Sterke betongoverflater: Slik beskytter du effektivt

Når du beskytter betongoverflaten med for eksempel olje, blir den vann og smussavvisende.

De senere årene har betong rykket opp en klasse – fra fundamentet på huset til en del av innredningen. Det harde materialet brukes typisk til plater med et rått “newyorker”-utseende, for eksempel vindusplater, plater på spise- eller sofabord eller som benkeplate på kjøkkenet eller badet. Har du støpt betongplaten din selv, er overflaten porøs og sugende.

Vil du lese mer om hvordan du arbeider med betong? Her kan du lese om å støpe betong

Overflaten behandles før bruk

Overflaten skal behandles når den er ferdig, før du tar betongen i bruk. Har det først blitt flekker på den, kan de nemlig være vanskelige å fjerne igjen.

Betongen kan behandles på stort sett samme måte som tre. Du kan velge en olje-, voks- eller såpebehandling for å gjøre overflaten vann- og smussavvisende, eller du kan velge lakk som forsegler overflaten.

Hvilken overflatebehandling du bør velge, avhenger av hvor betongen er, hva den vil bli utsatt for, hvilket utseende du vil ha på den og hvor mye tid du vil bruke på vedlikehold.

LES OGSÅ: Slik sliper du betong

Har du kjøpt et ferdig betongprodukt, er det gjerne allerede behandlet. I så fall bør du sette deg inn i hvilket produkt som er brukt, fordi det er viktig at du holder deg til det samme og følger produsentens anvisninger. Er den ferdige platen ikke behandlet, bør den uansett behandles.

LES OGSÅ: Blande betong

Last ned gjør det selv-veiledningen og se hvordan du vedlikeholder betongoverflater

I denne gjør det selv-veiledningen lærer du hvordan du overflatebehandler betongen (sliper, sparkler, fukter og vannsliper) før du velger om du vil behandle med:

  • såpe
  • bivoks
  • olje
  • eller lakk.

God fornøyelse.