Stein og hellerav betong

Vi legger stein og heller på hageganger, stier, terrasser og i innkjørsler – med god grunn. De er enkle å legge, de er forholdsvis billige, og de danner en plan og sterk overflate, som er lett å holde ren. Her viser vi de forskjellige mulighetene du har å velge mellom, og forklarer hvordan de kan brukes.

STEIN PÅ STEIN: Når underlaget er på plass, er det raskt og enkelt å legge både heller og stein.

HVA BRUKES BETONGSTEIN OG HELLER TIL?

INNKJØRSLER OG HAGEGANGER
Både betongstein og betongheller brukes ofte i innkjørsler, på hageganger og stier. I de senere årene er det også blitt vanligere å kombinere gress og betong i innkjørsler.

TERRASSER OG TRAPPER
Den rette og faste overflaten er en viktig årsak til at vi legger stein og heller på terrasser og trapper. Utvalget er så stort, at det finnes noe for enhver smak.

STØTTEMURER OG HØYBED
Støttemurer og høybed kan bygges med store elementer, men mange velger etter hvert også å bygge hagemurer med kantstein eller -blokker av betong.

HVORDAN LEGGER DU BETONGSTEIN OG HELLER?

Både stein og heller er enkle å legge, hvis bunnen er laget riktig. Bunnen har avgjørende innflytelse på om steinene og hellene holder seg rette og pene.

Bunnen skal være fast (vibrert) og plan, før du fordeler det siste laget av leggegrus. Dette laget bør kun være 2-3 cm tykt. Det skal ikke vibreres, men bare trekkes av med en rettholt eller et rett bord.

Stein og mindre heller kan klippes på mål med en steinkutter. Den etterlater en litt ujevn kant. Skal kanten være helt rett, kan du bruke en vinkelsliper med en diamantskjæreskive.

Vil du legge stein i buer eller sirkler, er det enklest å slå en påle i sentrum av sirkelen, og bruke en snor til å kontrollere at steinene ligger riktig.

Les om belegningsstein

VIKTIG OM BETONGSTEIN!

Når du er ferdig med å legge betongstein, bør du alltid kjøre over dem med en platevibrator. Belegningen blir mer plan, og vibrasjonene får grusen til å trenge opp nedenfra og ”låse” fugene.

TROMLET BETONGSTEIN

Betongstein med ru kanter er populært. Steinene produseres som alle andre betongstein, men når betongen er herdet, fylles steinene i gigantiske tromler, der betongens skarpe, rette kanter tromles vekk. Det gir steinene den ru overflaten som vi oppfatter som patina.

BETONGSTEIN
Betongstein fås i mange farger og former – for eksempel i s-form eller kvadratiske. En populær type er ”herregårdsstein” med ru kanter. Tykkelsen avgjør hvor tung trafikk steinene kan tåle.

BETONGHELLER
Betongheller fås i mange størrelser, som ofte kan kombineres i mønstre. De fleste har en støpt ”knast” på siden, som sikrer at det blir plass til en tynn fuge mellom hellene. Vanlig tykkelse er 5-6 cm.

COATEDE BETONGHELLER
Overflaten på coatede betongheller er behandlet, slik at hellen opptar mindre vann, og alger får vanskeligere for å sitte fast. Overflaten kan ligne for eksempel granitt, og de tåler streng kulde.

KANTSTEIN
For å stabilisere kanten på belegninger, kan du få kantstein av naturstein eller støpt betong. Støpte kantstein brukes også til å bygge høyere kanter på for eksempel et høybed eller en støttemur.

STØP SELV-HELLER
Du kan støpe hellene dine selv, av sement og grus i forholdet 1:3. Store heller bør du støpe på stedet, og det kan være nødvendig å bruke armeringsjern. Betongen kan farges når du blander den.

GRESSARMERING
En variant av betongstein, er stein for gressarmering. De er støpt med hull, som det kan gro gress i – og som regnvann kan renne gjennom. Gressarmeringsstein er godt egnet til å ligge i innkjørsler.

RENNER
Skal du lede vekk regnvann fra huset, finnes det ferdigstøpte stein og heller du kan bruke til å lage en renne av. Men du kan også bruke kantblokker og vanlige betongstein til rennene.

DIMENSJONER PÅ BETONGSTEIN OG HELLER

Støpte betongheller er normalt 5-6 cm tykke og fås i mange størrelser – for eksempel:

 • 25 x 25 cm
 • 30 x 30 cm
 • 40 x 40 cm
 • 50 x 50 cm
 • 20 x 40 cm
 • 25 x 50 cm
 • 30 x 60 cm

Støpte betongstein er typisk 5,5 eller 7 cm tykke. Kantstein er typisk 14 cm tykke. Steinene fås i mange størrelser. De mest vanlige er:

 • 14 x 14 cm
 • 14 x 21 cm
 • 28 x 28 cm

  Akkurat nå leser andre ...