1. Løvetannfjerner
"Weeder” fra Fiskars fås i flere varianter, til priser fra cirka 400 kroner.
Håndtering: Betjenes stående. Den åpne kloen presses ned i bakken rundt roten på planten. Deretter setter du foten på fotpedalen, og når håndtaket trekkes inn mot kroppen, klemmer kloen rundt roten - og trekker planten opp.
Effektivitet: I myk eller sandete jord dras selv veldig lange røtter opp av bakken i full lengde. I leirete og kompakt jord knekker en del av røttene.
Skade på plenen: Lager mindre hull enn de andre lange ugressfjernerne. Til tider er det nødvendig å bøye seg ned for å dekke til hullet.
2. Ugresssfjerner
Med Gardenas ugressfjerner kan du i prinsippet fjerne mindre planter uten å skitne til hendene. Prisen ligger på rundt 300 kroner.
Håndtering:
Betjenes stående. De to spissene stikkes i bakken på hver side av planten, og med et lite vrikk skjæres roten løs fra bakken rundt. Et smart ka ta pult sy stem “skyter” jord og rot vekk - og du er klar igjen.
Effektivitet:
Fin til små planter med kor te røtter. Ved lange røtter er spissene for korte, slik at roten knekker.
Skade på plenen:
Lager et ganske bredt og dypt hull, så du må i de fleste tilfeller ned på kne og reparere skaden etterpå.
3. Løvetannstikker
En klassisk løve tannstikker med stål og treskaft er mange hageeieres foretrukne våpen. Denne koster ca 150 kr.
Håndtering:
Betjenes sittende. Er enkel å stikke ned i myk jord, mens skjærets utforming og “sløvhet” betyr at du må bruke krefter i tørr/hard jord.
Effektivitet:
Ved lange røtter skal det hugges og stikkes - en del ganger - rundt hele roten, men deretter kan du også få opp selv kjempe store røtter i hel tilstand.
Skade på plenen:
Redskapet kan lage ganske store kratere i plenen før roten er løs, men fordi jobben gjøres sittende, trenger du ikke å bøye deg ytterligere for å dekke dem til.
4. Ugressjern
Ugressjernet iW-F Classic Line har et godt D-grep, og stikkes enkelt ned i bakken. Pris: ca 300 kr.
Håndtering:
Betjenes stående. Enkel og intuitiv: Bores i bakken, vris rundt - og jord og rot kan trekkes opp som en slags jordprøve. Det store og solide D-håndtaket gjør det enkelt å trykke det skarpe “spydet” ned i alle jordtyper.
Effektivitet:
Stikker dypt og ganske bredt, og får selv veldig lange røtter opp i hel tilstand.
Skade på plenen:
Du må nok regne med å måtte reparere hull. Etterlater et stort og dypt hull. I fuktig/leirete jord sitter jorden dessverre fast i det sylinderformede hodet, og må derfor ofte pirkes ut for hånd.
5. Ugresstikker ks-2k
Wolf-Gartens ugresstikker koster ca. 100 kr, og er utstyrt med et mykt og ergonomisk håndtak
Håndtering:
Betjenes sittende. Det skarpe bladet går lett ned i selv hard jord, og enden på håndtaket er utformet slik at du kan trykke det siste stykket på redskapet ned - med en flat hånd oppå skaftet.
Effektivitet:
Flott grave- og stikkeredskap med et robust blad, som er langt nok til å matche selv de lengste røttene. Får bladet under både store og små røtter, i både hard og myk jord.
Skade på plenen:
Hullets størrelse avhenger av lengden på roten, men det vil som regel være nødvendig å reparere litt mens du sitter på bakken.
“Jeg foretrekker helt klart å fjerne løvetann sittende. Tett på bakken kan jeg se hva jeg driver med. I tillegg slipper jeg å måtte bøye meg hele tiden. Min favoritt mot løvetann er derfor Wolf-Gartens ugresstikker, som beleilig nok faktisk også er testens billigste.” — Per Farsund