Monter stusstrinn

Hvis du f.eks. planlegger å installere hyller på veggen under trappen, kan det være en god idé å lukke trappetrinnene med en plate. De kalles på fagspråket stusstrinn. Har du småbarn i huset, er det også sikrere. Og dessuten kan det gi trappen et penere uttrykk. Håndverkeren viser her hvordan man monterer stusstrinnene på en måte slik at de ikke knirker når man går på dem.

Video

Håndverkeren viser her hvordan man monterer stusstrinnene på en måte slik at de ikke knirker når man går på dem. Han starter med å måle opp bredden slik at han vet hvor bred plate han må bruke. Han setter så opp platen på det trinnet han vil lukke, og fører en strek langs kanten av trinnet som platen skal sitte under.

Nå vet han hvor høy platen må være, og skjærer den til med håndsirkelsagen. Platen må skrus fast innunder trinnet, og det velger håndverkeren å gjøre ved å skru fire skruer vannrett gjennom platen og inn i trinnet. For å finne ut hvor i platen han skal forbore, måler håndverkeren først tykkelsen på trinnet. Håndverkeren måler 5 cm inn fra hver side av platen og setter et merke der de ytterste skruene skal sitte.

Mellom de to merkene setter han enda to merker. Han sørger for at det er like langt mellom alle merkene.Håndverkeren måler så halvparten av tykkelsen på trinnet fra bunnen – her 2 cm – og setter et merke som krysser breddemålet.

Det gjør han ved alle de fire merkene. Så kan han bore. Han bruker her et 4 mm bor som passer til de tilsvarende skruene. Så banker han platen på plass. Kunsten for å unngå knirking er å senke platen litt slik at den sitter et par millimeter under trinnet. På den måten er det plass når trinnet gir etter litt når du går på det. Og etterpå setter håndverkeren på en list slik at man ikke kan se gapet. Så borer håndverkeren gjennom forboringene og inn i trappetrinnet. Det er lett, men sørg for å holde boremaskinen vannrett slik at boret går inn i midten av trinnet.

Håndverkeren kan nå skru i skruene. Til slutt setter han propper på skruene. Da kan man ikke se dem selv om man går under trappen. Før håndverkeren setter på list, sjekker han med en vinkel om platen sitter riktig, og banker lett til etter behov.

Håndverkeren vil nå sette på en list. Han starter med å måle bredden. Han setter et merke på listen med den målte bredden og klipper den til med en listesaks. Han setter på plass listen og skyter den fast med spikerpistolen. Sørg for å trykke listen tett inntil trinnet når du fester den slik at den ikke buler ut når du er ferdig.

Håndverkeren gjentar prosessen på forsiden, men her bruker han panelstifter som alternativ til spikerpistolen. Panelstifter er finere enn vanlig spiker og lager ikke merker på samme måte som spiker. Med en spikerdor banker håndverkeren spikerhodene helt ned under overflatenivå slik at man nesten ikke kan se dem.

Trappetrinnet er nå lukket til, og det er bare å gjenta prosessen på alle trinnene.

LES OGSÅ: Enkel og billig snarvei til nye trappetrinn

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innvendig trapp