Solid bordkledning uten problemer

Hvis du ikke orker tanken på å bytte ut en utdatert og kjedelig bordkledning, har vi en god nyhet: I mange tilfeller kan du bare sette nye bord oppå de gamle, og spare deg for både tid og krefter.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
7.000 kroner

Intro

Å ta snarveier, er ikke alltid ensbetydende med et dårlig resultat. Det kan også ende som en både smart og holdbar måte å gjøre en jobb på. Det er tilfellet her, der bordkledningen på den kombinerte garasjen og verkstedet trenger en utskifting.

LES OGSÅ: Flotte vegger med bordkledning

Jobben kunne bestått i å rive av kledningen og begynne forfra. I stedet betyr det i dette tilfellet at vi setter fine nye kledningsbord direkte oppå de gamle. Forutsetningen er selvsagt at den gamle kledningen ikke er råtten eller angrepet av sopp.

I så fall finnes det ingen snarveier. Da må du fjerne alt, og begynne på nytt. Men her passer det fint å legge en ny stående kledning oppå den gamle liggende. Husk å kappe alle kledningsbordene skrått nederst, slik at vannet kan dryppe av. Da holder de lenger.

Veiledning

01
Forberedelse 3 Trinn

Du må begynne med å sjekke om snarveien med å sette ny kledning utenpå den gamle er en farbar vei for deg. Hvis kledningen din er veldig medtatt og råtten flere steder, bør du fjerne den helt.

Men har du, som her, en fornuftig kledning med holdbare bord, er det gode muligheter for at snarveien kan brukes. En forutsetning er dog at du kan sette på nye bord uten at de kommer til å sitte i spenn eller i en bue, og at det er ventilasjon bak den nye kledningen. Det blir det her, med den liggende kledningen.

Omramminger rundt vinduer og dører fjernes, og erstattes av nye.

1

Vi spikrer fast et lite kledningsbord (A) utenpå den gamle kledningen. Bordet skal vise om du kan la den gamle kledningen sitte: Sitter bordet rett, og sitter det godt fast?

2

Det ser bra ut. Det er luft bak de nye bordene, og dermed ventilasjon. Spikerne har også godt feste. Vi drar og vrir i bordet, for å sjekke at det sitter.

3

Vi fjerner alle omramminger rundt vinduer og dører. I dette tilfellet kan de ikke brukes igjen.

TIPS: Hvis du vil blende et vindu eller en dør, er det nå du har muligheten til det.

02
Forberedelse forts. 5 Trinn

En kledning med over- og underliggere består, som navnet antyder, av to lag bord: underliggere som settes opp med en viss avstand, med et lag overliggere oppå, som dekker sprekken mellom underliggerne. Vi starter langs dører og vinduer med bord i hele veggens høyde. Mellom dem setter vi bord med passe mellomrom. Vi velger en løsning med ganske liten avstand mellom underliggerne (ca 0,6 cm), og smale overliggere. Vil du ha bredere mellomrom mellom underliggerne, og dermed bredere overliggere, tilpasser du det bare etter den løsningen du vil ha.

1

Vindusrammer og dørkarmer renses. Det er enklest nå, før vi setter på den nye kledningen.

2

Mellom sperrene setter vi bord (C) som flukter med undersiden av sperrene. Da kan de nye kledningsbordene (A) legges opp mot dem.

3

Vi starter med underliggere (A) i full lengde. De blir spikret opp langs dører og vinduer med galvanisert 2,8 x 75 mm spiker.

4

Underliggerne (A) er trukket litt inn på karmen, både på dører og vinduer. Et par centimeter er passe. Sett opp alle bord langs dører og vinduer.

5

Avstanden mellom bordene: Her er det plass til sju bord. Når de står helt tett, er det ca 5 cm luft. 5 cm delt på åtte mellomrom, er 0,62 cm. Det er den avstanden det skal være mellom bordene.

03
Underliggerne 3 Trinn

1

Over og under vinduene skal det sitte en list (F). Her passer en 21 x 45 mm glattkant. Omrammingene skal sitte utenpå. Fortsett med de loddrette underliggerne over og under vinduet.

2

På hjørnene prøver vi oss fram. Det ene bordet (D) er smalere enn det andre (B), fordi de to sidene skal se like ut. Når målene er klare, settes de riktige bordene i full lengde opp.

3

Vi spikrer på resten av bordene. Når det er gjort, skal bordene males første strøk. Da unngår vi at umalt tre synes når bordene senere utvider seg og trekker seg sammen, i takt med varierende fukt.

04
Øverste lag 6 Trinn

Nå er tiden kommet til de øverste bordene; de som skal sitte over mellomrommet mellom underliggerne. Vi har valgt en smal versjon på 21 x 45 mm av furu glattkant. Vi har også valgt å lage en fas på begge kanter av forsiden på overliggerne.

Det gir dem et rundere preg. Det er viktig at du ikke spikrer det øverste laget med lister eller bord gjennom underliggerne. Over- og underliggerne skal nemlig kunne bevege seg uavhengig av hverandre. Derfor skal du spikre i midten av overliggeren, slik at du treffer mellom underliggerne.

1

Slik skal overliggerne (F) sitte: En vannrett list øverst sørger for at det er noe å støte bordene inn mot. Da kan bordene seriekappes i samme lengde.

2

Vi merker opp til overliggerne (F). Spikerne skal ikke gå inn i underliggerne. Med en bordbit som har en strek på midten, markerer vi høyre kant på alle overliggerne på hele veggen.

3

Det er smart å forbore i topp og bunn av listene. Det gjør at de ikke sprekker når de spikres så langt ut i kanten. Et 4 mm trebor passer fint til spikerne våre, som er 3,4 x 100 mm.

4

Vi fortsetter rundt garasjen. Det tar litt tid, men du lager deg fort noen rutiner. En spikerpistol er en klar fordel.

5

Hjørnebordene (B og D) er formalt. De skal nemlig være hvite, og den hvite malingen er vanskelig å fjerne fra de røde bordene hvis du maler ved siden av.

6

Så er garasjeveggen som ny, selv om den gamle kledningen sitter rett under. Metoden har spart mye tid, i forhold til å rive ned alt og bygge opp hele veggen på nytt.

Materialer

22 x 148 mm kledningsbord:
• Underliggere (A)
• Hjørnebord (B)
• Bord mellom sperrer (C)

22 x 123 mm kledningsbord:
• Hjørnebord (D)
• Omramminger (E)

21 x 45 mm glattkant:
• Overliggere (lister) (F)
• Lister rundt vinduer (G)

Dessuten:
• Galvanisert spiker: 2,8 x 75 og 3,4 x 95 mm
• Maling

Tidsforbruk

En garasje som denne kan kles på 2-4 dager. Husk tørketider, fordi det skal males i flere omganger.

Pris

Vi betalte cirka 7000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Hvis underlaget, som her, er i orden, er dette en jobb som enhver litt erfaren gjør det selv-er kan sette i gang med.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...