En hems gir mer plass

Bygg en hems og utnytt plassen. Har du det høyt under taket, gir en hems deg gode muligheter til å utnytte en del av rommet som du ellers ikke får brukt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
4.500 kroner

Intro

Ekstra kvadratmeter med en hems

Mange nyere hus har det høyt under taket eller har en stue med tak til mønet. I det tilfellet kan det være smart å bygge en hems, hvis du har behov for et sted til et skrivebord eller kanskje en gjesteseng. Mulighetene er mange med en hems.

Bygg din egen hems

Det er ikke spesielt vanskelig å bygge sin egen hems, og på den måten utvide boligen. I vår veiledning viser vi deg trinn for trinn, hvordan du enkelt kan bygge en hems på bare en helg.

Hems med smarte detaljer

Hvis du følger veiledningen vår til hvordan du skal bygge en hems, får du også forklart hvordan du bygger en smart stige som kan klappes inn og skyves til siden når den ikke er i bruk. Stigen kan ikke fjernes fra hemsen, så du vil ikke risikere at noen av husets beboere blir fanget på hemsen uten muligheten til å komme seg ned. Vi har valgt å kle hemsen i vår veiledning med et flott klikkgulv, men du kan også legge et gulvteppe på hemsen. I så fall må du være oppmerksom på å feste gulvteppet ordentlig, slik at det ikke vil skli.

Bygg en hems med en enkel konstruksjon

Det krever ikke mye verktøy til å bygge en hems. Vår hems kan bygges med ganske få verktøy; nemlig en sag, en bormaskin og en skrumaskin. Deretter kan det være en fordel å ha et mobilt borstativ når alle hullene til gelenderet skal lages. Et mobilt borstativ koster heldigvis ikke all verden, og det er smart når du skal bore hull som skal være fullstendig loddrette og i samme dybde.

LES OGSÅ: Borestativ – det billige alternativet til søylebormaskinen

Innred hemsen din

Det er opplagt å gjøre om hemsen din til et koselig sted. Det er noe spesielt med å sitte på en hems og gjøre litt arbeid eller å lese en god bok - så sørg for å innrede den nye hemsen slik at den er innbydende å oppholde seg på.
Under hemsen har du også plutselig fått en liten krok. Denne kan du innrede som et lekerom til barna, eventuelt hvor du monterer et forheng på hemsen. Du kan også innrede rommet under hemsen med en god lenestol og en leselampe. Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan du innreder både oversiden og undersiden av hemsen din.

Hemsen har riktig størrelse

Ifølge Byggforskriftene vil en åpen hems ikke betraktes som en etasje – med de begrensninger og plikter som da oppstår – så lenge bruksarealet er mindre enn 1/5 av underliggende etasjes bruksareal. Hemsen vi viser i veiledningen har bare 4,3 m2 bruksareal.

Veiledning

01
Den bærende delen 12 Trinn

1

Start med å lage ramma av to sider (A) og to gavler (B) med lim og skruer. Husk å legge aviser under hjørnene, slik at du ikke får lim på gulvet.

2

Montér ramma på tre midler-tidlige bein med skrutvinger, slik at den blir plassert i den ønskede høyden. Justér til alle sider er vannrette. TIPS: Få en medhjelper til å gi deg ei hånd når ramma skal løftes opp.

3

Bor 10 mm hull gjennom ramma og inn i veggen. Til murte vegger og betongvegger anbefales karmplugger (10 x 100 mm) med 40-50 cm avstand. Bank inn pluggene og dra til skruene.

4

I platevegger trenger du ikke å forbore, men plassér skruene slik at de får tak i de bakenforliggende stolpene. TIPS: En veggskanner, som kan finne lekter av tre og stål, vil være til god hjelp her.

5

Skru fast en bit av 16 mm rundstokk i gulvet, og bor et tilsvarende hull nederst på beinet (C). Fest det til ramma med lim og skruer. VIKTIG! Hemsen bør være plassert slik at det blir god understøttelse i dette punktet.

6

Forsterk beinet (C) med søylen (D), som du fester med lim, skruer og to låseskruer gjennom ramma og søylen.

7

Montér de to ytterstolper (E) med lim og skruer inni ramma. I de to stolpene ved veggene skjæres hakk nederst (4,8 x 19,5 cm), og stolpene festes til veggene.

8

Lag en strek innvendig på ramma helt rundt - 14 cm fra overkant. Montér de to spikerslagene (F) mot (B) med lim og skruer. VIKTIG! Før du setter i gang her: Tilpass ved å kappe opp disse to F’ene, slik at du såvidt får plass til henholdsvis tre og én stolpe.

9

Sag hakk på 4,8 x 4,8 cm i begge ender av hver bjelke (F). Plassér bjelkene på spikerslagene, og fest dem godt med lim og skruer.

10

Montér mellomstykkene (H) mellom bjelkene med lim og skruer. Lag en prøvemontering, slik at delene blir like lange, det ser penest ut.

11

Fest gulvplatene med skruer. Husk å sage ut til stolper. TIPS: Bruk skruer som automatisk senker skruehodene ned i platene.

Du kan også bygge en hems med to bein

Vi har valgt å bygge hemsen i et hjørne - derfor er det bare nødvendig med et enkelt bein i det ytterste hjørnet. Men hvis forholdene krever det, kan du godt tilpasse modellen, så den får to bein - enten på en av de korte eller en av de lange sidene. Du må bare erstatte en av de korte hjørnestolpene med en gjentakelse av konstruksjonen med de lange stolpene (C) og (D). Hemsen er beregnet for å stå inntil en vegg. Du bør ikke bygge en frittstående hems etter disse tegningene, fordi det vil kreve en solid form for skråavstiving.

02
Trappa 5 Trinn

Trappa kan flyttes, slik at den ikke er i veien, når hemsen er «ubebodd». Men den kan ikke fjernes!

1

Montér et mellomstykke (P) i hver side mellom trinnene (M). Bruk lim og fire skruer inn i vangene (N). Mellomstykkene er skåret med 75 graders smyg.

2

Trykk trinnet (M) fast mot mellomstykket (P), og fest det med lim og skruer. Trinnenes forkant er avrundet med et avrundingsjern i overfresen. Du kan også bruke slipepapir.

3

Bøy aluminiumsskinnene (R) i begge ender, så du får to beslag som vist på bildet. Bruk 5 cm i hver ende til bøy, og sag et spor i skinnene der hvor de skal bøyes. Skru dem på bakkanten av trappa.

4

Skru en endemutter på stålrøret, og fest til ramma med to rørbærere, slik at det øverste trinnet på trappa flukter med gulvet på hemsen.

Trappa er rask å montere

To vanger (N), ni trinn (M) og 18 mellomstykker (P) - det er alt som skal til for å bygge en gammeldags hønsestige eller trapp opp til hemsen. Løsningen med mellomstykker er mye lettere enn å frese spor i vangene til trinnene. Og du oppnår samme styrke og stabilitet. Trappa er festet til et jernrør med et par beslag, som både holder stigen på plass og gir mulighet for å skyve den vekk når den ikke er i bruk.

03
Balustre og lister 6 Trinn

1

Spenn håndlista (J) og (K) fast mot ramma med undersiden oppover. Markér for stolpene på håndlista. Deretter markerer du der balustrene skal plasseres på ramme og håndlist samtidig, 22 mm fra kanten.

2

Nå bør det bores. Montér et 16 mm spiralbor i et mobilt borestativ, og bor 30 mm dype hull i håndlistene. I ramma borer du 40 mm dype hull. Støvsug eller blås hullene rene for støv.

3

Spiss balustrene (L) i begge ender. Påfør lim i hullene i ramma med en liten pensel, og bank balustrene ned i hullene.

4

Bruk en gummihammer til å banke håndlistene ned over balustrene. Husk å påføre lim i hullene først, og start ute i siden, ellers er det ikke lett å styre de mange pinnene.

5

Fest håndlistene (J) og (K) til stolpene (E) med lim og skruer. Slip kantene på håndlistene lett med slipepapir, så de ikke er skarpe.

6

Avslutt med å legge gulv. På hemsens gulv legges først ut et lag 2 mm skumplast. Deretter kan du f.eks. legge et 14 mm tykt klikkgulv. Nå er du klar til å male eller lakkere din nye hems.

Materialer

Konstruksjonsvirke:
48 x 198 mm :
• 2 sider (A) à 260 cm
• 2 gavler (B) à 170,4 cm

48 x 98 mm:
• 1 bein (C), 317,5 cm
• 1 søyle (D), 215,5 cm
• 4 stolper (E) à 102 cm
• 6 bjelker (F) à 170,4 cm
• 1 håndlist (J), 260 cm
• 1 håndlist (K), 111 cm

48 x 48 mm:
• 2 spikerslag (G) à 250,4 cm
• 10 mellomstykker (H) à 45 cm

16 mm rundstokk:
• 30 balustre (L) à 93 cm
• 1 styretapp, 5 cm

21 x 95 mm høvlet furu:
• 9 trinn (M) à 50 cm

21 x 70 mm høvlet furu:
• 2 vanger (N) à 240 cm

9 x 70 mm høvlet furu:
• 18 mellomstykker (P), i alt 480 cm
2 x 25 mm eloksert aluminium:
• 2 beslag à 28 cm (R)

19 mm mdf-plate (tilskåret):
• 5 gulvplater à 50,0 x 170 cm

Dessuten:
• 15 mm galvanisert stålrør (gjenge i en ende), lengde 175 cm
• 15 mm endemutter
• 2 stk. 15 mm rørbærere
• Snekkerlim
• 2 låseskruer à 10 x 160 mm
• 5 x 80 mm skruer
• 4 x 25 mm skruer
• 4 x 50 mm skruer
• Ev. 6 x 100 mm skruer til vegg
• Ev. 10 x 100 mm karmplugger til vegg
• Gulvunderlag
• Flytende gulv (14 mm tykt)

Eventuelt:
• Akrylgrunning
• Akrylsparkel
• Akrylmaling
• Lakk til trinn

Spesialverktøy
• Mobilt borestativ

Tidsforbruk

2-3 dager (i tillegg kommer tørketiden for malearbeidene)

Pris

Cirka 4000 kroner (pluss gulv)

Vanskelighetsgrad

Hvis du følger vår anvisning, får du en flott konstruksjon som lages uten vanskelige sammenføyninger.

Tegning

Denne hemsen bygger du på ei helg

Som du kan se på tegningen her, er konstruksjonen ganske enkel. Med litt forberedelse i form av utskjæring av alle lengder, vil du kunne lage og montere hemsen på ei helg. Du får ikke bruk for særlig mye verktøy ut over ei sag, en bore- og en skrumaskin. Og gjerne et mobilt borestativ, slik at du kan bore alle hullene til gelenderet.

Denne hemsen bygger du på ei helg

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Bor vinkelrett inn i veggen

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Innredning