Vaske fasade – slik vasker du husveggen

Skal du male huset, eller er veggene bare skitne og fulle av alger? Da skal du vaske fasaden. Det kan du heldigvis gjøre både enkelt og billig. Her kan du bli klokere på hvorfor du skal vaske fasaden, og hvordan du gjør det.

Skal du male huset, eller trenger fasaden bare å å bli frisket litt opp? Da skal du vaske fasaden.

Hvorfor vaske fasaden?

Spesielt sol og regn er hardt for utendørs treverk. Det setter i gang nedbrytingen av treet. Derfor er det viktig at utendørs treverk holdes vedlike, og at du behandler det med trebeskyttelse.

Hvis du skal male eller beise huset, skal du alltid begynne med å vaske fasaden.

Du skal vaske fasaden for at trebeskyttelsen bedre kan suges inn i treet. Hvis du hopper over vaskingen, blir ikke resultatet like bra, og trebeskyttelsen vil heller ikke holde like lenge.

Vaske fasade før du maler

Begynn med å sjekke kledningen for ujevnheter, skitt og løs maling. Bruk en stålbørste og en sparkel.

Det er også viktig at du fjerner sopp og alger. Det finnes forskjellige midler som hjelper deg med å vaske dem vekk. Skal veggene behandles med trebeskyttelse etterpå, kan de vaskes med et sterkere middel enn om veggene kun skal vaskes. Du kan bruke en hagesprøyte til å fordele vaskemiddelet på fasaden.

Hele fasaden skrubbes med en børste, en kost eller en grov svamp, før du skyller etter med rent vann.

Når fasaden er tørr, kan du sette i gang med å slipe og fjerne gammel maling.

Deretter kan du male eller beise den helt rene kledningen, uten fare for å male inne verken skitt, sopp eller alger.

Vaske fasaden uten å male

Du må ikke alltid male etter at du er ferdig med å vaske fasaden.

Du skal dog være oppmerksom på at du helst ikke skal bruke en høytrykksvasker til å spyle av veggene. Hvis kledningen er gammel, kan høytrykksvaskeren skade veggene. Den kraftige strålen kan også trenge seg inn i sprekker, slik at vannet kan skade konstruksjonen på baksiden. Bruk derfor helst en vanlig hageslange til å vaske fasaden på huset med.

Når du skal vaske fasaden uten å male, skal du gjøre på samme måte som om du hadde tenkt å male, men du skal bruke et mindre kraftig vaskemiddel.

I noen tilfeller kan det også være nok rengjøring bare å bruke en kost til å børste fasaden ren med.

Hva koster det å vaske fasaden?

Det finnes mange som tilbyr seg å vaske et hus utvendig. Men jobben er enkel, og det er langt billigere å gjøre det selv.

Det krever verken dyre rengjøringsmidler eller spesielt utstyr, så du sparer mange penger på å vaske fasaden selv – det koster ikke mer enn prisen på vaskemidlene og litt innsats fra deg.

    Akkurat nå leser andre ...