Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smart teknikk gir treet superkrefter

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Selv om Accoya lyder eksotisk, er det faktisk helt vanlig furu. Nesten! Den store forskjellen er nemlig at holdbarheten og levetiden er forbedret voldsomt – med eddik.

Accoya - Smart teknik giver træet superkrefter

I Nederland ligger denne broen i Accoya, som er nedsenket i vann året rundt. Det meste annet tre ville sugd vann og langsomt begynt å råtne. Men ikke Accoya.

Accoya - Smart teknik giver træet superkrefter

I Nederland ligger denne broen i Accoya, som er nedsenket i vann året rundt. Det meste annet tre ville sugd vann og langsomt begynt å råtne. Men ikke Accoya.

Teak, azobé og mahogni er eksotiske tresorter, som er kjent og elsket for sin hardhet og lange levetid, som inntil nå har overgått den nordiske furua med mange lengder. Men slik er det ikke lenger. I Nederland har de nemlig funnet opp en prosess som går inn og endrer furutreets sammensetting til det bedre.

Prosessen heter acetylering, og resultatet er at det ellers ganske myke furutreet blir hardt, formstabilt og værbestandig. Alt sammen egenskaper som er med på å forlenge levetiden betydelig. Produsenten bak det nye supertreet garanterer en levetid utendørs på 50 år, og 25 år hvis det graves ned.

Ved acetylering endres treets struktur helt inn til kjernen. Det betyr at Accoya har de samme gode egenskapene tvers gjennom treet, og ikke kun i de ytterste millimeterne, slik det ellers er tilfellet med mye impregnert treverk.

Slik fungerer acetylering

Treet behandles med eddiksyreanhydrid ved 100-120 grader. Eddiksyren binder seg til hydroksylgruppene i treet og blokkerer for opptak av fukt, mens treets tetthet økes med omkring åtte prosent. Den økte tettheten betyr at treet ikke kan suge vann, og at det derfor heller ikke angripes av sopp og råte. Den økte tettheten betyr også at treet blir ekstremt hardt, og at det derfor holder formen og samtidig ikke angripes av insekter. Accoya kan brukes både ubehandlet og under et lag trebeskyttelse.

Som terrassebord ligger prisen på Accoya rundt 1400 kroner per m2.

7 steder der accoya er smart

Jo tøffere omgivelsene er, desto bedre valg er Accoya. Det er derfor perfekt som:

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Smart teknikk gir treet superkrefter
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake