Bygg selv putekasse i toppklasse

Er du lei av å bruke penger på putekasser som ikke holder? Lag da en hjemmelaget putekasse. Du får den som du vil – og det er både enkelt og billig!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.000 kroner

Intro

Det er praktisk å ha en putekasse på terrassen eller altanen, slik at du alltid har putene til hagemøblene lett tilgjengelig når du skal bruke dem.

Mange har dog fått den kjedelige erfaringen at putekasser av plast fra byggvarehusene ikke er særlig holdbare.

Heldigvis kan du billig og enkelt bygge en putekasse selv.

En hjemmelaget putekasse i tre vil være solid og tett nok til at du kan la den stå utendørs året rundt. Den er som skapt for det norske været.

Bygger du den riktig, får du en putekasse med sitteplass, som kan brukes til oppbevaring av alt fra puter til leketøy.

Bygg putekasse selv

Det er ingen vanskelig oppgave å bygge en putekasse selv. Det er heller ikke dyrt.

Når du følger byggeveiledningen vår, blir putekassen solid nok til at den kan brukes som både bord og sitteplass.

I byggeveiledningen får du:

  • Grundig trinn for trinn-veiledning
  • Komplett materialliste
  • Arbeidstegning
  • 3D-modeller
  • Video

Veiledning

01
Klargjør delene 4 Trinn

Vi begynner med å skjære til alle delene. Det gjør at vi ender opp med et ganske enkelt byggesett, som er lett å jobbe med. Under sagingen kan vi gjøre en prøvesammensetting av noen av delene, og rette opp hvis det er blitt skjevheter.

Stolpene (A) skal ha et par snitt. Det går raskest og er enklest å styre hvis du lager disse snittene før stolpene kappes til i lengden. En sirkelsag med parallellanlegg (se trinn 1) fungerer bra. Har du en bordsirkelsag, kan du bruke den.

Spar på de listene du får saget løs fra stolpene, og del dem langs langsiden med sirkelsagen. De skal brukes som støtte lister til bunnen senere.

Hjørnestolper til vanntett putekasse 1

Begynn med å skjære ut til hjørnestolpene (A) med en sirkelsag. Skjær 5 centimeter inn fra to sider, og 3 centimeter inn fra de to andre sidene. Strimlene som skjæres av, deler vi på langs og bruker som støttelister (D) til bunnen.

Kapp til stolpene til putekasse i tre 2

Kapp til stolpene (A) i lengden. Til et prosjekt som dette, med flere deler i samme lengde, er det en stor fordel med en kappsag med endestopp. En håndsag kan også brukes, men da må du være nøye med å få skåret nøyaktig og vinkelrett.

Forbor i bordene til putekasse benk 3

Forbor til skruene i bordene med et 3,5 mm bor når stolpene (A) og bordene (B og C) er kappet til. Du skal bore cirka 3 cm inn på bordet. Mål opp på et av de korte bordene, og bruk det som mal ved å holde det oppå de øvrige.

Putekasse tre males med trebeskyttelse 4

Så skal det males. Når alt treverket er kappet til, er det en god idé å gi alt en runde med grunning og trebeskyttelse. Du kan også vente til putekassen er satt sammen, men da blir malejobben litt vanskeligere og ikke like grundig.

02
Putekassen monteres 4 Trinn

Nå er det egentlig bare et byggesett du står igjen med, hvis du har gjort som vi, og fått bunnen og lokket ferdig tilskåret i byggvarehuset og sinkplaten tilpas set hos en blikkenslager.

Begynn med å sette sammen gavlene, med stolpene (A) og de korte bordene (C).

Sett bare én skrue i hver skjøt. Da kan du senere justere gavlene i vinkel før du skrur dem helt fast. Det er en god idé å kryssmåle: de diagonale målene på rammen (hjørne til hjørne) skal være like. Sørg for å bruke skruer til utendørs bruk. Rustfrie A4-skruer tåler garantert det harde livet utendørs.

Gavlene til stor putekasse settes sammen 1

Gavlene settes sammen når malingen er tørr. Legg stolpene (A) på et plant underlag, og skru fast det øverste bordet (C) med én skrue. Skru deretter nederste bord (C) 11 centimeter fra bunnen. Bruk kun én skrue i hvert bord foreløpig.

Plasser øvrige bordene til putekasse etter øyemål 2

Plasser de øvrige bordene (C), og rett inn etter øyemål. Terrasse bord er fint høvlet, men kan variere litt i bredden. Derfor er du, med så få bord som her, best tjent med å fordele luften etter øyemål.

Sjekk at alt er i vinkel på putekasse benk 3

Sjekk at alt er i vinkel. Legg opp en tømrervinkel, og slå forsiktig til gavlen med en treklubbe, eller legg en lektestump mellom treverket og en hammer. Skru i de resterende skruene når alt er i vinkel.

Gjenta prosedyren på langsidene på stor putekasse 4

Gjenta prosedyren på lang sidene. Begynn med det med øverste bordet, fortsett med det nederste og avslutt med de midterste. Deretter kontrollmåling og eventuell justering, før de siste skruene skrus fast.

03
Sett i bunnen 3 Trinn

Støttelister til putekasse vanntett 1

Klargjør støttelistene (D). De skal kappes til i lengden, og det skal forbores med et 3,5 mm bor til tre skruer i hver list. Én skrue på midten og én 10 cm inn fra hver ende er passe, og nok til å skape en solid støtte for bunnen i kassen.

Støttelistene skrus fast innvendig på vanntett putekasse 2

Skru støttelistene (D) innvendig i putekassen på innsiden av de nederste lange bordene (B), slik at de flukter med underkanten av det nederste bordet. Bruk igjen 4 x 40 mm rustfrie A4-skruer.

Bunnplate til putekasse benk 3

Skjær ut i bunnplaten (E), slik at det er plass til hjørnestolpene. Her passet det med å skjære ut 55 x 55 mm, men mål etter og juster snittet. Det kan hende målet er annerledes i kassen du lager.

04
Sett på lokket til putekasse 4 Trinn

Et avgjørende element i den solide og værbestandige putekassen, er lokket av sink. Sink kan holde i opptil 100 år og holder vannet trygt ute. Vi fikk en blikkenslager til å skjære ut en platebit, i tillegg til at han brettet kantene og loddet hjørnene. Den jobben er vanskelig å gjøre selv.

Sinkplaten skal passe over lokket av kryssfinér (F). Sjekk at det stemmer, før du limer sammen de to delene.

Til slutt skal hengslene skrus på, først på innsiden av lokket, deretter i selve putekassen. Lokket skal sitte så det går litt utover kanten rundt hele putekassen. Da slipper det ikke inn vann, og du får en dryppkant med avstand til putekassen.

Legg monteringslim på lokket av putekasse benk 1

Legg monteringslim på lokket (F). Kontroller først at sinkplaten passer over treplaten. Før du limer den fast, er det en god idé å beskytte kantene på treverket mot fukt. Vi brukte klar lakk, men vanlig trebeskyttelse vil være like bra.

Lokket til stor putekasse settes fast med bladhengsler 2

Sett fast det ferdige lokket med to bladhengsler, størrelse 50 x 20 mm. Begynn med å skru fast hengslene på selve lokket. Hengslene settes 3 mm inn på treplaten og 15 centimeter fra sidene.

Hengslene skrus fast i putekasse tre 3

Skru fast hengslene til putekassen. Her får du bruk for litt hjelp til å holde lokket, mens de første skruene settes inn. Hvis hjørnestolpene kommer i veien, kan du høvle eller slipe av litt av den kanten som støter opp mot lokket.

Lage putekasse 4

Dermed er putekassen klar til bruk. Enten til puter, eller til rulleskøyter, tennisracket og andre barneleker, som her - og når du likevel er i gang, så bygg gjerne en kasse til.

Materialer

21 x 95 mm terrassebord:
• 10 bord (B) à 100 cm
• 10 bord (C) à 35 cm

12 mm vannfast kryssfinér:
• Lokk (F),110 x 45 cm
• Bunn (E), 90 x 38,5 cm

Dessuten:
• 4 stk. 98 x 98 mm stolper (A) à 60 cm
• 0,6 mm sinkplate, 112,5 x 47,5 cm (bøyes 12 mm over kanten rundt hele)
• Monteringslim
• 2 hengsler à 50 x 20 mm
• 2 lister à 85 cm til bunnen (D) (avskjær fra stolpene)
• 4 x 40 mm rustfrie skruer (A4)
• Grunningsolje og trebeskyttelse

Tidsforbruk

Sett av et par dager (husk tørketider) - og lag to putekasser når du først er i gang. Det tar ikke særlig mye lenger tid.

Pris

Cirka 400 kroner til trematerialene, cirka 600 kroner til sinkplaten.

Vanskelighetsgrad

Dette er en enkel jobb, som i tillegg er morsom.

Tegning

Multimedia

3D-modell

3D-modell: Bygge putekasse selv
3D-modell

Enkel putekasse

Helt tett på kan du se den enkle oppbyggingen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell: Stolpene til stor putekasse skjæres ut
3D-modell

Stolpene skjæres ut

Legg merke til hvordan stolpene er skåret til, slik at de nesten ser assymetriske ut.

Åpne 3D-modellen

3D-modell: Lokket settes på putekasse benk
3D-modell

Lokket settes på putekassen

Lokket holdes av to bladhengsler.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong og kunststoff.

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Video

TIPS: Strek opp nøyaktig med tommestokken

Video

TIPS: Unngå at sagen kiler seg fast

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Uteplass