Frisk gressplen til neste sommer

Gir du plenen din et par timers pleie på slutten av høsten, får du igjen for arbeidet til våren. Da blir det lettere både for deg og for gresset å komme godt i gang.

De aller fleste hagene har en flekk med gress. Et grønt teppe som fyller ut flatene mellom bed, busker og terrasser, eller et underlag som blir brukt til lek og ballspill.

Formålene med en gressplen kan være mange, og hvis plenen skal tåle alt, kan det lønne seg å stelle den slik at den blir motstandsdyktig mot mose og ugress.

Redaksjonen anbefaler: Gjør hagen vinterklar

4 ting å gjøre før plenen går i dvale

Nå på slutten av høsten er gresset på vei inn i en hvileperiode. Og før det holder opp med å vokse, er det noe du med fordel kan gjøre for at plenen skal klare seg gjennom vinteren på beste måte.

Gir du plenen gode overvintringsmuligheter, blir den finere til våren, og det blir lettere for den å komme i gang når det blir varmt igjen, og gresset begynner å gro.

Du gjør det altså lettere for både plenen og deg selv hvis du satser et par timers arbeidsinnsats på den nå.

Her får du 4 tips til hva du kan gjøre med plenen din før vinteren. Les også om hvordan du pleier plenen året rundt.

1. Fjern råtne epler

Har du frukttrær i gressplenen - og dermed nedfallsfrukt - så la den ikke ligge for lenge på gresset. Og slett ikke vinteren over! Nedfallsfrukt kommer nemlig til å virke som et kompakt teppe som hindrer lys og luft i å slippe ned til gresset. Det svekker gressplantene som har bruk for både lys og luft for å holde seg sterke slik at de klarer seg bedre i konkurransen mot mose og blir mer motstandsdyktige mot ugress.

2. Rak bladene ut i bedene

Et tykt lag av visne blad på gresset virker på samme måte som nedfallsfrukt: Som et teppe som svekker gresset fordi det ikke får nok lys og luft. Pass på at gresset ikke overvintrer med store områder dekket med blad. Rak bladene sammen, og fordel dem heller i blomsterbedene dine. Her vil de formolde og virke som utmerket jordforbedring.

3. Fjern mosen fra plenen

Har du mye mose i plenen din, er det en god idé å rake gjennom den med rive før vinteren kommer. Fjern så mye mose du kan med ei stiv løvrive. Da unngår du at mosen sprer seg ytterligere, og gresset får de beste betingelsene under hvileperioden. Til våren vil gresset også ha lettere for å komme i gang fordi det ikke må kjempe mot mosen. Ei løvrive vil dessuten gi ekstra luft til gressrøttene, og det er alltid godt.

4. Klipp høyt den siste gang

Når du klipper gresset for siste gang om høsten, er det viktig at du ikke klipper det for kort. Plenen har best av å overvintre med lange strå fordi det gir dårligere betingelser for gressets hardeste konkurrent - mosen - i løpet av vinteren. Sett skjæret opp på plenklipperen slik at høyden på gresset som står igjen blir cirka 4 til 4,5 cm. Da svekker du ikke gresset.

Plenpleie året rundt

  • Gå helst ikke for mye på plenen om vinteren hvis den er svært våt. Gjør du det, blir jorda stampet sammen slik at den blir kompakt. Det betyr at jorda rundt gressrøttene blir presset sammen slik at vekstbetingelsene blir dårlige.
  • Når plenen begynner å vokse om våren, er tiden inne for å klippe gresset. Det er viktig at du ikke klipper gresset for kort den første gangen. Pass på at skjæret på plenklipperen er satt opp til 4-4,5 cm. Klipper du gresset for kort, svekker du det. Jo større toppen er på gressplantene, jo større blir rotnettet. Ved å klippe det høyt første gang gir du gressrøttene en sjanse for å komme godt i gang.
  • Resten av sommeren er 3-3,5 centimeters klippehøyde passende. Klipp ca. en gang i uka.
  • La avklippet bare bli liggende på bakken - hvis det ikke irriterer for mye. Det er gratis gjødsel til plenen.
  • Ikke vann plenen - heller ikke i tørre perioder. Vanning svekker plantene fordi røttene ikke trenger å søke i dybden etter vann. Selv om plenen ser vissen ut, blir den raskt grønn igjen straks det kommer regn.
  • Plenen har godt av gjødsel. En velgjødslet plen er det beste midlet mot mose. Bruk helst ei NPK-blanding spesielt beregnet på gress slik at du får det rette blandingsforholdet for grunnstoffene.
  • Gi gjødsel f.eks. fire ganger om året: Om våren når gresset begynner å vokse. I juni og august og et lite dryss i slutten av september. Gi ikke gjødsel seinere fordi gresset ikke skal vokse for mye rett før hvileperioden.
  • Du kan forynge plenen med en vertikalskjærer som skjærer over gressrøttene og skaper luft i jorda. Beste tidspunkter er september og april. Du bør da etterså med en passende gressfrøblanding.

Med litt ekstra pleie blir gressplenen din grønnere - og ikke minst sunnere.

    Akkurat nå leser andre ...