Bygg en hems

Ekstra kvadratmeter med en hems

Mange nyere hus har det høyt under taket eller har en stue med tak til mønet. I det tilfellet kan det være smart å bygge en hems, hvis du har behov for et sted til et skrivebord eller kanskje en gjesteseng. Mulighetene er mange med en hems.

Bygg din egen hems

Det er ikke spesielt vanskelig å bygge sin egen hems, og på den måten utvide boligen. I vår veiledning viser vi deg trinn for trinn, hvordan du enkelt kan bygge en hems på bare en helg.

Hems med smarte detaljer

Hvis du følger veiledningen vår til hvordan du skal bygge en hems, får du også forklart hvordan du bygger en smart stige som kan klappes inn og skyves til siden når den ikke er i bruk. Stigen kan ikke fjernes fra hemsen, så du vil ikke risikere at noen av husets beboere blir fanget på hemsen uten muligheten til å komme seg ned. Vi har valgt å kle hemsen i vår veiledning med et flott klikkgulv, men du kan også legge et gulvteppe på hemsen. I så fall må du være oppmerksom på å feste gulvteppet ordentlig, slik at det ikke vil skli.

Bygg en hems med en enkel konstruksjon

Det krever ikke mye verktøy til å bygge en hems. Vår hems kan bygges med ganske få verktøy; nemlig en sag, en bormaskin og en skrumaskin. Deretter kan det være en fordel å ha et mobilt borstativ når alle hullene til gelenderet skal lages. Et mobilt borstativ koster heldigvis ikke all verden, og det er smart når du skal bore hull som skal være fullstendig loddrette og i samme dybde.

LES OGSÅ: Borestativ – det billige alternativet til søylebormaskinen

Innred hemsen din

Det er opplagt å gjøre om hemsen din til et koselig sted. Det er noe spesielt med å sitte på en hems og gjøre litt arbeid eller å lese en god bok - så sørg for å innrede den nye hemsen slik at den er innbydende å oppholde seg på. Under hemsen har du også plutselig fått en liten krok. Denne kan du innrede som et lekerom til barna, eventuelt hvor du monterer et forheng på hemsen. Du kan også innrede rommet under hemsen med en god lenestol og en leselampe. Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan du innreder både oversiden og undersiden av hemsen din.

Hemsen har riktig størrelse

Ifølge Byggforskriftene vil en åpen hems ikke betraktes som en etasje – med de begrensninger og plikter som da oppstår – så lenge bruksarealet er mindre enn 1/5 av underliggende etasjes bruksareal. Hemsen vi viser i veiledningen har bare 4,3 m2 bruksareal.

Last ned veiledningen: Bygg en hems

I veiledningen du kan laste ned på denne siden, gir vi deg en fullstendig trinn for trinn-guide til hvordan du enkelt kan bygge din egen hems. Skal ikke hemsen din stå i et hjørne, som vår, kan du også se i veiledningen hvordan du kan bygge en hems som har to bein.