Bygg selv skrivebord med smarte detaljer

Av kun en MDF-plate kan du bygge et stort og billig skrivebord. Bygg selv skrivebordet ser enkelt ut, men det er spekket med smarte detaljer som innebygd kabelkanal, pc-hylle og innebygd skriveunderlag. I tillegg koster det kun rundt 500 kroner å bygge skrivebordet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
500 kroner

Intro

Det er ikke vanskelig å finne et skrivebord til et par hundrelapper. Men som regel får du ikke mer enn du betaler for, og kvaliteten er ofte – som prisen – lav.

For de samme pengene kan du også kjøpe ei mdf-plate. Og hvis du utnytter plata til siste bit, kan du lage et praktisk bygg selv skrivebord på 80 x 122 cm. Alt du trenger i tillegg, er en rundstokk, en håndfull skruer og noen hyggelige timer på verkstedet.

Velger du å lage dette billige skrivebordet, får du ikke bare et bord i riktig god kvalitet. Du får også ei hylle til pc-en og en praktisk kanal til kabler, transformatorer og alle ledningene som ellers henger og dingler fra bordkanten. Bygg selv skrivebordet egner seg derfor like godt til å stå fritt som mot en vegg.

Unngå å måtte male bygg selv skrivebordet

Du kan kjøpe ei av de vanlige brune mdfplatene til å lage skrivebordet av. Men det
betyr i så fall at du må i gang med grunning og maling. Dersom du som her kjøper ei innfarget mdf-plate, skal bordet bare ha en omgang møbelvoks før det er klart til bruk.

Se hvordan du bygger et billig skrivebord

Du kan blant annet se hvordan du:

  • skjærer ut platen til skrivebordet
  • bygger delene til skrivebordet
  • setter på platen til skrivebordet
  • lager et skriveunderlag til skrivebordet

Lag bordet av ei mdf-plate

Utnytter du plassen til siste bit, kan du lage et solid skrivebord av ei enkelt plate på 122 x 244 cm.

Veiledning

01
Skjær ut plata 4 Trinn

Du skal bruke ei standard-mdf-plate som måler 122 x 244 cm, og du skal velge ei 25 mm tykk plate som gir et sterkt og stabilt bord. Vil du lage bordet av innfarget mdf, må du nok bestille plata hos en trelastfor-handler på forhånd. Svarte mdf-plater er nemlig sjelden lagervare.

Lag din egen tegning med oppdelingen av plata, eller bruk den tegningen vi har laget her. Det er lettest å merke opp til ei plate om gangen. Da trenger du ikke å ta høyde for de millimeterne som forsvinner som sag-spor når du sager.

1

Skjær ut plata etter tegningen. Merk opp til en del om gangen, og velg rekkefølgen slik at du kan skjære fra kant til kant ved hvert snitt. Delene skjæres ut med ei sirkelsag som styres med ei førings-skinne eller et rett bord.

2

Bor hull i vanger (C og D), hylle (G) og hylleknekt (H) til pluggene (K). Hullene plasseres slik at det er 3,5 cm til enden og 2 cm til kanten. TIPS: Lag en boreguide av ei plate der hullene plasseres med de riktige avstandene.

3

Hullene bores med et spiralbor. Størrelsen avhenger av diameteren på pluggene (K). De skal være 25-35 mm. TIPS: Bor ned mot et underlag, f.eks. et bord slik at bakkanten av hullet ikke fliser seg opp.

Her bruker vi et 28 mm bor til hullene og til pluggene.

4

Skjær til pluggene (K) av en 28 mm rundstokk. De skal være 2 mm lengre enn plata er tykk. Skjær helst pluggene med ei kappsag fordi den sikrer at rundstokken blir skåret rett over.

Bruk eventuelt en kloss som mål slik at pluggene blir nøyaktig like lange.

02
Montér delene 5 Trinn

Mdf-plater har mange gode egenskaper, men skruefaste i kantene er de ikke. Skrur du direkte inn i kanten, risikerer du at plata sprekker, og skruene kan ikke spennes særlig hardt. Derfor har vi her forsterket sammenføyningene ved å plassere plugger (K) av furu noen cm fra kantene slik at skruene kan spennes fast i disse. Vi kan da spenne mye hardere, og bordet får på denne måten sterke og stabile sammenføyninger.

1

Begynn med å skru fast vangen (C) til siden (B). Sider og vanger settes på hodet på et rett underlag. Den bakre vangen (C) holdes 1 mm innenfor bakkanten på siden (B).

2

Sett pluggene (K) på plass i hullene etter at du har boret opp til dem med et 3 mm bor. Sett skruene i hullene i siden (B), og spenn dem fast i pluggene. Litt lim på vangen (C) og siden (B) forsterker sammenføyningen.

Bor opp med et 5 mm bor gjennom siden (B) og vangen (C) rett ut for hullene til pluggene.

3

Sidene (B) og den smale vangen (D) monteres på samme måte med plugger og monteringsskruer. Den smale vangen skal plasseres akkurat midt på sidene. TIPS: Med et stort, rett bord kan du flytte arbeidet opp i en behagelig arbeidshøyde.

Kanalkanten (F) limes fast til bunnen (E) mens den monteres til sidene (B) med plugger og skruer.

4

Snu bordet rundt når vangene og kabelkanalen er spent sammen. Hylleknekten (H) monteres helt nede i bunnen av den ene siden. Den monteres loddrett ca. 25 cm fra framkanten og festes til siden med skruer og plugger.

5

Legg hylla (G) vannrett oppå hylleknekten - på midten. Den monteres som hylleknekten med to skruer gjennom siden (B). Hylla forsynes med to plugger og spennes godt fast.

Når sidene, vangene, kabelkanalen og hylla er montert, slipes pluggen lett slik at de blir pene og rette.

03
Sett på bordplata 5 Trinn

Bordplata skal ligge løst oppå understellet slik at du kan skyve den til siden eller fjerne den helt når du skal ha adgang til kabelkanalen. For å sikre at den likevel ligger stabilt, kan du montere noen styreklosser (J) på undersiden. Styreklossene festes slik at benkeplata kan trekkes et stykke fram slik at det blir lett adgang til kabelkanalen ovenfra.

Etter en omgang voks kan bordet tas i bruk. Men før du går i gang med voksen, kan du gi det nye skrivebordet et par ekstra detaljer. Her er kantene på bordet avrundet, og det er boret hull til diverse kabler - både inn og ut av kabelkanalen.

1

Bor opp i de fjre styreklossene (J) - to4mm hull i hver. Legg bordplata med baksiden opp, og sett understellet opp ned oppå bordplata. Tilpass delene slik at plata ligger der den skal.

2

Montér klossene (J) med 4 mm skruer og lim. Det skal sitte to klosser på hver side - på langs helt opp mot sidene (B). De bakerste klossene skal sitte helt opp mot den brede vangen (C). De fremste skal sitte helt opp mot vangen (D).

3

Bor et stort hull i begge endene av bunnen (E) på kabelkanalen med et hullbor. Da kan strøm, nettverk og andre ledninger lett føres inn i kabelkanalen.

4

Bor også hull i bordplata (A). Her har vi boret ett i hvert hjørne slik at kablene fra skjermen, tastaturet, musa, lampene, laderne og alt annet elektrisk kan gå ned i kabelkanalen.

5

Avrund kantene på bordplata (A) med en overfres. Det er en detalj, men den gjør mye av seg. Også kanten rundt hullene får en tur.

04
Lag skriveunderlag 7 Trinn

1

Markér først hvor underlaget skal være. Justér deretter overfresen til en dybde som passer til linoleumen, normalt 3 mm. Fres så kanten rundt ved hjelp av en overfres og ei føringsskinne.

2

Fres vekk resten av materialet innenfor kantene. Begynn fra en ende, og arbeid deg rolig bort over flata. TIPS: Arbeider du innendørs, kan du minske støvplagene ved å sette en støvsuger opp til overfresen.

3

Mål opp linoleumen. Ved å legge den over utfresingen kan du markere hvor den skal skjæres ved å trykke med en finger hele veien rundt. TIPS: Varm linoleumen forsiktig opp med en varmepistol slik at den blir mer smidig.

4

Skjær til linoleumen på baksiden der du har tegnet opp markeringen med en blyant. Skjær nøyaktig etter strekene med en skarp hobbykniv. Bruk gjerne en metallinjal å skjære etter.

5

Lim fast linoleumen når du har sjekket om underlaget passer til utfresingen i bordplata.

Bruk vanlig gulvlim, som fordeles i bunnen av utfresingen med en tannsparkel.

6

Til slutt får bordet og linoleumen en omgang bivoks. Det er en god idé å gjøre dette før bordet blir tatt i bruk. Bivoks beskytter mdf-plata mot vann og fuktighet og gjør den lettere å vedlikeholde.

7

Ledninger og kabler er lette å komme til. Trekk bare bordplata litt tilbake - og du har adgang til kabelkanalen.

Materialer

25 mm svart mdf, 122 x 244 cm (innfarget mdf er bestillingsvare):
• 1 bordplate (A), 80 x 122 cm
• 2 sider (B) à 70 x 78 cm
• 1 bakre vange (C), 25 x 115 cm
• 1 fremre vange (D), 7 x 115 cm
• 1 bunn til kanal (E), 10 x 115 cm
• 1 kant til kanalen (F), 7 x 115 cm
• 1 hylle til pc (G), 30 x 45 cm
• 1 hylleknekt (H), 22 x 22 cm (deles på skrå)
• 4 styreklosser (J) à 5 x 10 cm

28 mm rundstokk, furu:
• 12 plugger (K)

Dessuten:
• 12 møbelmonteringsskruer à 6,3 x 80 mm
• 4 x 40 mm skruer
• Pva-lim
• Linoleum
• Gulvlim
• Bivoks

Spesialverktøy

• Sirkelsag
• Føringsskinne
• Kappsag
• Hullbor
• Spiralbor
• Overfres

Tidsforbruk

1-2 dager til å lage bordet - i tillegg kommer malearbeidet.

Pris

Cirka 500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Bordet er enkelt å lage, men resultatet blir bare fint om platene er skåret ut nøyaktig.

Tegning

Slik skal du montere delene

Prinsippet er enkelt. De to sidene (B) fungerer som bein og holdes sammen av to vanger (C og D). Den brede vangen (C) gir bordet nødvendig J avstivning, og den smale vangen (D) holder sidene parallelle. Bordplata 80 ligger løst oppå og styres av klossene (J).

Slik skal du montere delene

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bord