Slik beskytter du betongoverflaten

Betong er et sterkt, men sugende materiale. Derfor er det viktig at du vedlikeholder overflaten hvis du vil holde den pen. Her viser vi deg fire klassiske behandlinger til både inne og ute.

Sterke betongoverflater: Slik beskytter du effektivt

Når du beskytter betongoverflaten med for eksempel olje, blir den vann og smussavvisende.

Betong er et hardt og sterkt, men sugende materiale. Derfor er det viktig at du behandler og vedlikeholder overflaten hvis du vil holde den pen.

De senere årene har betong rykket opp en klasse – fra fundamentet på huset til en del av innredningen. Det harde materialet brukes typisk til plater med et rått “newyorker”-utseende, for eksempel vindusplater, plater på spise- eller sofabord eller som benkeplate på kjøkkenet eller badet. Har du støpt betongplaten din selv, er overflaten porøs og sugende.

Vil du lese mer om hvordan du arbeider med betong? Her kan du lese om å støpe betong

Her viser vi fire klassiske behandlinger du kan velge mellom, alt etter om betongen er ute eller inne.

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Overflaten behandles før bruk

Overflaten skal behandles når den er ferdig, før du tar betongen i bruk. Har det først blitt flekker på den, kan de nemlig være vanskelige å fjerne igjen.

Betongen kan behandles på stort sett samme måte som tre. Du kan velge en olje-, voks- eller såpebehandling for å gjøre overflaten vann- og smussavvisende, eller du kan velge lakk som forsegler overflaten.

Hvilken overflatebehandling du bør velge, avhenger av hvor betongen er, hva den vil bli utsatt for, hvilket utseende du vil ha på den og hvor mye tid du vil bruke på vedlikehold.

LES OGSÅ: Slik sliper du betong

Har du kjøpt et ferdig betongprodukt, er det gjerne allerede behandlet. I så fall bør du sette deg inn i hvilket produkt som er brukt, fordi det er viktig at du holder deg til det samme og følger produsentens anvisninger. Er den ferdige platen ikke behandlet, bør den uansett behandles.

LES OGSÅ: Blande betong

Ute

Betong som står utendørs er ofte noe vi støper selv. Betongen skal slipes før den er klar til overflatebehandling, slik at flaten blir jevn og glatt. Slipingen skal gjøres i flere omganger - først en grovsliping, deretter en finsliping i form av våtsliping. Her viser vi deg hvordan.

1

Overflaten slipes først med en slipekopp på vinkelsliperen - helt jevn og glatt. Sørg for å holde maskinen rett, slik at du ikke lager hakk. Beveg maskinen hele tiden, så du ikke sliper for mye ett sted. Det vil resultere i en fordypning. Det er viktig at du børster eller blåser flaten fri for støv etterpå.

2

De små hullene sparkles med kjemisk metall. Vær nøye med å få fylt alle de små hullene. Skrap av den overskytende sparkelmassen til slutt. Når den har herdet etter cirka 10 minutter, sjekker du flaten. Gi den eventuelt en runde til, til alle små hull og hakk er borte.

3

Fukt betongen, så du kan slipe flaten med våtslipepapir. Bruk en sprutflaske, og sprut på så mye at overflaten blir blank av vann.

4

Våtslip overflaten. Begynn med korn 60-80. Vær tålmodig - det lønner seg. Den første våtslipingen er grunnlaget for et perfekt, jevnt resultat. Skift deretter til korn 240-320, og avslutt med korn 800. Rengjør til slutt overflaten, og la den tørke helt.

5

Gi overflaten bivoks, som smøres på med en tørr bomullsklut. Bivoks metter overflaten, og gjør den vannavvisende og mer motstandsdyktig mot flekker og skitt. Overflaten skal normalt ha et par behandlinger før den er mettet. Du kan eventuelt optimere resultatet ved å polere flaten til slutt.

Inne

Før du starter overflatebehandlingen av innendørs betong, skal flaten slipes glatt og være ren og tørr. Uansett hvilken behandling du velger, kan du rengjøre og avfette med grunnrens.

1. Såpe

Såpe er et godt gammelt produkt til rengjøring og beskyttelse av overflater - på alt fra tregulv til klær. Også betong kan med fordel behandles med såpespon. Skal betongen beskyttes med såpe, krever det mange behandlinger før en tynn såpehinne legger seg på betongen og beskytter effektivt mot skitt. Betongen bevarer stort sett sitt opprinnelige utseende, selv om den har fått en beskyttende såpehinne.

ANTALL LAG:
Mer enn 8. Jo flere, desto bedre beskyttelse.

TID:
Et par dager, inkudert tørketid.

EGENSKAPER:
Gir moderat beskyttelse mot slitasje og bevarer et naturlig matt utseende.

EGNET TIL:
Alle flater der slitasje og vannpåvirkning er moderat, for eksempel vindusplater, møbler og lignende.

VEDLIKEHOLD:
Ofte. Du vasker/rebehandler med såpespon.

Såpeblandingen arbeides godt rundt på hele flaten. Såpe sponene blandes opp i varmt vann, cirka 1/2 dl til 1 l vann. La blandingen hvile til den er lunken og geléaktig. Fordel den jevnt med en lofri klut, og la flaten tørke slik at bare den usynlige såpen er igjen.

Gjenta behandlingen 8-10 ganger. Det gir et beskyttende matt såpe lag. Poler eventuelt glatt med ei tørr fille.

2. Voks

Bivoks finnes i forskjellige varianter. Voksen kjøpes enten som en “balsam”, som er klar til bruk, eller som en ren bivoks, som skal blandes opp med vann eller terpentin. I utgangspunktet er voksen uten løsemidler og brukes typisk til behandling av tremøbler innendørs. Men den naturlige voksen er også godt egnet til å behandle betong flater med. Den suges ikke inn i betongen, men legger seg som et beskyttende lag på overflaten. Voks er lett og raskt å jobbe med, og gir betongen et silkematt og mykt utseende.

ANTALL LAG:
1-2 omganger voks og polering.

TID:
Et par timers arbeid. Klar til bruk umiddelbart etterpå.

EGENSKAPER:
Voks fremhever betongens marmorerte uttrykk og gir en silkematt overflate, som kan poleres mer eller mindre blank. Gir god beskyttelse mot vann og skitt.

EGNET TIL:
Alle betongoverflater.

VEDLIKEHOLD:
Rengjøring med mild såpe uten salmiakk. Rebehandles med ny voks etter behov.

Gni bivoks godt inn i hele flaten med en lofri bomullsklut. Den ferdig­ blandede bivoksen er rask å bruke og smøres på direkte fra boksen. Når hele flaten har fått voks, skal den hvile i 30­40 minutter.

Poler overflaten grundig grundig med rene, tørre kluter. På mindre flater kan du fint klare jobben med håndkraft. På store flater er det en god idé å bruke en polerings­ maskin.

3. Olje

Hvis du velger olje som overflatebeskyttelse, skal du velge en steinolje. Som regel fremgår det ikke direkte at den egner seg til betong. Men steinolje er et spesial produkt til behandling og vedlikehold av alle stein overflater, og den egner seg godt til beskyttelse av betongflater. Det finnes mange forskjellige steinoljer. Prinsippene for bruken og behandlingen med oljene er stort sett de samme. Men det kan være variasjoner, så du skal følge anvisningene som produsenten angir for det produktet du vil bruke.

ANTALL LAG:
2-3 behandlinger er typisk nok til å mette betongen.

TID:
Et par timer. Overflaten er klar til bruk etter få timer.

EGENSKAPER:
Olje gjør betongoverflaten mørkere og blankere, og gir en god beskyttelse mot vann og skitt.

EGNET TIL:
Alle betongoverflater.

VEDLIKEHOLD:
Rengjøres med grønnsåpe eller såpespon. Rebehandles 1-3 ganger i året etter behov.

Oljen arbeides grundig inn i overflaten. Du kan bruke både pensel, rull eller en lofri klut. La betongen absorbere oljen i noen minutter. Hvis det oppstår “tørre” flekker, skal du tilføre ekstra olje.

Tørk av overskytende olje med en lofri bomullsklut når betongen er jevnt mettet av oljen. Etter noen timers herding er overflaten klar til bruk.

4. Lakk

I motsetning til de øvrige produktene, gir lakk en sterk og helt tett overflate. Det tette laget av lakk er både en fordel og en ulempe. Lakk er enkelt å vedlike holde. Overflaten skal bare vaskes, og du skal ikke tenke på etterbehandling og vedlikehold. Men hvis det går hull på lakken, kan ikke overflaten flekkrepareres. Trenger det inn vann mellom lakk og betong, kan det ikke komme vekk igjen, og det er kun én utvei: All lakk slipes av, og du må begynne forfra med 2-3 lag lakk.

ANTALL LAG:
2-3 lag lakk.

TID:
Avhenger av lakkens tørketid. Typisk 2-3 døgn.

EGENSKAPER:
Sterk overflate som, avhengig av glans, stort sett bevarer betongens opprinnelige utseende.

EGNET TIL:
Avhenger av hvilken type du har valgt. En sterk tokomponent lakk kan brukes til alle betongflater. Vanlig interiørlakk bør kun brukes til tørre miljøer.

VEDLIKEHOLD:
Vanlig rengjøring.

Lakken smøres på betongen vått i vått. Begynn i den ene enden, og velg en retning som du holder uansett om du bruker pensel eller rull. La lakken tørke.

Påfør et nytt lag lakk i motsatt retning. Å skifte påføringsretningen mellom lagene gir en sterk overflate. Husk også at det er bedre med flere tynne lag enn ett tykt.

    Akkurat nå leser andre ...