Fire-trinns guide til porebetong

Porebetong er et smart materiale – raskt og enkelt å bygge med, fleksibelt og lett å tilpasse. Vi viser deg hvordan du bruker de allsidige porebetong-platene.

Porebetong er et genialt materiale - raskt og enkelt å bygge med.

Porebetong, siporex, lettbetong. De kalles forskjellige ting, men det er samme allsidige byggemateriale det er snakk om – vi kaller dem porebetong-plater. De er smarte, fordi de veier lite og er lette å skjære til, slik at du kan få akkurat den størrelsen du ønsker til byggeprosjektet ditt. Litt som LEGO-klosser i flere størrelser. Bruksmulighetene er mange. Du kan lage vegger og møbler til baderom, stue, kjeller og vaskerom. Det er raskt å bygge med platene, for de stables helt enkelt oppå hverandre, med lim mellom. Derfor er porebetongplater et opplagt materiale til mange gjør det selv-prosjekter.

LES OGSÅ: Leca blokk: Slik arbeider du med Leca-blokker

Porebetong er velegnet til våtrom

Sand, vann, sement og kalk er ingrediensene i porebetong. Platene kan altså verken råtne eller bli angrepet av sopp. Derfor er det et godt egnet materiale til fuktige miljøer, som for eksempel baderom. Porebetong er også diffusjonsåpent, og tillater fukten å passere gjennom materialet, så det ikke blir fuktproblemer på platene.

LES OGSÅ: Innvendig isolering med porebetong

Slik jobber du med porebetong

Følger du disse fire enkle tipsene, er du rustet til å bygge hva som helst i porebetong:

1. Tilskjæringen

Det er enkelt å skjære til platene på akkurat de målene du ønsker. Det er lettest med en grovtannet sag som er laget for porebetong. Du kan også bruke en vanlig håndsag, men husk at tennene blir fort slitt.

2. Limet

Porebetongplater limes sammen med et spesielt lim. Det skal bare brukes et forholdsvis tynt lag, slik at platene blir sittende så tett sammen som mulig. Det gir et flott og jevnt resultat. Limet fordeles jevnt med en tannsparkel, eller en spesiell limskje med samme bredde som platene, slik at det kun kommer ut lim på én flate. Limet fås i ferdige blandinger, som tilsettes vann og røres godt med blandevisp på en bormaskin.

3. Sammenføyningene

For å styrke sammenføyningene mellom platene, skal du bruke bølgespiker. De slås inn midt i skjøten mellom to plater.

4. Innfestingen

Til større konstruksjoner er det nødvendig med en solid innfesting til en eksisterende vegg, f.eks. med vinkelbeslag. De slås fast med spiker. Hvis du for eksempel lager en ny innervegg av porebetong, er det en god idé å bruke såkalte murbindere. Det er en lang jernstang som settes fast i veggen og freses ned i porebetongplaten

LES OGSÅ: Vinkelbeslag: Bygg med vinkelbeslag

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Lettbetong