Slik bygger du brystpanel

Brystpanel med elegante fyllinger kan gi spisestuen en unik personlighet og gi rommet et eksklusivt uttrykk.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
350 kr/m

Intro

Det er mange gode grunner til å sette brystpanel på veggene. De beskytter for eksempel veggen og skjuler ledninger. Men først og fremst er de utrolig flotte.

LES OGSÅ: Våre beste tips til å skjule ledninger og kabler i boligen

Brystpanel med elegante fyllinger kan gi spisestuen en unik personlighet og gi rommet et eksklusivt uttrykk.

Stilen skal passe til huset

For at du skal få suksess med brystpanel, skal de passe til husets stil. Det er et opplagt valg i et herskaplig hus, med stor takhøyde og fiskebeinsparkett på gulvet. Her skal brystpanelene ha fyllinger.

I en mindre enebolig, er det kanskje et enkelt mønster av loddrett perlestaffpanel som gir liv uten å bryte med stilen.

En nyere leilighet kan løftes med enkle, rene flater, og i et litt eldre hus er et brystpanel med høyde til oversiden av dørene kanskje det perfekte valget.

Jobben med brystpanel er likevel den samme – uansett hvilken stil du velger.

Det rette verktøyet

Du kan spare masse tid, om du forbereder deg godt og bruker det riktige verktøyet når du lager panel til veggene. Du skal blant annet sage mange skrå snitt til rammene.

Det kan fort ta en dag eller to ekstra hvis du skal sage listene i en gjærekasse og få det pent etterpå. Derfor er kapp-/gjærsagen nesten uunnværlig.

En spikerpistol skal heller ikke undervurderes. Den gir deg en fri hånd til å holde listene, slik at det går raskere og du får et mer nøyaktig resultat.

Kom godt i gang

I gamle dager bygget snekkerne brystpaneler med ekte fyllinger for å skape flater av tre. Du kan i stedet bruke en MDF-plate som er laget for å bygge brystpanel. Mønsteret bygger du selv av lister og platestykker på bakplaten.

Veiledning

01
Bakplatene tilpasses 6 Trinn

MDF-plater er som skapt til å lage brystningpanel av. De er enkle å skjære til, de er stabile og de har en overflate som du kan male rett på - med en flott effekt som resultat.

Bakplaten, som vi setter over den eksisterende fotlisten, limer vi fast med montasjelim. Bare der veggen er litt ujevn, støtter vi platene med skruer.

1

Mål opp til bakplatene (A). Vi retter opp i bredden, ett felt om gangen. Det er smart å begynne i et hjørne og jobbe fra det.

2

Baksidene må tilpasses. Hjørner i eldre hus er ofte runde eller ujevne - det kan du ta høyde for med en gang.

3

Neste plate (A) i hjørnet rettes opp. Veggene er sjelden helt rette. Med støtte fra første plate merker vi opp til snittet.

4

Platene (A) limes på veggen med montasjelim i loddrette striper. Vi har merket opp hvor platen skal være, slik at vi vet hvor limet skal smøres på. Det er viktig at du ikke lager vannrette striper i tillegg, for da lager du lommer bak panelet der luften ikke kan presses ut.

5

Den loddrette kanten skjæres til. Der flaten er så bred at vi må støte to plater sammen, sparkler vi med kjemisk tre.

6

Skjøtene sparkles. Når platene er oppe, sparkles skjøtene med kjemisk tre. Det tørker fort, så du har dårlig tid!

02
Rammene monteres 5 Trinn

Rammene bygger vi opp av en 56 mm bred vegglist med dobbeltstaff. Listene skjøtes med gjæring - med snitt på 45 grader - rundt de små platestykkene vi senere setter opp som “speil”.

Det kan være vanskelig å få rammene til å passe til veggene. Her må du måle opp og justere, og få det til å passe best mulig sammen.

1

Listene kappes i 45°. Her er alle de loddrette listene 57 cm på den lange kanten. De vannrette er 72 cm.

2

To styrelinjer tegnes opp for hvert felt. Når vi har målt ut til feltenes plassering, tegner vi streker som styrer plasseringen. Vi trekker her en vannrett strek 13 cm fra overkanten av platen (A), og ved det høyre hjørnet setter vi en loddrett strek. Ved de øvrige kantene retter vi inn etter de første listene.

3

Listene (B) limes med trelim. Monter først den øverste vannrette listen, så den loddrette langs oppstrekingen, deretter den andre loddrette listen.

4

Hver list (B) skytes fast med en enkelt dykkert. Når vi har satt den siste vannrette listen på feltet og fått alt til å passe sammen, skyter vi flere 20 mm dykkert i alle listene, så de sitter godt fast.

5

Skjøtene sparkles. Når rammene er satt sammen og festet med dykkert, sparkler vi etter med kjemisk tre.

03
Brystnings list og speil 5 Trinn

Det er tid for å montere speilene (C); de glatte feltene innenfor rammene. De lager vi ved å lime en 10 mm tykk platestump på bakplaten (A) innenfor hver ramme. Vi faser kantene med et skrått 45 graders snitt.

Fasen kan du lage ved å sage skrått ved utskjæringen, men den blir penest hvis du freser den med en overfres.

1

Speilene (C) sages ut med en sirkelsag med føringsskinne. Målene på speilene finner du ved å trekke fra 5 cm på innsiden av rammen i alle sider.

2

Kantene avfases med en overfres med et 45 graders fasstål. Stålet styres av et kulelager som skal kjøre mot kanten. Fordi vi fjerner mye av kanten, spennes to plater sammen, slik at kulelagerstyringen kan følge den nederste. Etterpå sparkles og forsterkes kantene med kjemisk tre.

3

Speilene (C) limes og skytes fast på bakplaten (A). Smør trelim på baksiden av speilene. Når de sitter som de skal mellom rammene, stifter du dem fast med 20 mm dykkert.

4

Brystningslisten (D) tilpasses. Vi skjærer av litt på topplisten på de stedene den støter mot et rundt eller ujevnt hjørne.

5

Brystningslisten (D) settes fast. Smør lim på listen, og trykk den fast mot bakplaten (A). Skyt den fast med 20 mm dykkert. Til slutt skal alt males.

Materialer

  • 10 mm MDF-plater (A + C)
  • 9 x 56 mm vegglist, dobbeltstaff (B)
  • 21 x 36 mm brystningslist (D)
  • Montasjelim
  • Trelim
  • Akrylfugemasse
  • 20 mm stifter til spikerpistol

Spesialverktøy

  • Spikerpistol
  • Kapp-/gjærsag
  • Overfres
  • Fugebrikker

Tidsforbruk

Et par dager.

Pris

Cirka 350 kroner per meter vegg, inkludert maling.

Vanskelighetsgrad

Når du har en plan for hvordan panelene skal sitte, er de enkle og raske å sette opp.

3D-modell

3D-modell

Brystningspanel på veggene

Brystningspanel; resultatet er flott og elegant.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bakplatene tilpasses

Bakplaten består av MDF-plater og er limt opp med monteringslim.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Rammene monteres

Rammene er laget av lister skåret i 45 graders gjæring.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Overlister og speil limes på

Speilene er satt innenfor rammene, og overlisten er montert på øverste kant på bakplaten.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykkertpistolen

I denne videoen lærer du om dykkertpistolens funksjoner og innstillingsmuligheter. Pistolen er til stor hjelp ved en lang rekke oppgaver, der du gjerne vil spikre raskt og med en hånd ledig til å holde på emnet, for eksempel ved montering av fotlister, karmlister, taklister, spikerslag og panel.

Video

TIPS: Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

Video

TIPS: Slå av varmen når du maler

Video

TIPS: "Arbeidsbord" til tokomponente masser

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...