skal sette sammen formen og når du skal vibrere betongen, slik at du unngår store porer i den ferdige betongbenken.

Les også: Flott, enkel og billig luksusbenk

Gjør betongbenken lett

For å unngå at betongbenken kommer til å veie altfor mye, har vi valgt en løsning som sikrer at betongbenken blir lett, og på den måten vil det være lettere å flytte den rundt i hagen. Vi har nemlig valgt å støpe polystyren inn i betongbenken. Polystyren er enkelt å fjerne når betongbenken har fått lov til å herde.

Styrk betongbenken med fibre

For å gi betongbenken styrke, slik at den kan tåle at du sitter på den, bruker vi fiberarmert betong. Det har den fordelen at det er lettere enn jernarmert betong, og du kan gå ned i mindre tykkelser når det ikke er plass til armering overalt, men kun på de mest belastede stedene. Kunstfiber får du kjøpt i velassorterte byggvarehus, eventuelt hos en murmester. Deretter velger vi å forsterke betongbenken med to armeringsstenger, slik at spennet på betongbenken kan bli opptil to meter.

Din personlige betongbenk

I veiledningen viser vi også hvordan du kan blande farge i betongblandingen, slik at du får en hagebenk i betong med ditt eget personlige preg. Vår betongbenk har vi valgt å farge litt mørkere ved hjelp av et svart fargepulver. I veiledningen forklarer vi også hvordan valget av materialet til støpeformen kan påvirke utseendet på det endelige resultatet.

Om du har lyst til å støpe din egne betongbenk, kan du laste ned veiledningen på denne siden, der vi guider deg gjennom alle trinnene fra å bygge støpeformen til selve støpingen.

LES OGSÅ: Støp et flott speilbasseng på en helg!

Forskjellige overflater

Overflaten på betongen kan varieres på mange måter. Du kan f.eks. utnytte støpeformens materiale til å gi en bestemt finish. Bruker du vanlig kryssfinér, vil det bli små “riller” i overflaten. Etterbehandling som sliping og slåtte kanter kan også gi betongen særpræg. Her støper vi med forskalings-plater for å få en helt glatt overflate. Betongens utseende kan også endres med farge. Her tilsettes svart fargepulver for et mørkere utseende.

Veiledning

01
Bygg en støpeform 5 Trinn

Du skal begynne med å bygge støpeformen til benken din. Her er formen bygget av forskalingsplater. De er laget for å støpe i og gir en helt glatt overflate. Du kan også bruge mdf eller vanlig kryssfinér, men med vanlig kryssfinér blir ikke betongens overflate helt glatt.

Bestem deg for hvordan benken din skal se ut. Mål opp på kryssfinérplaten, og sag ut stykkene. Du kan bruke tegningen som inspirasjon, og selvfølgelig tilpasse den til egne ønsker. Formen, og dermed benken, vil bli “kantet”.

Men slik vil det nødvendigvis bli når støpeformen bygges av tre. Formen skal ha innlegg av isopor, som også skjæres til og monteres.

1

Tegn opp formen på forskalingsplatene, og sag ut delene. Bruk en sirkelsag. I hjørner kan du sage det siste med håndsagen. Sag også ut isoporplatene som skal settes opp inne i støpeformen. Dette gjøres enklest med håndsagen.

2

Isoporstykkene (G) monteres med dobbeltsidig teip på den innvendige siden av det som skal være benkens bein (E). Vær nøye, slik at du treffer riktig første gang - teipen kleber seg nemlig fast med en gang du treffer platene.

Plasser isoporbiten slik at den ligger i kant med det som skal være “foten” til benkebeinet.

3

Alle delene til støpeformen er klare til å bli satt sammen. Utover isoporen på den innvendige siden av benkens bein, skal det også være isopor under setet. Dette monteres først når formen er satt nesten helt sammen.

4

Formen settes sammen. Toppplaten (B) monteres først til de to sidene (A). Sjekk at bredden i endene og på midten er den samme. Monter beina (D) på ytter siden. Bruk en skrutvinge til å holde de to loddrette stykkene i riktig bredde.

5

Monter den innvendige siden av beina (E) med isoporstykkene på. Formen settes sammen med skruer. Her bruker vi 35 mm. Den siste innvendige biten (C) mellom beina skal først skrus fast når betongen er fylt i støpeformen.

02
Bland betongen 2 Trinn

Når formen er klar for støping, blander du betongen. Den betongen du bruker skal ha en styrke på minst 30 MPa. Det står på pakken hvis du bruker tørrbetong. Det har vi brukt her - altså en ferdig betongblanding som bare skal tilsettes vann. Du kan også blande betongen selv av sement og sand, men det er enklere å bruke tørrbetong. Da er du også trygg på at blandingsforholdet blir riktig.

Betongen her tilsettes dessuten kunstfiber. Det er nødvendig for å gi betongen ekstra styrke når den skal brukes til en benk. Du kan eventuelt også kjøpe ferdig fibermørtel. Vi blander også inn farge for å få benken mørk. Vi bruker 750 g fargepulver til 75 kg mørtel.

1

Betongen blandes av 0-4 mm tørrbetong. Tilsett cirka 1 liter vann mindre enn angitt på emballasjen hvis du blander i farge, som skal blandes opp i vann. Bruk en blandemaskin som kan blande alt på en gang. Bland grundig.

2

Bland fargepulveret med vann og rør det i betongen med fibrene. Fibrene tilsettes for å gi betongen styrke, og for å unngå krympesprekker. De drysses i til slutt, litt om gangen. Deretter skal det blandes i minst tre minutter.

Fargepulveret blandes opp i 1 liter vann, som røres inn i betongen.

03
Støp benken 7 Trinn

Så skal det fylles betong i formen. Begynn med midtstykket. Husk at det skal være plass til en isoporplate, så formen skal ikke fylles helt opp. Ved siden av isoporplaten skal det også legges ned et par armeringsjern ned i støpen. Når de er på plass, fylles formen opp til kanten. Beina fylles til slutt.

Sørg for å presse betongen så godt sammen som mulig mens du fyller opp, slik at betongen blir kompakt. Når formen til slutt lukkes, skal du riste den grundig over alt, slik at du er sikker på at betongen kommer helt ut i alle hjørner. Når betongen er blandet og fylles i formen, har du tre kvarter til en time til å bearbeide betongen.

1

Fyll betongen i formen. Sørg for at formen er ren før du fyller den. Fordel betongen i et jevnt lag i hele bunnen av formen, i et cirka 2,5 cm tykt lag.

2

Legg ned isoporplaten (F) i midten av bunnen. Press den ned i betongen, helt til den er i nivå med kanten av støpeformen.

3

Legg ned armeringsjern i betongen på hver side. Stengene plasseres cirka 2 cm under kanten av formen. Fyll mer betong i rundt isoporplaten, til den er i nivå med kanten. Press sammen betongen så mye som mulig.

4

Formen lukkes, og den midterste platen (C) på innsiden mellom beina kan skrus på nå, når bunnen er blitt fylt så full som mulig med betong.

5

Beina fylles med betong. Press betongen så godt ned du kan. Bruk en list eller en jernstang til å presse betongen godt ned i formen.

6

Vibrer formen når den er fylt med betong. Bruk en kraftig slagbormaskin, plansliper eller til nød en hammer. Fortsett helt til betongen ikke setter seg mer. Her settes slagboret på en list for å beskytte formen.

Husk å komme til rundt over hele formen når du vibrerer den.

7

Til slutt pusses oversiden av beina. Før det skal formen sannsynligvis etterfylles og vibreres igjen, helt til betongen er kommet helt ut i alle hjørner, og formen er fylt helt opp.

04
Den siste finishen 5 Trinn

Betongen skal få lov til å stå og herde i formen i en ukes tid, før du fjerner formen. Når forskalingsplatene er fjernet, fjerner du isoporinnleggene. Det er en god idé å la en gassbrenner “brenne” benken over alt. Det fjerner de siste restene av isopor, samt de kunstfibrene som måtte stikke ut og i enkelte tilfeller kan stikke litt i baken om du setter deg på det. Til slutt slipes benken med grovt slipepapir og etterbehandles med bivoks. Det gir pene, smussavvisende overflater.

Betongen er ikke gjennomherdet når den kommer ut av formen, men etter 3-4 dager er den herdet til cirka 80 prosent av styrken. Du kan derfor fint ta den i bruk når den er ferdigbehandlet.

1

Løsne skruene, og adskill formen. Det skal gå cirka en ukes tid før du fjerner støpeformen fra benken.

2

Fjern isoporinnleggene. Du kan fjerne det aller meste med et gammelt stemjern.

3

Fjern de siste restene med en gassbrenner. Den brenner vekk både eventuelle rester av isopor og kunstfibre, som vi blandet i betongen. Det kan hende de stikker ut. Derfor er det en god idé å “brenne” hele benken.

4

Slip kanter og eventuelle grader med grovt slipepapir. Fibre, som eventuelt stritter ut, fjerner du enklest med gassbrenneren.

5

Til slutt behandles benken med bivoks, som impregnerer og motvirker tilsmussing. Smør på et tynt lag. Når det har tørket litt og trukket inn i betongen, polerer du etter med en tørr klut.

Slik vedlikeholder du betongbenken

Det er en god idé å etterbehandle betongbenken med bivoks en gang i året, for eksempel på våren. Det gir en flott overflate og gjør benken smussavvi-sende. Det gir også en mørkere farge, men den forsvinner etter et par dager.

Benken her er laget av betong med svart farge i. Når den ser lys ut, skyldes det kalkutfellinger som kan trekke ut av betongen. De forsvinner etter hvert, og da blir benken mørkere igjen.

Betongbenken ser massiv ut, men den er til å flytte rundt på, takket være isoporen.

Materialer

• 18 mm forskalingsplate, 122 x 244 cm
• Tørrbetong 0-4 mm, 3 sekker à 25 kg
• Isopor
• Skruer, 35 mm
• 10 mm kamstål, 2 stk. à 1,2 m
• Svart fargepulver og bivoks
• Fiberarmering. Spør etter dette hos nærmeste leverandør av ferdigbetong. Eventuelt kan du kjøpe ferdigarmert fibermørtel hos spesialiserte byggvarehus.

Tidsforbruk

Cirka én dag totalt, men jobben strekker seg over flere dager på grunn av tørketider.

Pris

Cirka 1000 kroner

Vanskelighetsgrad

Jobben er ikke vanskelig, men du skal være nøye med å få vibrert betongen grundig, slik at det ikke blir store porer i betongen.

Tegning

Slik bygges formen

Støpeformen settes sammen av stykker av forskalingsplater. Formen fores med isopor for at benken ikke skal bli massiv. Betongen fylles i formen, som vibreres godt, slik at betongen kommer ut i alle hjørner.

Målene på denne støpeformen er bare til inspirasjon. Du kan enkelt endre målene. Det er selvfølgelig grenser for hvor lang benken kan bli mens den fortsatt bevarer styrken. Med to armeringsstenger er det maksimale spennet 2 m på denne benken.

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

Video

TIPS: Betong uten lufthull

Video

TIPS: Lapp hull i betong

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagebenk