Teak, azobé og mahogni er eksotiske tresorter, som er kjent og elsket for sin hardhet og lange levetid, som inntil nå har overgått den nordiske furua med mange lengder. Men slik er det ikke lenger. I Nederland har de nemlig funnet opp en prosess som går inn og endrer furutreets sammensetting til det bedre.
Prosessen heter acetylering, og resultatet er at det ellers ganske myke furutreet blir hardt, formstabilt og værbestandig. Alt sammen egenskaper som er med på å forlenge levetiden betydelig. Produsenten bak det nye supertreet garanterer en levetid utendørs på 50 år, og 25 år hvis det graves ned.
Ved acetylering endres treets struktur helt inn til kjernen. Det betyr at Accoya har de samme gode egenskapene tvers gjennom treet, og ikke kun i de ytterste millimeterne, slik det ellers er tilfellet med mye impregnert treverk.
Slik fungerer acetylering
Treet behandles med eddiksyreanhydrid ved 100-120 grader. Eddiksyren binder seg til hydroksylgruppene i treet og blokkerer for opptak av fukt, mens treets tetthet økes med omkring åtte prosent. Den økte tettheten betyr at treet ikke kan suge vann, og at det derfor heller ikke angripes av sopp og råte. Den økte tettheten betyr også at treet blir ekstremt hardt, og at det derfor holder formen og samtidig ikke angripes av insekter. Accoya kan brukes både ubehandlet og under et lag trebeskyttelse.
Som terrassebord ligger prisen på Accoya rundt 1400 kroner per m2.
7 steder der accoya er smart
Jo tøffere omgivelsene er, desto bedre valg er Accoya. Det er derfor perfekt som: