Slik får du mest ut av en høvelbenk

En høvelbenk er et arbeidsbord med et hav av muligheter. Du kan bruke høvelbenken din til mye mer enn å høvle treverk.

Høvelbenk: Slik får du mest ut av en høvelbenk

En høvelbenk er et perfekt arbeidsbord som kan hjelpe deg med mange forskjellige oppgaver.

Hva er en høvelbenk?

En høvelbenk er bygd av tre og er først og fremst beregnet til å høvle treverk. Den er ofte utstyrt med både en for- og en baktvinge, som sammen med en rekke plugghull gjør det mulig å spenne fast diverse bord, lekter og plater, slik at du kan bearbeide dem på alle flater og kanter uten at de rikker seg en millimeter.

Hva kan du bruke en høvelbenk til?

Utover å sette fast diverse emner når de skal bearbeides, er en høvelbenk også godt egnet som et allround arbeidsbord. Du kan bruke den når du skal male, lakkere, skru eller spikre. Den solide konstruksjonen (avhengig av modellen) tåler nemlig slag i alle former, så om du skal rette ut en bit metall, kan du trygt spenne den fast til høvelbenken og la hammeren ta seg av resten, uten frykt for at høvelbenken skal ødelegges. Og har du en skrustikke, et borestativ eller kanskje en benksliper kan du med fordel montere dem på høvelbenken.

Hvor stor skal en høvelbenk være?

En høvelbenk bør være så tung, lang og stabil som mulig. Det gir deg nemlig muligheten til å legge enda større emner til rette på høvelbenken. Stabiliteten er også viktig, så en tung høvelbenk er ingen ulempe. Høvelbenken finnes i forskjellige størrelser, ettersom det ikke er alle som har plass til en lang, profesjonell høvelbenk på over to meter. En klassisk høvelbenk til hobbybruk er derfor typisk 120-150 cm.

Hva koster en høvelbenk?

Høvelbenken finnes i alle prisklasser – fra billige rabattmodeller til en drøy tusenlapp, til de profesjonelle som koster over 10.000 kroner. Akkurat som det er forskjell på prisen, er det også forskjell på kvaliteten. Problemet med mange av de billigste modellene er at treet "slår" seg og blir vridd. Hvis du vil spare noen kroner, bør du derfor heller se etter en brukt høvelbenk, men husk at du for rundt 5000 kroner kan få en helt ny høvelbenk i god kvalitet.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Arbeidsbenk