Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Monter en vifte på badet og få frisk luft

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

En elektrisk vifte på badet sikrer et godt inneklima. Se hvordan du borer deg gjennom en yttervegg og installerer viften selv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
1000 kroner
Vifte bad

Intro

Vifte på badet

Med en god vifte på badet kan du få et godt inneklima. Dårlig inneklima skyldes ofte for mye fukt i boligen, og det gjelder særlig på badet som fylles med damp når det dusjes og bades.

Derfor er det viktig at den fuktige luften ventileres vekk og erstattes av ny frisk luft for å skape et perfekt inneklima. Det kan gjøres med en vifte på badet.

Installasjon av vifte på badet

Den beste måten å få den fuktige luften ut av badet på, er ved å installere en elektrisk vifte, som monteres i en yttervegg på badet eller med avtrekk opp gjennom taket.

En god vifte til badet koster fra 7-800 kroner og oppover. I tillegg kommer utgifter i forbindelse med tilkoblingen, som må gjøres av en elektriker.

Tre typer vifter til badet

Det finnes i prinsippet tre forskjellige typer vifter til badet: en vanlig vifte uten finesser, en tidsstyrt og en fuktstyrt.

  • Den mest enkle typen vifte kan snurre rundt når den startes. Verken mer eller mindre.
  • Den tidsstyrte viften er aktiv i et forutbestemt tidsintervall, for eksempel 15 minutter.
  • Den fuktstyrte viften starter når et bestemt fuktnivå nås.

Du kan også kjøpe en vifte som kombinerer både tid- og fuktstyringen. Det er en slik type vi bruker i vår veiledning til montering av vifte, som du kan laste ned på denne siden.

Installasjonen av en vifte på badet tar en times tid i et trehus. Skal du bore og montere vifte i murverk, tar det lenger tid, ettersom det å lage et riktig i hull i veggen er mer krevende.

Montering av vifte på badet

En vifte som blir en del av det faste elektriske anlegget i huset, skal tilkobles av en elektriker. Det gjelder alle viftene, uansett type. Selve monteringen av viften på badet kan du gjøre selv.

Last ned artikkelen: Monter en vifte og få frisk luft

En elektrisk vifte på badet sikrer deg et godt inneklima. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du borer deg gjennom en yttervegg og monterer viften på badet.

Veiledning

Velg plassering

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Før du går i gang med å bore hull til vifta, bør du sjekke plasseringen både inne og ute. Pass på at det for eksempel ikke er elektriske kabler eller rør i veggen. Bruk en veggskanner.

Monterer du vifta i veggen, bør du tenke over hva som er den framherskende vindretningen der du bor slik at du monterer vifta på den motsatte veggen. Vifta krever dessuten at det kommer frisk luft til rommet, og det kan du best sikre ved å montere et friskluftinntak i den motsatte veggen. Det kan du for eksempel gjøre i form av en teleskopventil i veggen, med friskluftventiler i vinduene eller ved å montere en spalte i døra inn til baderommet.

1

Bor hull i veggen med et søkebor som er et langt tynt bor som kan nå hele veien gjennom veggen, når du har markert hvor vifta skal sitte. Sjekk på den utvendige siden slik at du er sikker på at du havner på riktig sted.

2

Bor ut for vifta med ei hullsag når du har nådd hele veien gjennom med søkeboret. Hullsaga sager seg etappevis innover. Derfor må du fjerne de lagene du har boret deg gjennom med jevne mellomrom.

Borer du i mur, bør du bruke ei hullsag med diamantblad.

3

Gjenta prosessen på ytterveggen. Bruk markeringen fra søkeboret til å sentrere hullsaga slik at det utvendige hullet kommer på riktig plass. Også her må du fjerne materiale etter hvert som du borer deg gjennom veggen.

Montér vifta

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Fôr hullet med et langt rør - enten ett som er tilpasset lengden på hullet, eller med et teleskop rør som kan trekkes ut i ønsket lengde. Røret skal sitte så stramt at det ikke er nødvendig å feste det.

Husk å tette med silikonfugemasse rundt hullet før du skyver røret på plass.

2

Skyv vifta på plass, og skru den fast i veggen med treskruer. I mur brukes egnede skruer og plugger. VIKTIG! Strømmen skal tilkobles av en elektriker.

3

Montér ei rist over hullet utvendig. De fås i flere varianter. For eksempel med en klaff ventil som er lukket til vifta starter, eller med netting som hindrer insekter i å krype inn.

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

TIPS: Bor hull i glatte fliser

TIPS: Helt rett snitt i runde emner

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Monter en vifte på badet og få frisk luft
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake