Klikk på overskriftene for å komme direkte til avsnittet i artikkelen.
Fakta om kakerlakker
Mange forveksler lauvtrebarkbukker med kakerlakker. Kakerlakken er et særdeles uønsket skadedyr, mens lauvtrebarkbukken er et harmløst insekt.
Begynn derfor med å se en ekstra gang på bildet under, før du får panikk.
Det er viktig å komme dem til livs, fordi kakerlakker ellers vil spre seg og forverre problemet, som med skjeggkre eller maur (hvis du finner en markkakerlakk i huset, skal du ikke sette i gang skadedyrbekjempelse. Den lever ute i naturen, og arten gjør ingen skade).
Tegn på kakerlakker
5 tegn på at du har kakerlakker
- Små insekter som raskt kryper inn bak håndvasker, varmerør, kjøleskap og lignende, når du tenner lys. Kakerlakker er nattaktive og holder seg ofte skjult om dagen.
- En halvmuggen og råtten lukt.
- Små kakerlakk-ham og hudlag, som de slipper i overgangen til voksenstadiet.
- Små 2 mm lange og svarte kakerlakk-ekskrementer.
- Brune merker og flekker på rør, lister, vegger og andre flater.
Årsaker til kakerlakker
Kakerlakker lever som andre skadedyr også i Norge, og oppsøker steder med matvarer og matrester på gulv og i hjørner. Derfor er bygninger med grønnsakshandlere, pizzeriaer, bakerier og lignende ekstra utsatt.
Derfor har du kakerlakker:
Kakerlakker tiltrekkes av matvarer og varme i en bolig eller en butikk, etter å ha ‘reist’ inn til landet gjennem eksotiske vareinnleveringer.
Deretter kan de spre seg i en bolig eller til øvrige leiligheter via elektriske installasjoner og rørgjennomføringer.
Bor du i et eldre hus eller bygning, vil kakerlakkene enklere kunne komme inn gjennom både sprekker, vannrør og ledninger.
En siste og mer uvanlig årsak til kakerlakker, er naboer som har krypdyr som slanger og lignende, ettersom kakerlakker brukes som levende mat til disse.
Dette skal du gjøre hvis du har kakerlakker
Mistenker du kakerlakker, så gjelder det å reagere raskt.
- Begynn med å sette opp en giftfri kakerlakkfelle for å overvåke og bekrefte at det er snakk om kakerlakker.
- Begrens kakerlakkenes livsbetingelser ved å pakke inn alle matvarer i beholdere, slik at kakerlakkene ikke har tilgang til det. Særlig mørke og fuktige kjellere kan være utsatte områder.
- Fjern vann og for til eventuelle kjæledyr.
Kanskje fristes du til selv å legge ut gift til kakerlakkene, men det skal du ikke gjøre. Mange av dem vil potensielt overleve første giftangrep og deretter formere seg. Det etterfølgende kullet kakerlakker kan deretter utvikle resistens mot giften, og dermed er du like langt.
Les om bekjempelse av borebiller og husbukker her.
Slik lager du kakerlakkfeller
Kakerlakker i leiligheter
Det er viktig å få bekjempet kakerlakkene så raskt som mulig, slik at de ikke sprer seg og øker mengden av potensielle sykdommer og bakterier.
Det er dessverre nesten umulig å bekjempe dem i én enkelt leilighet, fordi kakerlakkenes oppholdssted må lokaliseres.
Du skal derfor kontakte styret i borettslaget eller sameiet for å planlegge bekjempelsen av kakerlakkene. Den kan være nokså omfattende.
Kakerlakker i eneboliger
Som huseier kan du berolige deg med at selv om kakerlakkene finner veien inn i huset ditt, så er det både mer oversiktlig og billigere å bekjempe dem enn i større leilighetsbygg, fordi det er enklere å begrense levestedene deres.
Er kakerlakker farlige?
Ja og nei – kakerlakker biter ikke, men de kan gjøre stor skade:
NEI: En kakerlakk er i seg selv ikke farlig, biter ikke og gjør ikke direkte skade på mennesker. Møter du en kakerlakk på badet, kan du gjerne tråkke den ihjel. Det er en skrøne at det vil tiltrekke flere.
JA: Kakerlakker kan være smittebærere av sykdommer og bakterier som salmonella, dysenteri, mage-/tarmkatarr og tyfus. Kakerlakker spiser alt og etterlater forurensede ekskrementer på matvarer i skuffer og skap. Barn, eldre mennesker og personer med svekket immunforsvar er i risikogruppen.
Hvilke typer kakerlakker finnes?
Den tyske kakerlakken er den mest vanlige, skadelige kakerlakken i Norge. Den er ikke naturlig forekommende her, men føres inn i landet med matvarer og annet.
De lever på varme og fuktige steder, gjerne bak hvitevarer. De spiser alt, er aktive om natten, kan spre smitte og forårsake allergi, samt ødelegge matvarer.
Finner du en markkakerlakk i huset, skal du ikke sette i gang skadedyrbekjempelse. Dette er den eneste kakerlakkarten som lever ute i naturen i Norge. Denne arten gjør ingen skade.
Andre arter som forekommer er brunbeltet kakerlakk, australsk kakerlakk, amerikansk kakerlakk og orientalsk kakerlakk.