Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hemmeligheten bak den svevende trappen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Kan en trapp vokse ut av en vegg og bære selv om den ikke støttes på gulvet? Denne trappen kan det. Trinnene ser ut som om de svever – men i virkeligheten er de solid forankret i både gulvet og veggen. Hemmeligheten er elegant skjult bak veggen og inne i trappetrinnene.

Svevende trapp

Kraftige metalltrinn, montert på en kraftig metallvange, gjør trappen solid. Likevel ser den veldig lett ut.

Det var prisen som gjorde utslaget da Nils bestemte seg for å bygge sin egen trapp. Prisene for de trappene han kunne finne på nettet, startet på nesten 20.000 kroner. Det syntes han var dyrt, og han mente han kunne klare det mye billigere selv. Resultatet ble en svevende eleganse til halve prisen.

Trinnene på trappen ser ut som om de svever i rommet, med en tilsynelatende dårlig forankring i veggen i siden. Det er nesten så du tenker deg om før du våger å gå i den – men trappen er alt annet enn svak. Konstruksjonen, som er skjult i veggen og i trinnene, er nemlig særdeles solid. Samtidig er den så enkel at andre med litt byggeerfaring og kontakt med en smed eller en annen som kan sveise, kan gjøre det samme som Nils. For han deler gjerne oppskriften med de som vil kjenne hemmeligheten bak trappen.

Uansett om trappen faller i smak eller ei, så er den et godt eksempel på at du kan få det som du vil ha det, hvis du våger å gi deg i kast med å gjøre ting selv. Det er penger å spare og mulig å få ting akkurat slik du vil ha dem.

Nils valgte å gjøre det selv

Eneboligen fra 70-tallet levde ikke helt opp til en moderne families krav og ønsker. Nils og samboeren har derfor satt i gang en omfattende renovering.

De har blant annet fjernet en del av gulvet i andre etasje og åpnet mot etasjen under. Det har gitt frilagte bjelker og mye lys og luft.

Den gamle vindeltrappen er også fjernet, og i stedet har Nils bygget trappen du kan lese om her.

Grunnkonstruksjon: den solide konstruksjonen starter i metallverkstedet

Svigerfaren til Nils er smed. Det hjelper når du gjerne vil bygge en solid trappevange av 250 x 50 x 5 mm trappeprofiler i kraftig metall. Bæreevnen leste Nils og svigerfar seg frem til på nettet, og deretter valgte de en dimensjon godt på den sikre siden. Trappen tåler derfor det meste.

Hvis du ikke kjenner en smed, kan du henvende deg på et metallverksted. Mange steder kan du nemlig bestille konstruksjoner som denne, og deretter selv stå for sammensetting og montering.

1.

Trappetrinnenes indre består av en kraftig hullprofil. Den er skåret ut i trinnenes bredde, som er cirka én meter.

2.

Et kraftig stykke flatjern brukes til å streke opp til trinnene. Vangen skal sitte på skrå langs veggen, slik at trinnene skal skrus på vangen i en vinkel på cirka 45 grader. Flatjernet skal senere sveises fast til et trinn, slik at hvert trinn kan skrus fast i vangen gjennom kraftige stykker flatjern.

3.

Gjennom hull i flatjernet markeres de hullene som skal bores inn i vangen.

4.

Vangen er klar til å få skrudd på trinnene gjennom hullene.

5.

Hvert trinn er sveiset fast til et flatjern, som blir boltet fast i vangen.

Montering: Vange og trinn utstyres med støttebein

Nå skal hele trappekonstruksjonen hjem til huset og opp langs veggen. Vangen er forankret øverst i en av bjelkene i etasjeskillet, den støttes på gulvet i stuen nederst, og den får i tillegg ytterligere støtte av firkantrør, som henger fast i etasjeskillet og støttes på gulvet.

Akkurat som med dimensjoneringen, handler det om å sikre et solid og holdbart resultat - og gjerne med god margin på den sikre siden. Heller en støtte for mye og en ekstra bolt, enn en usikker konstruksjon.

Vangen er satt opp. Den er satt fast til bjelkene i etasjeskillet, og den støttes mot en metallplate som er satt fast i gulvet nederst.

Et “støttebein” av firkantrør skal settes fast til vangen. Øverst skal det forankres til bjelkene i etasjeskillet.

Et annet “støttebein” blir sveiset fast under vangen. Det støttes på gulvkonstruksjonen, og gjør trappen ekstra solid og bæredyktig. Det reduserer også bevegelsene i veggen når trappen benyttes.

Vegg: Veggen bygges utenpå vangen

Trappen er i virkeligheten ferdig nå. Den kunne stått slik i rått metall, men særlig pent er det jo ikke, og hele ideen med å få den til å se lett, elegant og svevende ut, krever litt mer arbeid.

Først blir veggen utstyrt med et klassisk lekteskjelett, som fylles opp med isolasjon. Deretter skal det gipsplater på. Det er et puslespill å få det til å gå opp rundt alle trinnene, og det stiller krav til finishen når alle skjøter skal sparkles. Men tar du den tiden som kreves, er ikke jobben vanskelig.

Halvparten av veggen er allerede kledd med gips. På den andre halvdelen synes det tydelig hvordan lekteskjelettet er bygget.

Alle de små puslespilldelene av gipsplater passer rundt trinnene. Det er 1 cm luft rundt trinnene, slik at bevegelser fra trappen ikke støtter mot gipsen. “Støttebeinet” ligger plant med isolasjonen.

Den ferdige veggen, sparklet og malt. Hele den bakenforliggende konstruksjonen er skjult. Kun metalltrinnene synes.

Trinn: trinnene bygges inn i trekasser

Her blir trinnene kledd med bambusbord. Det var det gulvet Nils la i andre etasje, og fordi det var litt til overs, kunne det skjæres i strimler og bli til trappetrinn. Fordi bordene er 27 mm tykke, skjuler de fint den ene centimeteren med luft som er mellom gipsplatene og metalltrinnene.

Bordene er kappet i 45° (gjæring), så de passer perfekt sammen.

Hvert trinn er kledd på fem sider med bambusbord, som er skåret i gjæring og limt fast til metalltrinnene med monteringslim. Finishen er på topp. Trinnene ser ut som om de består av ett stykke.

Slik beregner du størrelsen

En trapp krever mer plass enn du kanskje tror, hvis den skal være god å gå i. Fra trinnforkanten skal det være en frihøyde (A) på minst 200 cm. Ellers risikerer du å banke hodet i taket når du går i trappen. Ved foten av trappen (B) bør det være minst 80 cm og helst 100 cm til motstående dør eller vegg. Lengden på trappehullet (C) bestemmes av frihøyden (A). En mindre bratt trapp vil bety lavere frihøyde. Etasjehøyden (D) har stor betydning når trappen skal tegnes og konstrueres. Målet skal tas fra gulvoverflate til gulvoverflate.

Logg inn kjøp tilgang

3D-modell

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Svevende trapp

Trinnene ser ut som om de svever.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Grunnkonstruksjonen

Kjernen på trappetrinnene består av en kraftig hulprofil. Sju kraftige bolter holder hvert trinn fast til vangen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Støttebeinet

“Støttebeinet” er sveiset fast under vangen. Det står på gulvkonstruksjonen og gjør trappen ekstra solid. Samtidig reduseres bevegelsene i en kommende gipsvegg når trappen brukes.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Veggen bygges

Klassisk reisverk, som fylles opp med isolasjon før gipsplater monteres.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Trinnene bygges

Hvert trinn er kledd på fem sider med bambus.

Åpne 3D-modellen

Gelender: gelenderet er rustne rør

Gelenderet til denne trappen er laget av vannrør. Det er ikke umiddelbart det du tenker på første gang du ser det, men det som på avstand kan se ut som mørkt tre, er i virkeligheten vannrør som er blitt behandlet med saltsyre.

Gelenderet består av vannrør og bæring er som passer til. I endene er gelenderet utstyrt med galvaniserte endemuffer. Vannrør kan også bare stå som de er, eller de kan lakkeres i en ønsket farge.

I gulvet er det forberedt hull til et gelender på trappens motsatte side, hvis behovet oppstår.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Hemmeligheten bak den svevende trappen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake