Aldri mer ugress!

Den flotte, nye steinbelegningen i innkjørselen er ferdig – og ikke lenge etterpå begynner det å spire irriterende ugress mellom steinene. Selv om du fjerner det, vokser det raskt opp igjen. Men du kan faktisk helt unngå ugress, hvis du tenker deg om når du legger en steinbelegning.

Hemmeligheten bak nedkjemping av ugress ligger i sanden du fuger belegningen med. For sand er nemlig ikke bare sand, og velger du feil type, vil du komme til å ergre deg over det. Velger du riktig, får du en sterk belegning uten ugress. På disse sidene kan du også se hva du kan gjøre hvis sanden i fugene skal oppgraderes.

Riktig fugesand blir steinhard

Det eneste som kan holde ugresset nede OG sikre deg en solid belegning, er skikkelig fugesand.

Den består av sandkorn i forskjellige størrelser, og har den effekten at sanden blir kompakt når belegningen vibreres. De små og store kornene låses tett sammen, slik at sanden nesten blir like solid som sement. Den kompakte fugen, kombinert med en høy pH-verdi, gjør at ugress har store problemer med å vokse i fugene. I tillegg til å holde ugresset unna, er fugesand også en god måte å holde maur og annet kriblende utøy unna på.

På samme måte som de uønskede plantene, kan nemlig heller ikke maur og insekter kjempe seg gjennom harde fuger av fugesand.

Bruk aldri strandsand

Det er stor forskjell på sand, og fin strandsand skal ikke brukes til å fuge mellom steinene med. Det er fordi de fine kornene er runde og har samme størrelse, slik at de ikke kan stappes tett sammen for å danne en hard og ugjennomtrengelig fuge.

Les også: Det beste våpen mot løvetann

Ikke bruk fiberduk!

Det er nærliggende å tro at en fiberduk under steinene kan holde ugresset borte. Men slik forholder det seg ikke, fordi størstedelen av ugresset kommer ovenfra, båret av vinden eller av dyr.

I beste fall kan duken holde ugresset litt nede, men belegningen blir stygg, fordi steinene ikke får feste til underlaget når de ligger på fiberduken.

Tre metoder mot ugress

1. Brenn det vekk med gassbrenneren

Ugressbrenneren er et klassisk våpen i kampen mot de irriterende grønne spirene mellom steinene. Ugresset svis (brennes ikke) med flammen fra brenneren, og det er nok til at celleveggene i plantene brister. Etter få dager vil ugresset dø av uttørking. Men pass på med ugressbrenneren. Den kan nemlig veldig fort komme til å antenne ting du ikke ønsker at skal brenne. Ikke bruk den i perioder med tørke eller sterk vind.

LES OGSÅ: Bruker du (også) ugressbrenneren feil?

2. “Mal” ugresset med Roundup

Roundup er et effektivt middel til å avlive uønsket plantevekst. Forskning viser at Roundup ikke utgjør et stort problem for miljøet, hvis det brukes i små mengder. Derfor skal du også bare smøre Roundup på ugresset med en pensel i stedet for å bruke det i store mengder. Da vil det dø i løpet av et par dager.

3. Krafs opp ugresset

Du kan selvfølgelig også bruke muskelkraft og håndredskaper. For eksempel er en fugerenser med en klolignende spiss et perfekt verktøy til enkel og skånsom fjerning av ugress. Etterfyll fugene.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Ugress