Intro
Veiledning
01
Trappen tettes
5
Trinn
Vi begynner med å sette stusstrinn på trappen - altså å tette det åpne rommet mellom de vannrette trinnene.
Som på mange åpne trapper, sitter det en list på undersiden av hvert trinn for å hindre at små barn kan klatre inn mellom trinnene. Den fjerner vi.
Hvert stusstrinn kan uten videre skrus på baksiden av trinnet ved underkanten. Øverst setter vi det fast ved hjelp av en list. Den skrus fast i stusstrinnet og på undersiden av trappetrinnet. Vi sikrer sammenføyninger med lim, og vi sparkler over skruer og fuger alle hjørnene.
Vi bruker en 10 mm sponplate, men du kan også bruk MDF eller kryssfinér.
Vi fjerner den gamle listen under trinnene. Den skulle sikre at barn ikke krabbet inn mellom trinnene, der de risikerte å falle ned eller sitte fast.
Stusstrinn og monteringslister sages ut. Stusstrinnene måles opp i lengden, ett og ett. Høyden er felles og trenger ikke være helt presis - de skal bare gå godt ned på baksiden av nederste trinn. Monteringslistene måles ut til hvert trinn.
Stusstrinnet skrus fast på baksiden av trinnet - etter at alle skjøteflatene er smurt inn med lim. Limet er viktig, fordi det reduserer risikoen for knirkelyder fra trappen i fremtiden.
Sett fast monteringslisten på trinnet over - og så på stusstrinnet. Sjekk at stusstrinnet er loddrett. Husk lim.
TIPS: Du sparer mye tid på å tømme en porsjon trelim ned i en kopp, slik at du kan stryke det på med en pensel.
02
Trinnene slipes
5
Trinn
Nå skal trinnene slipes ned til rent tre. Vi vil lysne dem med lut og beskytte dem med olje, så all lakken må fjernes.
Lakken vil pakke seg sammen til en seig masse i slipepapir. Derfor leier vi en lakkfreser i et byggvarehus til den første delen av jobben. Den rasper av lakken, og den er verdt hver eneste krone i leie.
Etter den kommer slipepapiret. Her er prinsippet å begynne med grovt papir, som fjerner den siste lakken og retter ut ujevnheter. Slipesporene fjernes deretter med litt finere slipepapir, sporene etter det fjernes med enda finere papir, osv. Nøkkelen til å bli fort ferdig, er aldri å gå for tidlig videre til finere korn.
Fjern lakken med lakkfreseren. Kjør omhyggelig over hvert trinn med fresen. Der du kommer til, skal du frese helt ned til rent treverk.
Lakken i hjørnene fjerner du med grovt slipepapir på trekantsliperen, korn 40 eller enda grovere. Med grovt papir utligner du også nivåforskjellene som eventuelt har kommet ute i kantene.
Større flater glatter du ut med eksentersliperen. Også her begynner du med korn 40. Når all lakk er borte, og alle buler fjernet, kjører du på med stadig finere slipepapir på begge slipemaskinene, til du sliper alt silkeglatt med korn 120 eller finere.
Ofte skal trinnene fornyes på forkanten, slik vi gjør med det øverste trinnet her. Vi bruker en 9 x 45 mm høvlet firkantlist, som vi kapper til i lengden.
03
Trinnene oljes
3
Trinn
Stryk de nyslipte trinnene med trelut. Moderne trelut kjøper du hos fargehandleren - husk å sjekke om du får en til løvtre eller nåletre. Følg anvisningen med tanke på tid og mengde - og husk å beskytte øyne og hud mot luten.
Etter åtte timer slipes den tørre hvite overflaten med en slipematte eller slipepapir korn 120. Støvsug grundig.
04
Trappen males
6
Trinn
Alle overganger lukkes med en akrylfugemasse, når du igjen kan gå i trappen. Akrylfugemassen er litt elastisk og kan overmales, og maleresultatet blir penere.
Fugene glattes. På den trange plassen kan det være lettest å komme til med en våt finger, men ellers blir det pent å bruke en silikonbrikke, som gir en ensartet profil på alle fugene.
Stusstrinn og vanger klargjøres for maling. Vi dekker til med en god maskeringsteip. Den trykkes godt fast i kanten, så det ikke kan trenge inn maling under teipen. Lakken på vangene slipes lett med fint slipepapir.
Vanger og stusstrinn grunnes. Den spesielle grunningen dekker bedre enn toppmalingen, men har ikke en like solid overflate. Gi eventuelt et ekstra strøk med grunning, slik at flaten er helt hvit før du legger på toppstrøkene.
Så males vanger og stusstrinn med toppmalingen. Bruk en god maling med høy glans. Da tåler den skitt og støt fra skotupper, samtidig som den er lett å vaske. Stryk på malingen i et tynt lag, og gi gjerne trappen to-tre toppstrøk.
Materialer
• 10 mm sponplate til stusstrinn
• 28 x 28 mm firkantlister til monteringslister
• 9 x 45 mm firkantlist (evt.) til trinnkant
Dessuten:
• 4 x 35 mm treskruer, trelim, akrylfugemasse, tresparkelmasse, grunningsmaling, innendørs blank maling, maskeringsteip, trelut og treolje
Spesialverktøy
• Lakkfreser
• Eksentersliper
• Hjørnesliper
• Dykksag med føringsskinne
• Spikerpistol
Tidsforbruk
Cirka 20 timer, fordelt på 4-5 dager på grunn av tørketider - med godt slipeverktøy.
Pris
Cirka 750 kroner, pluss leie av lakkfreser og annet utstyr.
Vanskelighetsgrad
Jobben er ikke vanskelig, den krever bare presisjon - og tålmodighet ved slipedelen.