Riktig oppmåling til den nye trappen

Er det overhodet plass til en trapp opp til den nyinnredede etasjen over? Her ser du hvordan du måler opp riktig, for å slippe overraskelser.

Beslutningen er tatt – nå skal det bygges eller bestilles en ny trapp. Den skal selvfølgelig være god å gå i, det har noe med trinnenes høyde og dybde å gjøre.

LES OGSÅ: Så enkelt bygger du selv en trapp

Men det skal jo også helst være plass til trappen der den kommer ned. Og hullet i taket skal ikke være så lite at vi slår hodet når vi går opp og ned.

Her gir vi deg noen viktige råd, som du skal ta hensyn til før du setter i gang med prosjektet “ny trapp til etasjen over”.

Bygg selv - eller kjøp ferdig

En enkel, rett trapp kan du bygge selv, hvis du er litt nøye. Skal trappen svinge en kvart, en halv eller en hel gang rundt, er de fleste av oss nødt til å bestille en snekker eller en tømrer til å konstruere den. Alternativt kan du bestille en ferdig trapp, klar til å bli satt på plass.

Du kan normalt få to typer ferdigbygde trapper. En standardløsning, der alle mål ligger fast, bortsett fra høyden som tilpasses etter dine mål. Eller en spesialbygget trapp, som måles ut helt fra bunnen, og bygges til å passe nøyaktig på det stedet der den skal stå.

LES OGSÅ: Få riktige trappemål med en trappeformel

Tegn trappen på gulvet

Start med å finne ut hvor høy trappen blir, og del høyden med 20 cm. Da får du omtrentlig antall trinn.

Regn med at hvert trinn er 21 cm dypt, så vet du hvor lang trappen din blir.

Dermed kan du tegne opp trappen på gulvet, slik at du kan se om det er plass til en rett trapp, eller om du må velge en som svinger.

Trappens høyde

Trappens høyde (C) måles fra det gulvet der trappen starter, loddrett opp til oversiden av gulvet der trappen slutter. Målet består av takhøyden (D), pluss tykkelsen av etasjeskillet (E).

Alle tre målene skal brukes, og høydemålene er de samme for alle typer trapper, uansett hvor bratte eller flate de skal være. Husk å ta hensyn til eventuelle ujevnheter i gulvene, som kan gi en forskjell mellom målepunktet og det stedet der trappen kommer til å begynne og ende.

Multimedia

Hullets størrelse

Et eksisterende trappehull vil normalt definere bredden på en ny trapp. Mens en nyetablert trapp vil bestemme størrelsen på det hullet som skal lages i etasjeskillet.

Størrelsen på hullet avhenger både av trappens bredde og av høyden til taket. Hullet skal være minst 5 cm bredere enn trappen, slik at det er plass til fingrene på yttersiden av håndlisten. Og så skal hullet gå så langt ut over trappen, at det fra hullets underkant er en frihøyde på minst 200 cm. Frihøyden er målet mellom underkanten av hullet og det trinnet som ligger loddrett under.

Opptrinn og inntrinn

For at en trapp skal oppleves som god og naturlig å gå i, skal det være et helt bestemt forhold mellom trinnenes dybde (inntrinn) og avstanden mellom trinnene (opptrinn).

Uansett om trappen er flat eller bratt, lang eller kort, skal dette forholdet passe inn i denne enkle formelen:

1 inntrinn + 2 opptrinn skal til sammen være 61-64 cm.

Dette betyr at jo grunnere trinnene er, dess større avstand skal det være mellom dem. Inntrinnet (A) måles fra forkanten av et trinn til forkanten på neste trinn, mens opptrinnet (B) måles fra oversiden av trinnet til overkanten på neste trinn. Dette forholdet trenger du ikke å bekymre deg om hvis du kjøper en ferdig trapp, men det er en viktig detalj hvis du konstruerer og bygger en trapp selv.

Multimedia

Dybde og bredde

Trappens dybde og bredde - altså hvor mye plass den tar i rommet - avhenger av hvilken type trapp du velger. Men det avhenger også av hvor høyt det er til taket. Jo flere trinn du skal ha, desto lenger trapp.

Ved en rettløpstrapp skal du ta høyde for at det skal være god plass foran det nederste trinnet, slik at du kan komme opp på trappen. Er plassen trang, kan du velge en trapp som svinger en kvart, en halv eller en hel gang.

Trappens bredde

Trappens bredde er målet fra ytterside til ytterside av vangene (de sidene som trinnene er festet til). Har du allerede et hull i etasjeskillet, skal du bestille trappen minimum 5 cm smalere enn hullets bredde. Ellers er det ikke plass til fingrene på yttersiden, der håndlisten på gelenderet passerer hullet.

Er det gelender på begge sider av trappen, skal trappen være 10 cm smalere enn hullet. Skal du lage et helt nytt hull er jobben enklere. Bare sørg for at hullet blir 5 (eller 10) cm bredere enn trappen. For spindeltrapper gjelder det at diameteren på trappen skal være 10 cm mindre enn diameteren på hullet.

Trappens utforming

Valg av trappetype avhenger ikke bare av smak og behag, men ofte av den plassen du har til rådighet. En rettløpstrapp krever et langt rom, og det skal være plass til å komme inn i trappen. Med en gang en trapp svinger - enten en kvart, en halv eller en hel omgang - vil den ta mindre plass i lengden, men mer i bredden.

Her har vi vist eksempler på hvor mye plass de forskjellige trappetypene tar hvis det er en etasjehøyde på 260 cm, og du vil ha en trapp med normal 45º stigning.

Multimedia

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innvendig trapp