Bygg ditt eget bord med rå treplanker

Rustikke plankebord med skjeve kanter og organiske former er trendy, og du kan kjøpe deg et solid eikebord mange steder. Men du kan også kjøpe planker og lage det selv, mye billigere – i tillegg i tresorter som koster skjorta hos de trendy møbelbutikkene. Dermed får du et flott, unikt bord, som ingen i verden har maken til.

Bygg et bord av rå planker

Det er flere tresorter, masser av farger og uendelig mange helt unike åretegninger å velge blant hvis du vil bygge et bord av planker. Hvis du gjør det selv, kan du bygge et plankebord til under halvparten av butikkprisene.

Her kan du se hvilke typer tre du med fordel kan velge, hvis du leter etter en treplanke til å bygge ditt helt eget unike plankebord.

Eik er opplagt, men det er også det alle andre har. Kanskje du derfor skal velge noe annet, og få et unikt plankebord?

Treplanker er populære bordplater

Bord av rå treplanker er populære – og dyre. Men også hvis du er litt prisbevisst, kan du fint få ditt eget unike plankebord.

Det eneste du trenger, er en skive av en trestamme, en eksentersliper, litt treolje og litt praktisk erfaring. Dermed kan du få en helt unik bordplate med tre, to eller kanskje bare én bred planke.

Slik finner du din egen treplanke til spisebordet

Trikset er å finne et sagbruk eller en forretning som spesialiserer seg på spesielle materialer. Søk på nettet, og du finner alltids noe. Sjekk for eksempel lauvtrebrukene.

I tillegg trenger du selvsagt bein til bordplaten.

Så stort skal et plankebord være

De fleste velger et spisebord med plass til tre personer ved hver langside. Det skal være mellom 210 og 240 cm langt og 90-110 cm bredt.

Som en tommelfingerregel skal en planke være like tykk i millimeter, som den er bred i centimeter. Ellers er det for stor risiko for at bordplaten begynner å bue. En 50 cm planke skal altså være 50 mm (eller minimum 40 mm) tykk.

Dette er spesielt viktig for harde tresorter som eik, bøk og ask, fordi treet inneholder mange spenninger.

Les også: Bygg selv et plankebord i toppklasse!

6 populære tresorter til plankebordet

Den mest vanlige tresorten til plankebord er eik, men det finnes mange andre muligheter. Her gjennomgår vi disse 6 tresortene:

  • Eik
  • Ask
  • Bøk
  • Furu
  • Ekte kastanje
  • Valnøtt

Alle priseksemplene er fra woodspace.dk, omregnet til norske kroner etter en kurs på 1,4.

Eik

Den mest vanlige tresorten til plankebord, og den beste hvis bordet skal stå utendørs.

Priseksempel: Bordplate med to eller tre planker, 240 x 100 x 4 cm, ca 5400 kroner. I tillegg kommer cirka 1500 kroner for tilskjæring og høvling av plankene.

Velegnet til: Inne og ute - motstandsdyktig overfor sopp.

Hardhet: 4/5 (meget hardt)
Treet er hardt, så det krever kraftige maskiner å høvle det. Vil du selv rette opp en rå, buet planke til en bordplate, må du høvle med en håndholdt høvel i dagesvis.

Behandles med: Olje, såpe, voks eller lakk. En god oljebehandling beskytter treet i årevis og skal bare gjentas hvert 5.-10. år. Skal bordet stå utendørs, vil en god skipslakk beskytte det i mange år.
NB! Eik inneholder garvesyre, som angriper metall. Skal du bruke skruer i eik, skal det derfor være rust- og syrefaste skruer merket A4.

Ask

Ask er lysere enn eik, men like hardt og holdbart. Det er likevel kun til innendørs bruk.

Priseksempel: Bordplate med to eller tre planker, 240 x 100 x 4 cm, ca 4150 kroner. I tillegg kommer cirka 1500 kroner for tilskjæring og høvling av plankene.

Velegnet til: Inne. Angripes forholdsvis lett av råte og sopp utendørs.

Hardhet: 4/5 (meget hardt)
Treet er hardt, så det krever kraftige maskiner å høvle det. Vil du selv rette opp en rå, buet planke til en bordplate, må du høvle med en håndholdt høvel i dagesvis.

Behandles med: Olje, såpe, voks eller lakk.

NB! Mange asketrær rammes for tiden av sykdom, slik at tresorten blir sjeldnere.

Bøk

Den billigste av de harde tresor­ tene, men likevel ikke et dårligere valg til formålet.

Priseksempel: Bordplate med to eller tre planker, 240 x 100 x 4 cm, ca 3350 kroner. I tillegg kommer cirka 1500 kroner for tilskjæring og høvling av plankene.

Velegnet til: Inne. Angripes lett av råte og sopp utendørs.

Hardhet: 4/5 (meget hardt)
Treet er hardt, så det krever kraftige maski­ ner å høvle det. Vil du selv rette opp en rå, buet planke til en bordplate, må du høvle med en håndholdt høvel i dagesvis.

Behandles med: Olje, såpe, voks eller lakk.

Furu

Prisen er relativt lav, og furu kan også brukes utendørs. Men tre­ sorten er myk.

Priseksempel: Bordplate med to eller tre planker, 240 x 100 x 4 cm, ca 2900 kroner. I tillegg kommer cirka 1500 kroner for tilskjæring og høvling av plankene.

Velegnet til: Inne og ute - treets harpiks beskytter relativt godt utendørs.

Hardhet: 2/5 (middels)
Treet er ganske mykt og kan derfor enkelt bearbeides. Det tar tid hvis du insisterer på å høvle en rå planke selv, men det tar normalt timer, ikke hele dager.

Behandles med: Olje, såpe, voks eller lakk.

NB! Treet vil “svette” harpiks i første månedene, men deretter stopper det.

Ekte kastanje

Vil du ha et unikt bord, så sjekk om du kan skaffe ekte kastanje. Det er både hardt og flott.

Priseksempel: Bordplate med to eller tre planker, 240 x 100 x 4 cm, ca 5400 kroner. I tillegg kommer cirka 1500 kroner for tilskjæring og høvling av plankene.

Velegnet til: Inne og ute - motstandsdyktig overfor sopp.

Hardhet: 4/5 (meget hardt)
Treet er meget hardt og krever en tykkelses høvel hvis du vil rette det opp. Det siste slipearbeidet kan du gjøre selv.

Behandles med: Olje, såpe, voks eller lakk.

Valnøtt

Fås som amerikansk valnøtt, som er ganske vanlig, eller dansk val­ nøtt, som er en (dyr) sjeldenhet.

Priseksempel: Bordplate med to eller tre planker, 240 x 100 x 4 cm, ca 10.000 kroner. I tillegg kommer cirka 1500 kroner for tilskjæring og høvling av plankene.

Velegnet til: Inne. Angripes lett av råte og sopp utendørs.

Hardhet: 2/5 (middels)
Treet er formstabilt, så det bøyer seg ikke så lett. Det er middels hardt, så det krever helst store maskiner å høvle en planke rett.

Behandles med: Olje, såpe, voks eller lakk.

Oljebehandling

Alt tre som skal brukes som bordplate skal beskyttes, slik at det ikke suger til seg vann, fett og andre ting, eller får tydelige spor av kopper og glass som avsetter ringer på treet.

Du kan velge å lakkere treet, slik at du beskytter det med en hard hinne. Hvis du ønsker å bevare treets naturlige utseende, kan du i stedet mette det med voks, såpespon eller olje.

En oljebehandling er en enkel, effektiv og holdbar måte å mette treet på. På emballasjen kan du se hvordan du bruker produktet.

Men som en tommelfingerregel skal du gjøre det slik:

  • Velg en merkevareolje til bordplater. Bruk heller 50-100 kroner mer på en liter olje av god kvalitet, fremfor en billigvariant som kan være av tvilsom kvalitet.
  • Hell rikelig med olje på bordplaten.
  • La oljen stå i 30-45 minutter, og tørk deretter av det overskytende med en klut. Bordplaten må gjerne være våt av olje, men det skal ikke ligge igjen oljedammer.
  • Mellomslip ganske forsiktig med fint slipepapir. Du skal bare fjerne de trefibrene som har reist seg da de ble våte av oljen. Tørk vekk slipestøvet.
  • Gi olje også til baksiden av bordplaten. Ellers risikerer du at platen slår seg (buer).
  • Gjenta prosessen to ganger til på oversiden av bordplaten.
  • Deretter kan bordet holde vann og andre påvirkninger unna i årevis, før du igjen må slipe av de øverste par millimeterne på bordplaten og olje den på nytt.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bord