Dette skal du vite før du bygger utekjøkken

Det vanskeligste ved å bygge utekjøkken er å bestemme hvordan det skal se ut og hvordan det skal innredes. Her kan du se hva du bør ha kontroll på før du bygger.

Matlaging utendørs er ren og skjær livskvalitet. Hører du til blant dem som synes det er en skam å oppholde seg innendørs når været er godt, så er et utekjøkken en god investering.

Selve jobben med å bygge et nytt utekjøkken er sjelden spesielt vanskelig. Men det finnes mange muligheter når det handler om hvilken størrelse og form det skal ha, hvilke materialer det skal bygges av og hvilke funksjoner og detaljer det skal ha.

For at du skal få et utekjøkken som oppfyller alle dine behov, lønner det seg å bruke litt tid på å planlegge og sette seg inn i de forskjellige mulighetene, før du setter i gang med å bygge. Denne oversikten får du hjelp til her.

Her får du en oversikt over prosjektets forskjellige deler:

Permanent eller kun til bruk i godt vær?

Før du bygger, skal du ha kontroll på plasseringen. Skal utekjøkkenet stå under et permanent takoverbygg, kan du bygge alt av tre. Men skal det stå under åpen himmel, må det lages av materialer som kan tåle vær og vind.

Skal kjøkkenet kunne flyttes rundt i hagen, avhengig av hvor det er le og sol, er det verdt å investere i kraftige hjul av god kvalitet. Da kan kjøkkenet enkelt trilles rundt, og låses slik at det står stabilt.

Du bør også tenke på hvor stor plass du har til et utekjøkken. Har du stor og god plass på terrassen, kan et permanent utekjøkken i nærheten av spiseplassen gi muligheten til at hele familien kan være sammen om matlagingen.

Til en liten terrasse, der det er mer “kamp” om plassen, vil et fleksibelt kjøkken som enkelt kan flyttes eller slås sammen, ofte være en bedre løsning.

LES OGSÅ: Bygg en pizzaovn til terrassen


Hvilke muligheter finnes til benkeplaten?

Rustfritt stål, sink, betong, granitt eller hardtbrente fliser er opplagte materialer til benkeplate til et utekjøkken. Det er enkelt å rengjøre og det tåler vær og vind.

Du skal likevel være oppmerksom på at særlig betong er tungt, så det egner seg primært til et utekjøkken som har en fast plass.

En benkeplate av tre er både enkel og billig å lage. Men velger du tre, skal du være klar over at det krever jevnlig vedlikehold, og at du i tillegg bør sørge for at kjøkkenet er tildekket det meste av tiden. Ellers vil benkeplaten raskt bli medtatt.

Ikke bruk trykkimpregnert tre – det skal ikke ha kontakt med matvarer. Velg i stedet rent treverk og heldekkende maling.


Hvor mye oppbevaringsplass?

Oppbevaringsplass er uunnværlig. Er utekjøkkenet stort og under tak kan du spare mange turer frem og tilbake til kjøkkenet inne i huset ved å tenke inn masser av plass, for eksempel på hyller og i lukkede skap, slik at alt kjøkkenutstyret du skal bruke har sin faste plass utendørs.

Men selv i et lite avsettingsbord til grillen kan det med litt planlegging bygges inn smarte detaljer, som gir plass til de tingene du skal bruke til å lage mat. På benkeplaten er det plass til et fat med det du skal grille.

Under kan du lage hyller til tallerkener og fat, samt til utstyr som står ute permanent, for eksempel grillstarter og grillkull, eller gassflasken til grillen. På sidene kan du montere kroker til grillutstyret og kanskje en holder til kjøkkenrullen.


Med eller uten kjøkkenvask?

En vask i benkeplaten gir deg mulighet til å flytte stort sett hele matlagingen utendørs. Da kan du både vaske hender, rengjøre grønnsaker og skylle av skittent dekketøy.

Er benkeplaten av tre, kan du bare sage et hull til en vask. Men hvis du for eksempel støper benkeplaten i betong, skal du vite nøyaktig hvor vasken skal plasseres, slik at du kan tilpasse en støpeform etter det.

Du kan også velge en dyrere løsning med en benkeplate i rustfritt stål med innebygget vask, som bare skal monteres oppå et treskjelett.

Når det gjelder tilkobling av vann, er den enkleste løsningen å trekke en vannslange fra en utendørs kran og og koble den til armaturet i utekjøkkenet.

Til avløpet fra vasken har du flere muligheter. Enten kan det gå til et spann du har stående under vasken. Eller så kan du koble det til et fast avløp, som er tilknyttet det øvrige avløpssystemet ditt.

En mellomting er å grave ned et rør som trekkes til et sted avløpsvannet håndteres slik at det ikke gjør noen skade, hvis du har muligheten til det.


Med eller uten tak?

Til et mobilt, lite utekjøkken kan du nøye deg med en en stor parasoll som en enkel og fleksibel løsning. Hvis utekjøkkenet skal plasseres permanent under åpen himmel, kan du med fordel vurdere om du vil bygge et tak på det.

Taket beskytter konstruksjonen delvis for vær og vind. Det betyr også at du slipper å flytte all maten inn hvis det skulle komme en liten byge.

Er taket stort nok, kan du også stå under det og fortsette matlagingen selv om det regner. Et utekjøkken med tak har også den fordelen at det kan gi litt skygge til både kokken og maten i stekende sol.


Få den beste innredningen

Akkurat som på et innendørs kjøkken, gjelder det først og fremst å tenke på utekjøkkenet som en funksjonell arbeidsstasjon. Og det er slik sett likegyldig om du velger å lage en modell med mange detaljer eller et mindre arbeidsbord til å supplere grillen.

Utover å velge egnede byggematerialer, gjelder det å tenke på hvilke ting det er behov for og hvordan de plasseres i forhold til hverandre. Da kan plassen utnyttes optimalt, slik at utekjøkkenet blir en så god arbeidsplass som mulig.

På tegningen under kan du klikke deg rundt og lese mer om innredning og smarte detaljer.

Benkeplate

Har du plass til det, så velg en arbeidsbenk med plass til både matvarer, et stort skjærebrett og til at det kan stå to personer ved benken samtidig. Er kjøkkenet med innebygget grill, så tenk også på plass til et avsettingsfat ved siden av.

Hyller

Åpne hyller gjør det enkelt å komme til de tingene du skal bruke. Under benkeplaten kan det være plass til større ting som fat, panner, grillkull og annet. Bygger du en høy vegg bak benkeplaten, kan du sette opp smale hyller med plass til krydder, marinader og annet grill-tilbehør.

Skap

Til store, faste utekjøkken er det en god idé med faste skap, slik at kjøkkenutstyret ikke blir skittent av å stå utendørs.

Kroker og annet

Utnytt sidene på utekjøkkenet til å henge opp for eksempel grilltang, grillhansker og grytekluter. Tenk eventuelt også inn en kjøkkenrullholder.

Avfall

En helt vanlig bøtte med en plastpose i fungerer helt utmerket som avfallsdunk. Går du etter et stort kjøkken, som du regner med å bruke det meste av sommeren, kan du vurdere å bygge inn en avfallsdunk i selve innredningen. Da står den ikke og tar plass på terrassen.

Grill

Grillen er som regel helt sentral i utekjøkkenet. Derfor kan du velge å integrere den i benkeplaten og dessuten lage plass til gassflaske eller kull og briketter. Dermed har du alt samlet. Vurder også om du kan lage en fleksibel løsning, slik at grillen enkel kan skiftes ut med en ny modell. Er utekjøkkenet fastmontert, er en integrert grill ikke alltid en god idé. Da kan den ikke flyttes, hvis røyken for eksempel kommer rett inn over spisebordet.

Gassbluss

Med et gassbluss kan du også koke grønnsaker, poteter, ris eller pasta i utekjøkkenet. Du kan velge å integrere et gassbluss i selve benkeplaten, men den enkleste og mest fleksible løsningen er et enkelt, frittstående gassbluss eller en elektrisk kokeplate som du kan sette opp på benken ved behov.

Pizzaovn

Med en pizzaovn i et utekjøkken, kan du lage ekte, autentiske pizzaer, som både dufter og smaker av Italia.

Du kan fint bygge en utendørs pizzaovn selv.

Det trenger verken å være vanskelig eller dyrt, og det er mange fordeler ved å bygge en vedfyrt pizzaovn vs. en pizzaovn på gass, som du kjøper ferdig.

Du kan for eksempel gjenbruke asken fra en hjemmebygget pizzaovn.

Du har flere forskjellige muligheter når du vil bygge din egen pizzaovn.
Du kan for eksempel bygge en murt pizzaovn eller støpe en enkel pizzaovn med perlite ved hjelp av en pilatesball.

Her kan du se alle våre byggeveiledninger til pizzaovner: Pizzaovn utekjøkken

Takoverbygg

Står kjøkkenet ute i det fri, får du mer glede av det hvis det er et fast tak over det – gjerne med et stort utstikk. Da er både du og matvarene beskyttet mot regn og direkte sol. Alternativt kan du bruke en stor parasoll.

Vask

En vask er en stor bonus i et utekjøkken – også selv om det bare er kaldt vann i kranen. Vanntilførsel og avløp kan klares enkelt med henholdsvis en vannslange og et spann, eller mer luksuriøst med tilkobling til det faste vann- og avløpssystemet til huset.

Hjul

Setter du hjul under kjøkkenet, får du muligheten til å flytte rundt på det. Det er dog primært aktuelt på mindre modeller. Bruk kraftige hjul som kan låses, slik at kjøkkenet står helt fast.

Strøm

En stikkontakt i nærheten av utekjøkkenet gir deg muligheten til å koble til kokeplate og kjøkkenmaskiner.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Utekjøkken