Slik lapper du takshingel

På en varm sommerdag er en mistet hammer eller en fot som plasseres feil, alt som skal til for å lage hull i et mykt takbelegg. Men er taket laget av takshingel, kan skaden fikses enkelt, uten at det synes.

Klargjør lappen

Når du skal lage den nye reparasjonslappen, skal den skjæres ut på overmål.

Det er nemlig viktig at reparasjonslappen skjæres slik at den er 15-20 mm større på de sidene som skal skjules under den overliggende rekken. Ellers blir ikke taket tett rundt lappen.

1. Strek opp på taket med blyant og linjal, slik at de tre øverste sidene på den ødelagte tungen forlenges ut på taket. Du skal bruke strekene til å tilpasse reparasjonslappen.

2. Strekene overføres til reparasjonslappen ved å legge lappen på den ødelagte tungen.

3. Skjær til reparasjonslappen, slik at den er 15-20 mm større enn de overførte strekene. Det sikrer at lappen kan rekke langt nok inn under den overliggende rekken.

Materialer: Shingel og taklim

Shingel er takbelegg som er skåret ut i mindre stykker med såkalte tunger. Det gjør det mye enklere å jobbe med enn store stykker takbelegg på rull. Samtidig er det lettere å skjule et reparasjonsstykke, fordi det blir en del av mønsteret. Det avgjørende for at reparasjonen blir en suksess, er at du bruker rikelig med lim, slik at alle sammenføyninger blir helt tette. Limet fås både i store spann til store jobber, og i praktiske patroner til mindre reparasjoner.

LES OGSÅ: Slik legger du takshingel

Fjern skaden

1. Rekken over den skadede lappen Løsnes ved forsiktig å varme opp takbelegget med en varmepistol. Bruk en malerpinne til å løfte belegget.

2. Dytt inn to malerpinner under takbelegget når det er løsnet i kanten rundt skaden. Limet under takbelegget skal kjøles og størkne igjen før vi kan fortsette.

3. Legg reparasjonslappen løst på plass, og skjær forsiktig langs kanten med en hobbykniv, slik at den skadede tungen på undersiden skjæres løs.

4. Fjern den skadede tungen ved igjen å varme med varmepistolen og løsne den med en malerpinne.

Skift lappen

1. Påfør taklim på hele reparasjonslappen og på taket under den. Sørg for å legge lim godt nok innunder den overliggende rekken.

2. Press reparasjonslappen på plass, og kontroller at den flukter med de øvrige tungene. Varm forsiktig opp med varmepistolen, og trykk lappen på plass. Deretter skal den ha tid til å sette seg noen minutter.

3. Påfør taklim på undersiden av den overliggende rekken. Etterpå varmes overlegget opp med varmepistolen.

4. Overlegget bankes ned med en hammer og en mellomleggskloss. Det hjelper til å fordele limet og gjør lappingen tett.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Takbelegg