Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gjør huset ekstra innbruddssikkert

Skriv ut Lagre artikkel

Kan tyven komme seg inn i huset ditt med en enkel skrutrekker? Eller har boligen svake punkter som kunne vært sikret bedre? Her får du 10 tips til å gjøre hjemmet litt sikrere for deg – og mye mer anstrengende for innbruddstyven.

Bevissthet er første skritt

Kjøp sikkerheten du har bruk for, i stedet for bevisstløst å investere i alarmsystemer, superlåser og alle tenkelige sikringsbeslag. Her gjelder det gamle rådet om å se på hjemmet med tyvens blikk: Om du skulle bryte deg inn i hjemmet ditt, hvor er de svakeste punktene?

Det kan være greit å huske at innbruddstyver helst velger de enkleste løsningene. Derfor handler sikringsstrategien din først og fremst om å gjøre tyvens arbeid så anstrengende som mulig. Da velger han sannsynligvis et annet hus enn ditt.

Har du terrassedør, så start med denne. Dette er inn- og utgangen som de fleste tyver foretrekker. Sørg også for at tyven ikke uten videre kan åpne ytterdøren dersom han først er kommet inn i huset. Tyven foretrekker nemlig en ekstra rømningsvei. Selvsagt kommer han seg inn, hvis han virkelig vil. Men jo vanskeligere du gjør det, desto bedre.

10 tips som sikrer boligen mot innbrudd

 • 1. Sikre lås og sluttstykke: Unngå at låsen sparkes opp ved å skifte til sikre låser med solide reiler og sikre låsesylindre med seks eller flere stifter.
 • 2. Låser til vinduene: stopp tyvens flukt med tyvgods ved å montere låser på de mest utsatte vinduene – altså de som ligger skjult for nysgjerrige blikk fra naboer og andre.
 • 3. Utvendig rutesikring: Sørg for at rutene ikke kan avlistes – en av de mest vanlige innbruddsmetoder.
 • 4. Håndtak med lås: Unngå innbrudd via terrassen, og stopp dermed en av de mest brukte inngangsveiene for innbruddstyver.
 • 5. Lås i stedet for vrider: Steng tyvens fluktvei gjennom en hoveddør. En innbruddstyv sikrer seg som regel en ekstra utveit, i tilfelle du kommer hjem og forstyrrer ham midt i arbeidet.
 • 6. Hasper med sikring: Gjør vinduet ekstra sikkert med barnesikre hasper.
 • 7. Enveisskruer til sikring: En tyv med skrutrekker får trøbbel hvis han støter på enveisskruer som bare kan skrus inn.
 • 8. Ekstra sikre sikringsbeslag: Gjør det vrient for tyven med sikringsbeslag på vinduene.
 • 9. Tapper til dører og vinduer: Stopp den ivrige innbruddstyven som utstyrt med en baufil er klar til å sage over hengslene i hoveddøren.
 • 10. Roterende stenger foran kjellervinduene: Lag hodebry for den smidige tyven ved å sette stenger foran kjellervinduene.

Sikre lås og sluttstykke

UNNGÅ AT LÅSEN SPARKES OPP ved å skifte til sikre låser med solide reiler og sikre låsesylindre med seks eller flere stifter. Sluttstykket kan skiftes til et kraftig sikkerhetssluttstykke som gjør det vanskelig å bryte opp døren. Sluttstykket er metallet som sitter i karmen, og som reilen går inn i.

Et vanlig sluttstykke monteres med to skruer. Bruker tyven et kraftig brekkjern, kan han bryte opp karmen. Sikkerhetssluttstykket er kraftigere, og dessuten sikret med ekstra kraftige skruer.

Låser til vinduene

Skru fast låsekassen på vindusrammen.

STOPP TYVENS FLUKT med tyvgods ved å montere låser på de mest utsatte vinduene - altså de som ligger skjult for nysgjerrige blikk fra naboer og andre. Dette er åpenbare fluktveier for en tyv som vil ut av huset ditt. Låsene gjør det også mye vanskeligere å bryte seg inn gjennom vinduene fordi rammene er forsvarlig låst fast. Husk å gjemme nøkkelen, men ikke lengre unna enn at du selv har adgang til den. Lås heller ikke vinduene når du er hjemme. De kan tross alt bli viktige rømningsveier hvis det oppstår en nødsituasjon. Låsene fås i mange utgaver, men prinsippet er det samme: En lås monteres på den delen av vindusrammen som kan åpnes, og sluttstykket settes på karmens faste del.

Utvendig rutesikring

Vindussikringen skrus inn i vinduskarmen og holder på glasslisten.

SØRG FOR AT RUTENE IKKE KAN AVLISTES - en av de mest vanlige innbruddsmetoder. Når tyven avlister en rute, fjerner han ganske enkelt alle glasslister, for eksempel med en skrutrekker. Da er det bare å lirke ut ruten, og veien inn til tingene dine er åpen. Men med rutesikring, eller glasslistsikring, blir det umulig å få av glasslistene.

Monterer du dem attpåtil med enveisskruer, er du helt sikret mot denne typen innbrudd. Vil tyven inn vinduet, må han smadre ruten. Slikt bråk vil tyven helst unngå. Beslagene fås i flere varianter fra ulike produsenter. De bør alle monteres med cirka 30 centimeters avstand på glasslistene.

Håndtak med lås

Monter et nytt håndtak med lås, enten med nøkkel eller med kode.

UNNGÅ INNBRUDD VIA TERRASSEN, og stopp dermed en av de mest brukte inngangsveiene for innbruddstyver. Det er nemlig terrassedøren som veldig ofte blir brukt når ubudne gjester vil inn. En rute kan enkelt knuses, og da kan et vanlig terrasse-dørhåndtak åpnes uten problemer.

Men skifter du til et håndtak med lås - enten med nøkkel eller kode - blir denne veien inn til huset stengt for tyven. Gjem bort nøkkelen, men lås bare om natten, og når du ikke er hjemme.

Lås i stedet for vrider

Skru vrideren av - og låsesylinderen på.

STENG TYVENS FLUKTVEIgjennom en hoveddør. En innbruddstyv sikrer seg som regel en ekstra utveit, i tilfelle du kommer hjem og forstyrrer ham midt i arbeidet. Det er kjekt å la en dør stå på gløtt dersom det er en vriderlås på innsiden. Men bytter du ut vrideren med en låsesylinder, kan ikke døren åpnes når du er reist hjemmefra og har låst. Dermed blir hjemmet ditt plutselig litt mindre interessant for tyven.

Det er også vrient å stikke av med en 40 tommers flatskjerm hvis man ikke kan bruke noen av dørene i huset. Et litt dyrere alternativ er å montere en lås med såkalt utehjemme-sikring. Dette er en lås med vrider på innsiden som du ganske enkelt kan koble til når du drar hjemmefra.

Hasper med sikring

GJØR VINDUET EKSTRA SIKKERT med barnesikre hasper. Barnesikringen hindrer at en tyv utenfra kan bore hull i vindusrammen og lirke inn en ståltråd for å løfte av haspene. Det er en velkjent metode som kalles underboring.

Haspene kan fremdeles åpnes fra innsiden, i hvert fall av en voksen, så du forhindrer ikke at vinduet kan brukes som fluktvei dersom tyven har kommet inn et annet sted. Derfor kan det være smart å supplere med vinduslåser, særlig om vinduet er ligger utsatt til - altså godt skjult for naboer og forbipasserende.

Ekstra sikre sikringsbeslag

Forsterkningen gjør det umulig å løfte av beslaget med ståltråd fra utsiden.

GJØR DET VRIENT FOR TYVEN med sikringsbeslag på vinduene. Beslagene gjør det mulig å sette vinduene på gløtt, uten at de kan åpnes av barn fra innsiden eller en tyv fra utsiden. Men bare sikringsbeslag med en liten vippbar forsterkning, er godt nok til å hindre at det kan løftes av med en bit ståltråd fra utsiden. Bruk derfor denne typen, og irriter tyven mest mulig.

Ikke la vinduene stå på gløtt mens du er borte. Heller ikke om du har vinduer sikringsbeslag. De kan nemlig vris eller sparkes av.

Enveisskruer til sikring

Skruene kan bare skrus mot høyre, altså inn.

EN TYV MED SKRUTREKKER får trøbbel hvis han støter på enveisskruer som bare kan skrus inn. Skruene kan brukes alene, for eksempel til å skru glasslister fast til en vindusramme. Du kan også bruke dem til å montere mange av de beslagene og sikringene vi viser her. Da blir det vanskelig for tyven å skru av vindussikringer og avliste ruter. En vanlig skrutrekker greier det nemlig ikke.

Du må bare huske at du trenger spesialverktøy dersom skruene skal ut igjen. En velutrustet tyv kan naturligvis også ha med seg slikt verktøy, men erfaringer viser at de færreste tyver har med annet enn en skrutrekker eller et brekkjern.

Tapper til dører og vinduer

EN TYV MED SKRUTREKKER får trøbbel hvis han støter på enveisskruer som bare kan skrus inn. Skruene kan brukes alene, for eksempel til å skru glasslister fast til en vindusramme. Du kan også bruke dem til å montere mange av de beslagene og sikringene vi viser her. Da blir det vanskelig for tyven å skru av vindussikringer og avliste ruter. En vanlig skrutrekker greier det nemlig ikke.

Du må bare huske at du trenger spesialverktøy dersom skruene skal ut igjen. En velutrustet tyv kan naturligvis også ha med seg slikt verktøy, men erfaringer viser at de færreste tyver har med annet enn en skrutrekker eller et brekkjern.

Roterende stenger foran kjellervinduene

Et stykke rundjern inne i røret gjør det vanskelig å sage over.

LAG HODEBRY FOR DEN SMIDIGE TYVEN ved å sette stenger foran kjellervinduene. Ofte ligger kjellervinduene skjult på baksiden av huset eller bak busker. Dermed er det fritt fram for smidige tyver. Setter du imidlertid stenger foran vinduene, får tyven problemer. Teleskopstengene som vises her, er ennå ikke kommet på markedet. Men du kan også konstruere dine egne rør. Legger du et 15 mm rundjern inn i røret, vil en tyv med baufil bare nå inn til denne kjernen, som igjen vil snurre rundt uten at sagen biter seg fast.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Gjør huset ekstra innbruddssikkert
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake