Slik bygger du en solid sokkel

Hvis sokkelen står solid og er helt i vater, er det behagelig enkelt å bygge oppå den. Derfor er sokkelen den viktigste delen når du skal bygge et skap – uansett om det er et kjøkkenskap eller et skap i stua eller på soverommet. Her viser vi deg hvordan du bygger en solid sokkel, og hvordan du får den i vater.

Sokkelen er på plass, og den er bygget slik at det kan trekkes ledninger og føres fleksible vannrør gjennom den.

Sokkelen er på plass, og den er bygget slik at det kan trekkes ledninger og føres fleksible vannrør gjennom den.

Sokkel til kjøkken

Sokkelen under kjøkkeninnredningen er kjøkkenets fundament. Kjøkkenskapene hviler med vekten på sokkelen. Derfor er det viktig at du har en sterk og solid sokkel under innredningen. En sokkel fullender kjøkkenets uttrykk og stenger pent av ned mot gulvet.

I denne artikkelen lærer du å bygge en solid sokkel til kjøkkenet – en sokkel som også er i vater.

3 metoder når du skal bygge en sokkel

1. Du kan måle opp og sage av et stykke på sokkelen i den siden den er for høy. Da står alle sokkelsidene direkte på gulvet. Det er denne metoden vi viser deg trinn for trinn.

2. Du kan klosse opp sokkelen ved å bruke kiler eller klosser. Når sokkelen er i vater, settes klossene fast (se tips). På fronten kan oppklossingene skjules med en list eller et dekkbord (juksesokkel).

3. Må sokkelen klosses opp mye, kan ikke sprekken dekkes av en list. Da må du skjære til et nytt sokkelbord som følger gulvet, og skru det fast til sokkelen.

Slik bygger du en sokkel

1. Bak på fronten av sokkelen og foran på bakstykket, limes og skrus klosser fast. De tverrgående sokkelstykkene skal settes fast på dem. I stedet for klosser, kan du også bruke små vinkelbeslag.

2. Tverrstykkene skrus fast. Skal skruen sitte i klosser av sponplate, bør du forbore og bruke tynne skruer. Tverrstykkene settes slik at de verken vil røre gulvet eller bunnen av skapet.

3. Sokkelstykkene settes sammen, og sokkelen legges ned på gulvet så du kan få den i vater. Vær nøye med å få den HELT rett. Da blir det mye enklere å sette skapene på plass senere.

4. Når sokkelen er i vater i alle retninger, kan du markere det på sokkelen som skal skjæres vekk. Bruk en avstandskloss og en blyant – eller et meddrag (smart verktøy, egentlig til tømmerstokker).

5. Sokkelen tas fra hverandre, så du kan skjære langs strekene med en stikksag. Når de fire sidene er skåret ut, settes sokkelen sammen igjen. Dermed vil sokkelen følge gulvet overalt.

6. Sokkelen settes fast til veggen. En avstandskloss eller litt murpapp vil sikre at eventuell fukt fra veggen ikke vandrer rett inn i sokkelen. Sokkelen settes fast til gulvet med cirka 60 cm mellomrom.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Skap