Slik våtromssikrer du riktig

Uansett om du bor i hus eller leilighet, er det viktig at alle våtrom er tette, slik at det ikke kan trenge inn vann i den underliggende konstruksjonen. Dels kan bærende bygningsdeler råtne, dels kan det utvikles muggsopp, som er skadelig for helsen. Her kan du se hvordan du våtromssikrer med en flytende våtromsmembran.

Våtromsmembran

VIKTIG: Gulvet og veggene i alle våtsoner skal være våtromssikret.

FLYTENDE VÅTROMSMEMBRAN SLIK!

1. Først skal alle skjøter armeres. Det gjøres med en armeringsstrimmel som klistres fast. Det smøres et tykt lag våtromsmembran på begge sider av skjøten, og armeringen trykkes fast.

2. Når armeringsstrimmelen sitter fast, dekkes den av enda et lag våtromsmembran. Det er viktig å komme godt inn i alle hjørner og kroker med penselen og membranen.

3. Alle rør og avløp som går gjennom gulvet og veggene sikres med mansjetter. De klistres fast som armeringsstrimlene i våtromsmembranen, og dekkes av ytterligere et lag.

4. I hjørnene brukes spesielle hjørnearmeringer, som limes fast oppå armeringsstrimlene. Alle kanter dekkes nøye av et lag våtromsmembran.

5. Når alle armeringer er tørre, er det tid for å heldekke veggene med våtromsmembranen. Bruk en malerrull, og påfør membranen i to strøk, slik at alt dekkes og laget blir minst 1 mm tykt.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Lag en våtromsmembran på badet

Alternativ: Folie

Det finnes en spesiell våtromsfolie som limes på vegger og gulv, slik at du raskt får dekket et stort areal. Alle hjørner, skjøter og rørgjennomføringer skal likevel sikres på samme måte som med den flytende våtromsmembranen.

VERKTØY OG TILBEHØR

MALERRULL ELLER SPARKEL
Avhengig av hvor tyktflytende produktet er, skal membranen enten påføres med en malerrull eller med en bred sparkel. Er det første gangen du gjør det, bør du velge den enkle rulleversjonen.

PENSEL
Alle plateskjøter og rørgjennomføringer skal sikres ekstra med armeringsfilt. Den klistres fast med våtromsmembran, og til det er en pensel uunnværlig, fordi den lett kommer til i alle hjørner og kroker.

ARMERINGSFILT
Alle skjøter i hjørner og på vegger/ gulv skal sikres med filt, som klistres fast med den flytende membranen. Armeringen sikrer at membranen ikke sprekker i skjøtene.

HJØRNEARMERING
I stedet for å slite med å lage en tett hjørneskjøt av armeringsfilt, bør du kjøpe ferdigproduserte hjørner. Det er ti ganger enklere, og du er 100 % sikker på at armeringen holder i lengden.

RØR- OG AVLØPSMANSJETTER
Der rør og avløp kommer gjennom vegger og gulv, skal det tettes med spesielle mansjetter med en gummikrage som sitter helt tett. Mansjettene klistres fast med membranen.

FLYTENDE MEMBRAN
Det finnes ferdigblandede membraner, og noen du må røre opp selv. Vi anbefaler et system med en ferdigblandet og ikke for tykk våtromsmembran, slik at den er lett å påføre jevnt med en rull.

LES OGSÅ: Når er det nødvendig med våtromssparkel?

Lover og regler

Unngå to lag dampsperre. Er den ene veggen i våtrommet en yttervegg med dampsperre, må dampsperren fjernes før du legger på en helt tett våtromsmembran. Ellers vil det bli to lag med dampsperre, der du kan risikere at det kan stenges inne fukt.

Vegghengt toalett. Rommet inne i veggen bak et vegghengt toalett – der sisternen og vanntilførselen sitter – er også våtsone og skal sikres. Det er et sted som ofte blir glemt, dessverre også av håndverkere.

TIPS: Hull i membranen

Når du lager hull til skruer i et våtrom, er det viktig å få tettet hullet i membranen. Det gjøres helt enkelt ved å fylle hullet med våtromssilikon, før en plugg eller en skrue settes i hullet.

VIKTIG: Kjøp et system

Det er ikke så viktig hvilket merke du velger, bare det er godkjent. Men du bør bruke et “system”, der alt er fra samme produsent, og er laget for å fungere sammen. Ellers kan du risikere at membranen ikke holder tett i det lange løp.

Akkurat nå leser andre ...