Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fres ut til skøjtebeslag

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Før du skjærer ut til skjøtebeslagene, må du være helt sikker på hvor de skal sitte.

De målene har håndverkeren avsatt da han la opp platen. Sett dem ca. 10 cm inn fra hver side, og husk å avmerke på både benkeplate og underskapets overplate. Fra avmerkingen vinkles det og strekes opp hvor sentrum av beslaget skal sitte.

Med et såkalt sylinderbor, med samme diameter som beslaget – i dette tilfellet 35 mm, borer man ned i benkeplatens underside. Dette beslaget skal ligge i en dybde på 15 mm, og håndverkeren kontrollerer hele tiden at han borer dypt nok – men ikke for dypt.

LES OGSÅ: Slik bruker du et sylinderbor

Beslaget skal ligge helt plant med benkeplaten, eller en aning under.Beslagstangen er 16 cm lang, og skal gå halvt inn i hver benkeplate, altså 8 cm i den ene og 8 cm i den andre.

Nå må det freses ut til beslagstangen. Til den jobben benyttes det en overfres. Har du ikke det, kan den leies i f.eks. et byggemarked. Fresestålets diameter skal være litt større enn beslagstangens diameter, som er 6 mm. Innstill deretter fresestålets dybde så det er nesten like dypt som mottakerbeslaget.

LES OGSÅ: Bli ekspert på overfresen på 5 minutter

Fres så langs oppstrekingen. Legg beslaget på plass, og kontroller om det passer. Fres deretter det andre sporet på akkurat samme måte.Så må det freses ut til lamelloer, som skal stabilisere de to benkeplatene slik at de ikke forskyver seg opp og ned i forhold til hverandre.

En lamello er 2,2 cm bred på midten, og skal halvt inn i hver plate. Det betyr at fresen må innstilles på litt over 1,1 cm, ettersom lamelloen skal inn i begge platene.

Håndverkeren plasserer tre lamelloer med noenlunde samme avstand, og freser ut til dem med en lamellofres. Det er noe de færreste har stående på hylla, men den kan leies i byggemarkeder.

Har du allerede en overfres, kan den benyttes sammen med en notfres. Det gjør ingenting at fresingen blir litt lengre enn lamelloene.

Før platen legges på plass, er det en god idé å smøre endestykkene med olje, så de ikke er så mottakelige for fukt. Nå kan den første platen legges på plass. Men den må ikke festes før den andre benkeplaten i vinkelkjøkkenet er skåret til på samme måte.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake