Hemmeligheten bak den svevende trappen

Kan en trapp vokse ut av en vegg og bære selv om den ikke støttes på gulvet? Denne trappen kan det. Trinnene ser ut som om de svever – men i virkeligheten er de solid forankret i både gulvet og veggen. Hemmeligheten er elegant skjult bak veggen og inne i trappetrinnene.

Hemmeligheten bak en svevende trapp

Kraftige metalltrinn, montert på en kraftig metallvange, gjør trappen solid. Likevel ser den veldig lett ut.

Det var prisen som gjorde utslaget da Nils bestemte seg for å bygge sin egen trapp. Prisene for de trappene han kunne finne på nettet, startet på nesten 20.000 kroner. Det syntes han var dyrt, og han mente han kunne klare det mye billigere selv. Resultatet ble en svevende eleganse til halve prisen.

Trinnene på trappen ser ut som om de svever i rommet, med en tilsynelatende dårlig forankring i veggen i siden. Det er nesten så du tenker deg om før du våger å gå i den – men trappen er alt annet enn svak. Konstruksjonen, som er skjult i veggen og i trinnene, er nemlig særdeles solid. Samtidig er den så enkel at andre med litt byggeerfaring og kontakt med en smed eller en annen som kan sveise, kan gjøre det samme som Nils. For han deler gjerne oppskriften med de som vil kjenne hemmeligheten bak trappen.

Uansett om trappen faller i smak eller ei, så er den et godt eksempel på at du kan få det som du vil ha det, hvis du våger å gi deg i kast med å gjøre ting selv. Det er penger å spare og mulig å få ting akkurat slik du vil ha dem.

LES OGSÅ: Få riktige trappemål med en trappeformel

Nils valgte å gjøre det selv

Eneboligen fra 70-tallet levde ikke helt opp til en moderne families krav og ønsker. Nils og samboeren har derfor satt i gang en omfattende renovering.

De har blant annet fjernet en del av gulvet i andre etasje og åpnet mot etasjen under. Det har gitt frilagte bjelker og mye lys og luft.

Den gamle vindeltrappen er også fjernet, og i stedet har Nils bygget trappen du kan lese om her.

LES OGSÅ: Enkel og billig snarvei til nye trappetrinn

Grunnkonstruksjon

Den solide konstruksjonen starter i metallverkstedet.

Svigerfaren til Nils er smed. Det hjelper når du gjerne vil bygge en solid trappevange av 250 x 50 x 5 mm trappeprofiler i kraftig metall. Bæreevnen leste Nils og svigerfar seg frem til på nettet, og deretter valgte de en dimensjon godt på den sikre siden. Trappen tåler derfor det meste.

Hvis du ikke kjenner en smed, kan du henvende deg på et metallverksted. Mange steder kan du nemlig bestille konstruksjoner som denne, og deretter selv stå for sammensetting og montering.

Svevende trapp: Trappetrinnenes indre 1

Trappetrinnenes indre består av en kraftig hullprofil. Den er skåret ut i trinnenes bredde, som er cirka én meter.

Svevende trapp: Et kraftig stykke flatjern 2

Et kraftig stykke flatjern brukes til å streke opp til trinnene. Vangen skal sitte på skrå langs veggen, slik at trinnene skal skrus på vangen i en vinkel på cirka 45 grader. Flatjernet skal senere sveises fast til et trinn, slik at hvert trinn kan skrus fast i vangen gjennom kraftige stykker flatjern.

Svevende trapp: Gjennom hull i flatjernet 3

Gjennom hull i flatjernet markeres de hullene som skal bores inn i vangen.

Svevende trapp: Vangen er klar til 4

Vangen er klar til å få skrudd på trinnene gjennom hullene.

Svevende trapp: Hvert trinn er sveiset fast 5

Hvert trinn er sveiset fast til et flatjern, som blir boltet fast i vangen.

Montering

Vange og trinn utstyres med støttebein.

Nå skal hele trappekonstruksjonen hjem til huset og opp langs veggen. Vangen er forankret øverst i en av bjelkene i etasjeskillet, den støttes på gulvet i stuen nederst, og den får i tillegg ytterligere støtte av firkantrør, som henger fast i etasjeskillet og støttes på gulvet.

Akkurat som med dimensjoneringen, handler det om å sikre et solid og holdbart resultat - og gjerne med god margin på den sikre siden. Heller en støtte for mye og en ekstra bolt, enn en usikker konstruksjon.

Svevende trapp: Vangen er satt opp 1

Vangen er satt opp. Den er satt fast til bjelkene i etasjeskillet, og den støttes mot en metallplate som er satt fast i gulvet nederst.

Svevende trapp: Et “støttebein” av firkantrør 2

Et “støttebein” av firkantrør skal settes fast til vangen. Øverst skal det forankres til bjelkene i etasjeskillet.

Svevende trapp: Et annet “støttebein” blir sveiset fast under vangen 3

Et annet “støttebein” blir sveiset fast under vangen. Det støttes på gulvkonstruksjonen, og gjør trappen ekstra solid og bæredyktig. Det reduserer også bevegelsene i veggen når trappen benyttes.

Vegg

Veggen bygges utenpå vangen.

Trappen er i virkeligheten ferdig nå. Den kunne stått slik i rått metall, men særlig pent er det jo ikke, og hele ideen med å få den til å se lett, elegant og svevende ut, krever litt mer arbeid.

Først blir veggen utstyrt med et klassisk lekteskjelett, som fylles opp med isolasjon. Deretter skal det gipsplater på. Det er et puslespill å få det til å gå opp rundt alle trinnene, og det stiller krav til finishen når alle skjøter skal sparkles. Men tar du den tiden som kreves, er ikke jobben vanskelig.

Svevende trapp: Halvparten av veggen 1

Halvparten av veggen er allerede kledd med gips. På den andre halvdelen synes det tydelig hvordan lekteskjelettet er bygget.

Svevende trapp: Alle de små puslespilldelene 2

Alle de små puslespilldelene av gipsplater passer rundt trinnene. Det er 1 cm luft rundt trinnene, slik at bevegelser fra trappen ikke støtter mot gipsen. “Støttebeinet” ligger plant med isolasjonen.

Svevende trapp: Den ferdige veggen 3

Den ferdige veggen, sparklet og malt. Hele den bakenforliggende konstruksjonen er skjult. Kun metalltrinnene synes.

Trinn

Trinnene bygges inn i trekasser.

Her blir trinnene kledd med bambusbord.

Det var det gulvet Nils la i andre etasje, og fordi det var litt til overs, kunne det skjæres i strimler og bli til trappetrinn.

Fordi bordene er 27 mm tykke, skjuler de fint den ene centimeteren med luft som er mellom gipsplatene og metalltrinnene.

Svevende trapp: Bordene er kappet 1

Bordene er kappet i 45° (gjæring), så de passer perfekt sammen.

Svevende trapp: Hvert trinn er kledd 2

Hvert trinn er kledd på fem sider med bambusbord, som er skåret i gjæring og limt fast til metalltrinnene med monteringslim. Finishen er på topp. Trinnene ser ut som om de består av ett stykke.

Slik beregner du størrelsen

En trapp krever mer plass enn du kanskje tror, hvis den skal være god å gå i. Fra trinnforkanten skal det være en frihøyde (A) på minst 200 cm. Ellers risikerer du å banke hodet i taket når du går i trappen. Ved foten av trappen (B) bør det være minst 80 cm og helst 100 cm til motstående dør eller vegg. Lengden på trappehullet (C) bestemmes av frihøyden (A). En mindre bratt trapp vil bety lavere frihøyde. Etasjehøyden (D) har stor betydning når trappen skal tegnes og konstrueres. Målet skal tas fra gulvoverflate til gulvoverflate.

Gelender

Gelenderet er rustne rør.

Gelenderet til denne trappen er laget av vannrør.

Det er ikke umiddelbart det du tenker på første gang du ser det, men det som på avstand kan se ut som mørkt tre, er i virkeligheten vannrør som er blitt behandlet med saltsyre.

Svevende trapp: Gelenderet består av vannrør 1

Gelenderet består av vannrør og bæring er som passer til. I endene er gelenderet utstyrt med galvaniserte endemuffer. Vannrør kan også bare stå som de er, eller de kan lakkeres i en ønsket farge.

Svevende trapp: I gulvet er det forberedt 2

I gulvet er det forberedt hull til et gelender på trappens motsatte side, hvis behovet oppstår.

3D-modell

Svevende trapp: 3D-modell
3D-modell

Svevende trapp

Trinnene ser ut som om de svever.

Åpne 3D-modellen

Svevende trapp: Grunnkonstruksjonen
3D-modell

Grunnkonstruksjonen

Kjernen på trappetrinnene består av en kraftig hulprofil. Sju kraftige bolter holder hvert trinn fast til vangen.

Åpne 3D-modellen

Svevende trapp: Støttebeinet
3D-modell

Støttebeinet

“Støttebeinet” er sveiset fast under vangen. Det står på gulvkonstruksjonen og gjør trappen ekstra solid. Samtidig reduseres bevegelsene i en kommende gipsvegg når trappen brukes.

Åpne 3D-modellen

Svevende trapp: Veggen bygges
3D-modell

Veggen bygges

Klassisk reisverk, som fylles opp med isolasjon før gipsplater monteres.

Åpne 3D-modellen

Svevende trapp: Trinnene bygges
3D-modell

Trinnene bygges

Hvert trinn er kledd på fem sider med bambus.

Åpne 3D-modellen

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innvendig trapp