Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stein og hellerav betong

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Vi legger stein og heller på hageganger, stier, terrasser og i innkjørsler – med god grunn. De er enkle å legge, de er forholdsvis billige, og de danner en plan og sterk overflate, som er lett å holde ren. Her viser vi de forskjellige mulighetene du har å velge mellom, og forklarer hvordan de kan brukes.

STEIN PÅ STEIN: Når underlaget er på plass, er det raskt og enkelt å legge både heller og stein.

HVA BRUKES BETONGSTEIN OG HELLER TIL?

INNKJØRSLER OG HAGEGANGER
Både betongstein og betongheller brukes ofte i innkjørsler, på hageganger og stier. I de senere årene er det også blitt vanligere å kombinere gress og betong i innkjørsler.

TERRASSER OG TRAPPER
Den rette og faste overflaten er en viktig årsak til at vi legger stein og heller på terrasser og trapper. Utvalget er så stort, at det finnes noe for enhver smak.

STØTTEMURER OG HØYBED
Støttemurer og høybed kan bygges med store elementer, men mange velger etter hvert også å bygge hagemurer med kantstein eller -blokker av betong.

HVORDAN LEGGER DU BETONGSTEIN OG HELLER?

Både stein og heller er enkle å legge, hvis bunnen er laget riktig. Bunnen har avgjørende innflytelse på om steinene og hellene holder seg rette og pene.

Bunnen skal være fast (vibrert) og plan, før du fordeler det siste laget av leggegrus. Dette laget bør kun være 2-3 cm tykt. Det skal ikke vibreres, men bare trekkes av med en rettholt eller et rett bord.

Stein og heller

Stein og mindre heller kan klippes på mål med en steinkutter. Den etterlater en litt ujevn kant. Skal kanten være helt rett, kan du bruke en vinkelsliper med en diamantskjæreskive.

Vil du legge stein i buer eller sirkler, er det enklest å slå en påle i sentrum av sirkelen, og bruke en snor til å kontrollere at steinene ligger riktig.

Les om belegningsstein

Stein og heller

VIKTIG OM BETONGSTEIN!

Når du er ferdig med å legge betongstein, bør du alltid kjøre over dem med en platevibrator. Belegningen blir mer plan, og vibrasjonene får grusen til å trenge opp nedenfra og ”låse” fugene.

TROMLET BETONGSTEIN

Betongstein med ru kanter er populært. Steinene produseres som alle andre betongstein, men når betongen er herdet, fylles steinene i gigantiske tromler, der betongens skarpe, rette kanter tromles vekk. Det gir steinene den ru overflaten som vi oppfatter som patina.

Stein og heller

BETONGSTEIN
Betongstein fås i mange farger og former – for eksempel i s-form eller kvadratiske. En populær type er ”herregårdsstein” med ru kanter. Tykkelsen avgjør hvor tung trafikk steinene kan tåle.

Stein og heller

BETONGHELLER
Betongheller fås i mange størrelser, som ofte kan kombineres i mønstre. De fleste har en støpt ”knast” på siden, som sikrer at det blir plass til en tynn fuge mellom hellene. Vanlig tykkelse er 5-6 cm.

Stein og heller

COATEDE BETONGHELLER
Overflaten på coatede betongheller er behandlet, slik at hellen opptar mindre vann, og alger får vanskeligere for å sitte fast. Overflaten kan ligne for eksempel granitt, og de tåler streng kulde.

Stein og heller

KANTSTEIN
For å stabilisere kanten på belegninger, kan du få kantstein av naturstein eller støpt betong. Støpte kantstein brukes også til å bygge høyere kanter på for eksempel et høybed eller en støttemur.

Stein og heller

STØP SELV-HELLER
Du kan støpe hellene dine selv, av sement og grus i forholdet 1:3. Store heller bør du støpe på stedet, og det kan være nødvendig å bruke armeringsjern. Betongen kan farges når du blander den.

Stein og heller

GRESSARMERING
En variant av betongstein, er stein for gressarmering. De er støpt med hull, som det kan gro gress i – og som regnvann kan renne gjennom. Gressarmeringsstein er godt egnet til å ligge i innkjørsler.

Stein og heller

RENNER
Skal du lede vekk regnvann fra huset, finnes det ferdigstøpte stein og heller du kan bruke til å lage en renne av. Men du kan også bruke kantblokker og vanlige betongstein til rennene.

DIMENSJONER PÅ BETONGSTEIN OG HELLER

Støpte betongheller er normalt 5-6 cm tykke og fås i mange størrelser – for eksempel:

 • 25 x 25 cm
 • 30 x 30 cm
 • 40 x 40 cm
 • 50 x 50 cm
 • 20 x 40 cm
 • 25 x 50 cm
 • 30 x 60 cm

Støpte betongstein er typisk 5,5 eller 7 cm tykke. Kantstein er typisk 14 cm tykke. Steinene fås i mange størrelser. De mest vanlige er:

 • 14 x 14 cm
 • 14 x 21 cm
 • 28 x 28 cm
Stein og heller
Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Stein og hellerav betong
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake