Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Når skal du slå gresset for siste gang?

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det er i ferd med å bli tid for årets siste plenklipping. Vil du gi gressplenen de beste forutsetningene for å klare seg godt gjennom vinteren, er det et par viktige ting du skal huske.

Gressplen lengde høst

Sist på høsten er gresset på vei inn i vinterdvale. Når bakketemperaturen kommer ned på cirka sju grader, stopper gressets vekst. Og når gresset slutter å vokse, skal det ikke klippes mer.

VI TESTER: Gressklipper test

Når dette er, avhenger av hvor i landet du bor, men for mange er det som regel i løpet av oktober at temperaturen i bakken dropper under sju grader. Vil du være helt sikker, kan du skaffe deg et jordtermometer, og selv holde øye med temperaturen.

Flottere gressplen til neste vår

Før gresset slutter å vokse, er det noen ting du med fordel kan gjøre for at plenen skal klare seg gjennom vinteren på best mulig vis. Dermed blir den penere til våren, og vil ha lettere for å komme i gang når det blir varmt igjen.

  1. Fjern råtne epler og annen nedfallsfrukt
  2. Fjern mose fra plenen, hvis det er mye av det
  3. Rak vekk løv fra gresset
  4. Klipp gresset høyt den siste gangen

LES OGSÅ: Mosefjerner eller vertikalskjærer til gressplenen?

Når du slår plenen for siste gang, er det viktig at du ikke klipper gresset for kort. Plenen har best av å overvintre med lange strå, fordi det gir dårligere betingelser for gressets harde konkurrent – mosen – i løpet av vinteren. Løft kniven på gressklipperen til de siste par turene, slik at høyden er 4-5 cm. Da svekker du ikke gresset.

Med litt ekstra pleie blir gressplenen din grønnere - og ikke minst sunnere.

Plenpleie året rundt:

■ Gå helst ikke for mye på plenen om vinteren hvis den er svært våt. Gjør du det, blir jorda stampet sammen slik at den blir kompakt. Det betyr at jorda rundt gressrøttene blir presset sammen slik at vekstbetingelsene blir dårlige.

■ Når plenen begynner å vokse om våren, er tiden inne for å klippe gresset. Det er viktig at du ikke klipper gresset for kort den første gangen. Pass på at skjæret på plenklipperen er satt opp til 4-4,5 cm. Klipper du gresset for kort, svekker du det. Jo større toppen er på gressplantene, jo større blir rotnettet. Ved å klippe det høyt første gang gir du gressrøttene en sjanse for å komme godt i gang.

■ Resten av sommeren er 3-3,5 centimeters klippehøyde passende. Klipp ca. en gang i uka.

■ La avklippet bare bli liggende på bakken - hvis det ikke irriterer for mye. Det er gratis gjødsel til plenen.

■ Ikke vann plenen - heller ikke i tørre perioder. Vanning svekker plantene fordi røttene ikke trenger å søke i dybden etter vann. Selv om plenen ser vissen ut, blir den raskt grønn igjen straks det kommer regn.

■ Plenen har godt av gjødsel. En velgjødslet plen er det beste midlet mot mose. Bruk helst ei NPK-blanding spesielt beregnet på gress slik at du får det rette blandingsforholdet for grunnstoffene.

■ Gi gjødsel f.eks. fire ganger om året: Om våren når gresset begynner å vokse. I juni og august og et lite dryss i slutten av september. Gi ikke gjødsel seinere fordi gresset ikke skal vokse for mye rett før hvileperioden.

■ Du kan forynge plenen med en vertikalskjærer som skjærer over gressrøttene og skaper luft i jorda. Beste tidspunkter er september og april. Du bør da etterså med en passende gressfrøblanding.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Når skal du slå gresset for siste gang?
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake