Intro
Materialer
- Primer og reparasjonsmørtel
- Forskalingsplatebit
- 6 mm gjengestenger
- To-komponent epoksymaling
Tidsforbruk
Cirka 2 dager, pluss tørketid.
Pris
Cirka 700 kroner.
Vanskelighetsgrad
Her kan alle henge med. Vær nøye med å fjerne alle løse biter, slik at du bygger opp på helt fast bunn.
Veiledning
01
Fjern løs puss
2
Trinn
Når du skal reparere en betongtrapp, gjelder det å få fjernet all løs puss, før du bygger opp trappen igjen.
For å danne deg en oversikt over skadene, er det smart å rengjøre trappen grundig først, slik at alle synlige hull trer tydelig frem. Deretter skal du sjek-ke trappen for skjulte skader. Det gjør du ved å banke på betongen. Hvis lyden er høy og klar, har trappen det fint. Er lyden mørk og hul, sitter pussen løst og skal fjernes.
Vask trappen ren. Da kan du tydelig se hvor den er skadet. Sørg for at jord, sand og grus vaskes vekk i alle hjørner og sprekker.
02
Gjør klart til betong
3
Trinn
Før du fyller ny betong i hullene du skal reparere, skal hullene primes. Primeren sikrer at den nye betongen får en god vedheft til den gamle.
Hvis det er større skader du må støpe opp på nytt, for eksempel et hjørne, er det en god idé å bore fast små gjen-gestenger, slik at de stikker ut 3-4 cm. Når det etterpå fylles betong rundt gjengestengene, gir stengene betongen noe ekstra å hefte seg fast til.
Bruk finér plater til forskaling
Når du skal reparere en betongtrapp eller et sokkelhjørne, må du ofte lage en støpeform - en såkalt forskaling. Den holder på betongen, slik at trappen eller sokkelen får riktig form.
Til disse støpeformene er det en god idé å bruke forskalingsplater. Det er filmbelagte finérplater, som er laget spesielt til forskaling. De opptar ikke fukt og har en glatt overflate, slik at de enkelt slipper betongen når det er klart for å fjerne platene igjen.
Alle reparasjonssteder primes. Primeren sikrer at underlaget ikke er sugende, og at den nye betongen hefter godt.
Vær nøye med primingen. Sørg for å komme deg helt inn i hjørner, og at det ikke blir fordypninger med små pytter av primer.
03
Reparer hullene, og slip etter
3
Trinn
Nå skal alle hull fylles med reparasjons-mørtel, og overflaten glattes.
Det finnes mange forskjellige repa-rasjonsmasser, men til en trapp er det smart å velge en som består av finkornet betong - i tillegg skal den gjerne være hurtigtørkende og tåle salt.
Når hullene er fylt opp med betongblandingen, glattes overflaten så jevn som mulig med en murerskje. Etterpå skal betongen få lov til å herde. Det tar flere dager, og det er viktig at betongen ikke tørker underveis. Dekk derfor gjerne trappen med plast mens den tørker.
Bland betongen, og fyll opp alle hull. Betongen trykkes godt ned, slik at det blir god vedheft. Bruker du en hurtigtørkende betong, er det smart å blande litt om gangen, fordi du har begrenset arbeidstid.
Overflaten slipes jevn med en slipestein, etter at den har herdet et par timer. Flaten fuktes litt i forkant. Slip i sirkelbevegelser, til området er helt jevnt.
04
Slik males gelenderet
3
Trinn
Denne trappen har et metallgelender, som også trenger å bli pusset opp.
All gammel maling fjernes, før gelenderet renses helt til bunns, slik at du kan male på en ren og fettfri overflate. Slip flaten før du maler. Da forsikrer du deg om at den nye malingen hefter godt.
05
Trappen males
2
Trinn
For å få en pen trapp, der reparasjonene ikke synes, skal trappen males. Det velger vi å gjøre med en tokomponent epoksymaling, som er noe av det mest slitesterke som finnes innen maling. Styrken er viktig på en trapp, som normalt er utsatt for stor slitasje. Det vil derfor også være kjedelig hvis den må males ofte - det slipper du, hvis du maler den med epoksymaling.
En tokomponent maling består av to bokser, der innholdet blandes før bruk.
Innholdet i de to boksene med epoksymaling blandes godt. Du skal være klar til å male straks malingen er ferdigblandet, fordi du har begrenset med tid å jobbe på. Akkurat hvor lang tid, vil stå på boksen.
06
Kle trappen med fliser
4
Trinn
En rå betongtrapp er ganske solid, men hvis du kler den med fliser blir den enda sterkere, og trappens levetid forlenges betydelig. Legger du fliser og fuger riktig fra begynnelsen, og sørger for å vedlikeholde fugene, slik at det ikke trenger ned fukt i betongen, kan en trapp med hardtbrente fliser holde seg pen i 50 år.
Smør på flislim, først med en murerskje, deretter en tannsparkel for å fordele limet jevnt på trappen. Flislimet blandes etter anvisningene som står på emballasjen.
Legg flisene i flislimet. Press dem litt ned, så de hefter godt. Når alle flisene er lagt, vaskes de med rent vann. Fjern eventuelt flislim i fugene, og la limet tørke i et døgn.
Fug med fugemasse. Den trekkes på med et fugebrett diagonalt på fugene. Da fylles de best opp. Etter en stund vasker du over med en fuktig svamp.