Til krig mot løvetann

Vil du ta kverken på løvetannen i plenen, skal hele roten med opp. Her tester vi noen av de mest solgte redskapene som hjelper deg med jobben.

Den veldig lange roten er utfordringen! Du kan nemlig trygt belage deg på et gjensyn med løvetannen hvis du ikke får den med opp.

LES OGSÅ: Bruker du (også) ugressbrenneren feil?

Se hvilke av de følgende våpen, som er de beste i kampen mot løvetannen:

  1. Løvetannfjerner
  2. Ugresssfjerner
  3. Løvetannstikker
  4. Ugressjern
  5. Ugresstikker

Les også: 3 sterke våpen mot SKVALLERKÅL

1. Løvetannfjerner

"Weeder” fra Fiskars fås i flere varianter, til priser fra cirka 400 kroner.

Håndtering: Betjenes stående. Den åpne kloen presses ned i bakken rundt roten på planten. Deretter setter du foten på fotpedalen, og når håndtaket trekkes inn mot kroppen, klemmer kloen rundt roten - og trekker planten opp.

Effektivitet: I myk eller sandete jord dras selv veldig lange røtter opp av bakken i full lengde. I leirete og kompakt jord knekker en del av røttene.

Skade på plenen: Lager mindre hull enn de andre lange ugressfjernerne. Til tider er det nødvendig å bøye seg ned for å dekke til hullet.

2. Ugresssfjerner

Med Gardenas ugressfjerner kan du i prinsippet fjerne mindre planter uten å skitne til hendene. Prisen ligger på rundt 300 kroner.

Håndtering:
Betjenes stående. De to spissene stikkes i bakken på hver side av planten, og med et lite vrikk skjæres roten løs fra bakken rundt. Et smart ka ta pult sy stem “skyter” jord og rot vekk - og du er klar igjen.

Effektivitet:
Fin til små planter med kor te røtter. Ved lange røtter er spissene for korte, slik at roten knekker.

Skade på plenen:
Lager et ganske bredt og dypt hull, så du må i de fleste tilfeller ned på kne og reparere skaden etterpå.

3. Løvetannstikker

En klassisk løve tannstikker med stål og treskaft er mange hageeieres foretrukne våpen. Denne koster ca 150 kr.

Håndtering:
Betjenes sittende. Er enkel å stikke ned i myk jord, mens skjærets utforming og “sløvhet” betyr at du må bruke krefter i tørr/hard jord.

Effektivitet:
Ved lange røtter skal det hugges og stikkes - en del ganger - rundt hele roten, men deretter kan du også få opp selv kjempe store røtter i hel tilstand.

Skade på plenen:
Redskapet kan lage ganske store kratere i plenen før roten er løs, men fordi jobben gjøres sittende, trenger du ikke å bøye deg ytterligere for å dekke dem til.

4. Ugressjern

Ugressjernet iW-F Classic Line har et godt D-grep, og stikkes enkelt ned i bakken. Pris: ca 300 kr.

Håndtering:
Betjenes stående. Enkel og intuitiv: Bores i bakken, vris rundt - og jord og rot kan trekkes opp som en slags jordprøve. Det store og solide D-håndtaket gjør det enkelt å trykke det skarpe “spydet” ned i alle jordtyper.

Effektivitet:
Stikker dypt og ganske bredt, og får selv veldig lange røtter opp i hel tilstand.

Skade på plenen:
Du må nok regne med å måtte reparere hull. Etterlater et stort og dypt hull. I fuktig/leirete jord sitter jorden dessverre fast i det sylinderformede hodet, og må derfor ofte pirkes ut for hånd.

5. Ugresstikker ks-2k

Wolf-Gartens ugresstikker koster ca. 100 kr, og er utstyrt med et mykt og ergonomisk håndtak

Håndtering:
Betjenes sittende. Det skarpe bladet går lett ned i selv hard jord, og enden på håndtaket er utformet slik at du kan trykke det siste stykket på redskapet ned - med en flat hånd oppå skaftet.

Effektivitet:
Flott grave- og stikkeredskap med et robust blad, som er langt nok til å matche selv de lengste røttene. Får bladet under både store og små røtter, i både hard og myk jord.

Skade på plenen:
Hullets størrelse avhenger av lengden på roten, men det vil som regel være nødvendig å reparere litt mens du sitter på bakken.

“Jeg foretrekker helt klart å fjerne løvetann sittende. Tett på bakken kan jeg se hva jeg driver med. I tillegg slipper jeg å måtte bøye meg hele tiden. Min favoritt mot løvetann er derfor Wolf-Gartens ugresstikker, som beleilig nok faktisk også er testens billigste.” — Per Farsund

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Ugress