Intro
Veiledning
01
Mål opp grundig
2
Trinn
Oppmåling til den første gavlen (A) gjøres ved å ta målene på 1, 2, 3 og 4. Reolen vår skal gå 105 cm ut fra kneveggen. Vi lager en tynn strek på gulvet ved de 105 cm fra kneveggen, slik at vi hele tiden kan måle ut fra den.
02
Første gavl og hylle
7
Trinn
Når mål, arbeidstegning og materialer er på plass, er det på tide å komme i gang.
Du starter best ved først å lage gavlen (A), som sitter i midten av reolen. Hvis gulvet er jevnt og vannrett, overføres bare målene dine direkte til mdf-platen.
Men er gulvet skjevt, må du legge til litt lengde slik at du har mulighet til å justere. Vi har lagt til én cm i bunnen, men det kan være mer i huset ditt. Når du har saget den litt for store gavlen, stilles den nøyaktig på plass og klosses opp i lodd. Med en kloss og blyant overføres hellingen på gulvet til gavlen - etterpå sages den så den passer med stikksagen.
Legg mdf-platen opp på to bukker, og understøtt eventuelt med et par lekter. Vi bruker her en sag med føringsskinne, men du kan også montere på et anlegg og kjøre sirkelsagen langs det.
Lag gavlen litt for stor, kloss den opp i lodd, og meddra den hvis gulvet er veldig skjevt. Du meddrar med en kloss og en blyant langs nederste kant, og sager deretter av skjevheten.
Listene (15 x 33 mm) som skal bære hyllen (C) i hjørnet, settes på bakvegg og endevegg før første gavl settes på plass. Her settes listene slik at hyllen kommer 20 cm over gulvet.
Still første gavl inntil vegglisten. Sag en støttelist som passer fra endeveggen og sikrer at gavlen står vinkelrett på kneveggen. Sett gavlen i lodd, og lag noen små markeringer sånn at du vet hvor gavlen skal stå når limet er på.
Smør monteringslim på den skrå flaten av gavlen, og sett den på plass etter markeringene og inntil vegglisten. Stift fast gavlen til vegglisten, og stift eventuelt toppen av gavlen inn i veggen.
På gavlen settes en 15 x 15 mm kvartstaff i samme høyde som vegglistene og 4 cm fra forkanten på gavlen. Lim og små dykkert (25 mm) er nok til å holde kvartstafflistene på plass.
03
Lag neste reolfelt
4
Trinn
Med den første gavlen (A) og hylle C på plass, er du klar til å gå i gang med reolens andre felt. Du gjør det på samme måte som før: Gavlen (A1) sages ut og rettes til om nødvendig.
Vegglisten settes på veggen, og gavlen stilles inntil vegglisten og plasseres i lodd. Før du setter de øverste hyllene (B) på plass, er det for øvrig en veldig god idé å markere høyden på gavlen ved hjelp av midtstykket (D).
Legg også merke til at de øverste hyllene ikke skal ha en støttelist på skråveggen. Det er for tungvint, og de holdes fint av midtplaten og av kvartstafflistene på gavlene eller veggen.
Bruk midtstykket (D) til å markere hvor kvartstafflistene, som bærer de øverste hyllene, skal monteres på gavlene og veggen.
Så sager du de øverste hyllene (B). Disse skal ikke ha lister på skråveggen, men blir holdt av midtstykket (D) og kvartstafflister.
Midtstykket (D) limes med monteringslim på det skrå stykket som skal mot veggen. Mens flatene mot hyllene får hvit snekkerlim.
04
Legg til reol i enden
2
Trinn
For å utnytte plassen optimalt og få enda mer hylleplass, lager vi nå en ekstra reol, som sitter i venstre ende av grunnmodulen. Hvis du vil lage endereolen, bør du begynne med å lime og stifte fronten (F) vinkelrett på gavlen (A1).
Til å bære hyllene settes kvartstafflister på gavlen. Og til slutt fester du hyllene med lim og stifter.
Vi har valgt en front med en bredde på 15 cm, men du bestemmer naturligvis selv bredden på front og hyller, avhengig av hvor mye plass du har, og hva du ønsker å oppbevare.
Begynn med å sette fronten (F) vinkelrett på gavlen (A1). Den limes og stiftes fast. Så settes kvartstafflister på gavlen der du vil ha hyller.
05
Finish og maling
2
Trinn
Når limet er herdet, kan reolen gjøres klar til å bli malt. Hullene fra stiftene er så små at de lett fylles og dekkes av malingen. Derfor er det ikke nødvendig å sparkle dem.
Til gjengjeld er det en god idé å sparkle et tynt lag kjemisk tre på alle de skjærte kantene. På den måten unngår du at malingen bare suges inn i mdf-platen.
Når det kjemiske treet er tørt, ettersliper du og “brekker” alle kantene med et stykke fint slipepapir. Best resultat får du hvis hjørner og kanter males med pensel, og de store flatene males med rull.
For å forsegle alle skjærte kanter på mdf-platen, sparkler du med kjemisk tre. På den måten unngår du at malingen suges inn i platen.
Materialer
16 mm mdf-plater (122 x 244 cm) i alt 3 stk.
- 2 gavler (A og A1)
- 2 hyller øverst (B)
- 2 hyller nederst (C)
- 2 midtstykker (D)
- Frontstykke (F)
- 3 hyller bak frontstykket (G1-G3)
Dessuten
- 15 x 33 lister, i alt ca. 4,8 meter
- 15 x 15 mm kvartstafflist, alt cirka 8 meter
- Monteringslim
- Hvit snekkerlim
- Kjemisk tre
- 25 mm og 50 mm stifter til pistol
- Maling
Spesialverktøy
- Sag med føringsskinne
- Kappsag
- Stiftepistol
Tidsforbruk
Et par dager - pluss tid til maling.
Pris
Cirka 1000 kr, pluss maling.
Vanskelighetsgrad
Middels til litt vanskelig. Det avjørende er å få målt opp riktig og saget ut nøyaktig.