1. Treverk
Tre som står utendørs uten å være dekket av maling, er dårlig forberedt for vinteren. Snø og fukt vil raskt føre til råte, og står solen på så snøen smelter, og nattefrosten deretter slår til, kan isen sprenge ut sprekker i treet.
Har du husket å male, så er alt vel. Men har du steder der det ikke er maling, eller malingen er skallet av, kan du kanskje likevel rekke det, hvis været er pent og fuktinnholdet i treet er under 18 % (helst maksimalt 15 %).
LES OGSÅ: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler
OVERLEVELSESTIPS: Hvis du ikke rekker det!
Rekker du det ikke, bør du i det minste utøve litt førstehjelp for å forebygge skader. Du kan beskytte ellers ubeskyttet tre mot de verste skadene ved å pensle det med ufarget treolje. Det holder fukten borte over vinteren. Deretter kan du male for alvor til sommeren igjen.
Se også: GUIDE: Slik beskytter du treverket
2. Murverk
Mørtelfuger som er smuldret opp eller har hull, er en åpen invitasjon til problemer: Fuktige mørtelfuger og frost er en dårlig kombinasjon. Når vannet fryser i fugene, utvider det seg. Dermed sprenger fugene i stykker og faller ut.
Du kan fortsatt rekke å reparere mindre skader og hull i murverket. Har du et nyere hus (cirka 1960 eller nyere), kan du kjøpe en ferdig reparasjonsmørtel. Alternativt kan du kjøpe en ferdig mørtel til fugepistolen, hvis skadene er små. Er huset eldre, er fugene sannsynligvis uten sement. I så fall må du kjøpe en kalkmørtel.
Les mer om mørtel her: Finn riktig mørtel
OVERLEVELSESTIPS: Hvis du ikke rekker det!
Hvis kulden setter inn før du rekker å reparere, kan du ty til et gammelt murertriks, og blande litt rødsprit i mørtelen.
Rekker du ikke det heller, så prøv å holde de skadede områdene så tørre som mulig, for eksempel ved å sikre at takrennene ikke flyter over, slik at vannet renner nedover veggen.
3. Rens takrennene
Dette er kanskje det enkleste du kan gjøre – og samtidig noe som har stor effekt. Hvis takrennene er fulle av løv og skitt når vinteren kommer, er det stor risiko for at de på et tidspunkt blir fylt med snø og smeltevann, slik at de renner over. Vannet plasker ned på vegger og vinduer – dermed sprer fukt og frostsprengning seg lynraskt.
Er du virkelig uheldig, kan smeltevannet renne bak takrennen og inn nederst på taket, der det i verste fall kan renne inn i huset.
Kom deg opp i stigen, og fjern løv og skitt fra takrennene. Sjekk samtidig enden på nedløpsrørene, for å se om du kan komme til for å rense der vannet forsvinner ned i avløpssystemet.
Se også: Forbered takrennene på regn og snø
OVERLEVELSESTIPS: Hvis du ikke rekker det!
Er rennene fulle av snø og is som ikke kan komme vekk fordi takrennene ikke er renset, er det ingen vei utenom: Det skal vekk. Vær forsiktig hvis du hakker i isen, for du kan raskt skade takrennerne. Lunkent vann kan kanskje smelte opp noe, eller kanskje får du hjelp av solen på en godværsdag (men du vil nok komme til å angre på at du ikke renset rennene i tide).