Støp et flott bord i tre og betong

Hvis du har lyst til å støpe ditt eget unike betongbord, kan du bruke en oppskåret murerbalje som støpeform og en sekk ferdigblandet mørtel, som bare skal røres opp med vann. Her har vi tilføyd en frekk detalj, der det er laget plass til et flott stykke eik i overflaten.

Slik gjør du

1. Skjær til en murerbalje, slik at du kan bruke den som støpeform, og sett formen oppå en plate.

2. Mørtelen blandes etter anvisningene og helles opp i støpeformen. Slå på formen, slik at eventuelle luftbobler blir slått ut av betongen. Et stykke masonittplate blir skåret til og presses godt ned i mørtelen i formen.

3. Betongplaten tas ut av støpeformen når den har stått og hvilt i 2-3 uker, slik at betongen er herdet. Her sitter litt av masonittplaten igjen på platen, men det skrapes enkelt vekk med en sparkel. Støper du på forskalingsplater i stedet, unngår du at det skjer.

4. Skru fast festene til bordbeina i masonittplaten på baksiden. Beina er kjøpt ferdige på nettet, og festene til dem fulgte med. Det er en god idé å forbore til skruene.

5. Skjær ut en treplate med samme form som malen i støpeformen, og lim den fast i “hullet” med silikonmasse. Treplaten skjæres til med en stikksag.

LES OGSÅ: Hva kan mikrosement brukes til?

Beskytt overflaten

Det er en god idé å beskytte betongoverflaten, slik at den blir smussavvisende og mer motstandsdyktig mot flekker. Her er de forskjellige mulighetene:

  • Lakk gir en tett, sterk og halvblank overflate. En sterk tokomponent lakk kan brukes til alle betongflater, men vanlig lakk bør kun brukes til betongflater som ikke utsettes for vann.

  • Olje gjør overflaten mørkere og blankere. Den gir god beskyttelse mot vann og skitt, og er enkel å påføre med bare en klut.

  • Voks fremhever betongens marmorerte uttrykk og gir en silkematt overflate, som kan poleres mer eller mindre blank. Gir god beskyttelse mot vann og skitt.

  • Såpe gir en moderat beskyttelse mot slitasje og bevarer et naturlig, matt utseende. Godt egnet til møbler, der slitasje og vannpåvirkning er minimal.

LES OGSÅ: 5 ting du ikke visste om å støpe betong

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bord