Lekker lounge med overraskende detaljer

Solen er i ferd med å gå ned, og mens naboen pakker sammen og trekker innendørs, kan du bare dra på smilebåndet, bli sittende og nyte solnedgangen. Her får du en komplett guide til å bygge din egen overbygde luksuslounge med levegg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dager
Pris
30.000 kroner
Lekker lounge med overraskende detaljer

Bygg en overbygd terrasse med lekre loungemøbler. Du får detaljerte 3D-arbeidstegninger, grundige trinn for trinn veiledninger og bilder av alle de vanskelige detaljene.

Intro

En terrasse er en flott tilføyelse til enhver bolig. Men det er ingenting mot hva en overbygd hyggekrok er. Her kan du nemlig bli sittende til langt ut på natten, fri for vind, dugg og kulde – samtidig som du også bare kan la putene ligge fritt fremme på møblene.

I denne gjør det selv veiledningen starter vi med å bygge skjelettet til et 16 kvadratmeter stort takoverbygg. Deretter legger vi på tak og bygger en levegg. Til slutt lager vi benker til å sitte på.

I dette tilfellet bygger vi oppå en eksisterende treterrasse. Men du kan selvfølgelig også bygge den oppå en steinbelegning, hvis det er en slik terrasse du har hjemme hos deg. Du kan også fritt tilpasse størrelsen.

**Les mer om: Overbygd terrasse

Dette får du i Gjør Det Selv-veiledningen

I denne gjør det selv-veiledningen får du:

  • en detaljert arbeidstegning
  • fire ekstra-siders snittegninger
  • en nøyaktig trinnveiledning
  • tips og triks
  • inspirasjon og kunnskap
  • riktig håndverk

God arbeidslyst!

Veiledning

01
Plasser stolper og støp dem fast 7 Trinn

En av de virkelig snedige detaljene i dette prosjektet er at de tre stolpene som senere skal holde takkonstruk-sjonen, monteres i ytterkanten av den eksisterende treterrassen. Det gir en pen og diskret løsning. Derfor begynner vi med forsiktig å fjerne de to ytterste terrassebordene, før vi graver ut og støper fast stolpene. Vær nøye med å måle ut til stolpene, slik at du er sikker på at de kommer til å passe med sperrene, som igjen skal monteres i avstander som passer til nettopp takløsningen din.

1

De to ytterste terrassebordene fjernes forsiktig, slik at vi kan komme til for å grave ut til stolpene. Pass på at bordene ikke knekker - du skal bruke dem igjen senere.

2

Grav ned til frostfri dybde, etter at du har målt ut hvor stolpene skal plasseres. Kommer tilfarerne i veien for stolpene, kan du eventuelt kappe dem. Husk å understøtte dem først i så fall.

3

Lag en betonblanding av 1 del sement til 6 deler støpesand, og tilsett litt vann. Betongen skal ha konsistens som fuktig jord. Bland godt, eventuelt med en bormaskin med påmontert blandevisp.

4

Sett den første stolpen (A) i hullet, og fyll 10 cm betong rundt bunnen. Stamp betongen med en lekt. Legg deretter på et 40 cm lag grus, og hell enda 10 cm betong i hullet. Stamp igjen, og fyll til slutt opp med grus til bakkenivå. Sørg for at stolpen er i lodd i begge retninger.

5

Monter de øvrige stolpene (A) etter samme fremgangsmåte - og husk at avstanden mellom dem skal passe med takkonstruksjonen.

6

Sjekk alle stolpene med et vater, og kontroller enda en gang at de er i lodd i begge retninger. Er de skjeve, må du rette dem opp og stampe etter.

7

Når du er fornøyd, avstiver du stolpene midlertidig med lekter eller det du ellers har tilgjengelig. Deretter tar du deg en velfortjent pause, og lar betongen herde et døgn.

02
Monter tverrbjelke, svill og sperrer 11 Trinn

Betongen er herdet, og stolpene står klippefast i lodd. Nå er tiden kommet til andre del av prosjektet, nemlig å montere tverrbjelken (B) og svillen (E) på veggen og sette sperrene (C + D) på plass. I første omgang gjelder det tverrbjelken og de to ytterste og den midterste sperren. Til slutt kan du montere de to siste sperrene. Har du en husvegg med utstikkende deler, for eksempel en murgesims, som her, kan du løse utfordringen som vist. Er veggen slett, slipper du snekkerlekre krumspring.

1

Spenn opp tverrbjelken (B) på stolpene i cirka den høyden som passer med fallet taket skal ha. Vi spenner fast bjelken midlertidig med skrutvinger, slik at høyden kan finjusteres senere.

2

Monter veggsvillen (E). Høyden fra terrassegulvet og opp til undersiden av svillen er 220 cm, og bredden er 391,5 cm, tilsvarende avstanden mellom stolpenes yttersider. Vi må nøye oss med en svill på 98 mm.

3

Bor inn i steinene, ikke i fugene hvis du har en teglsteinsvegg. Sørg for å måle opp godt før du begynner. Svillen skrus fast med en 7,5 mm karmskrue uten hode for hver halve meter.

4

Overfør målene fra gesimsen til endene som støter inn mot veggen på de to ytterste sperrene (C), og sag dem til. Det er viktig at sperreendene blir sittende tett inn mot husveggen.

5

Monter de to yttersperrene (C) ved å skru dem direkte inn i endene på svillen (E) med to 5,0 x 100 mm skruer.

6

Kontroller at de to yttersperrene (C) er i vater i forhold til hverandre hele veien ut til stolpene (A). Bruk vateret, og juster høydene der sperrene er klemt midlertidig fast med skrutvinger.

7

Skru sperrene (C) inn i sidene på stolpene (A) med 4 stk. 5,0 x 100 mm skruer. Husk at sperrene skal ha fall fra husveggen og ut til stolpene (det er i den andre retningen at sperrene skal være i vater i forhold til hverandre).

8

Monter det antallet bjelkesko du skal bruke for å holde de innerste sperrene. Her monterer vi tre bjelkesko på svillen (E) med 5 mm beslagskruer.

9

Enden på sperrene (D) skråskjæres, og det lages et hakk på undersiden. Hakket gir en bedre bæreevne i bjelkeskoene når enden er skråskåret. Husk også å skråskjære den andre enden, mot tverrbjelken (B).

10

Løft sperrene (D) på plass i bjelkeskoe-ne, og fest dem midlertidig med en enkelt skrue gjennom tverrbjelken (B) i den andre enden. Etterpå skrur du fast sperrene til skoene med 5 mm beslagskruer.

11

Alle innvendige sperrer (D) skrus fast i tverrbjelken (B), så det er to 5,0 x 100 mm skruer i hver. Den midterste stolpen (A) er litt kortere enn de to ytterste, og skråskåret så den passer hellingen på sperrene.

03
På med taket 3 Trinn

Det finnes utallige forskjellige takløsninger du kan velge til hyggekroken din - fra billige trapesplater eller en enkel seilduk, til en isolert Plastmo-løsning i luksusklassen. Uansett hvilken løsning du velger, skal du følge produsentens monteringsanvisninger og krav. Da er du nemlig sikker på at resultatet blir perfekt, og ikke minst på at garantien også gjelder.

1

Plastmo-taket monteres med mange forskjellige endeprofiler, forhøyel-sesprofiler, lister og sammenføyninger.

2

For å få plass til taket skal det blant annet sages ut i forkantbordene (F) til takrenner og gesims.

3

Under takrennen, der skjøteprofilene ligger, skjæres et hakk i toppinndekningen. Under inndekningen legges en gummilist, som følger med denne takløsningen.

04
Levegg og benk 9 Trinn

Skjelettet og taket er ferdig. Nå kommer vi til det morsomme, der leveggen skal settes opp og benkene planlegges. Det er fritt frem for kreativiteten, og du kan bygge leveggen så høy eller lav som du vil, på samme måte som du kan nøye deg med å bygge benk i den ene eller andre siden av loungeområdet. Hvis du har lyst, kan du også montere vinduer eller tette igjen helt.

I dette eksempelet bygger vi for enkelhets skyld leveggen og sittearrangementet samtidig.

1

Monter hjørneprofil
Begynn med å montere hjørneprofiler (J) (lister på 22 x 48 mm i kledningens høyde) på stolpene (A), slik at de danner en pen avslutning der kledningen til leveggen begynner og slutter. Det er også nå terrasseborde­ ne vi begynte med å fjerne skal skjæres 48 til og settes på igjen.

2

Lag benkens bunnplater
Mål ut til benkene, og skjær til bunnplatene (K), så de passer rundt stolpene (A). Her bygges benkene med en dybde på 80 cm. Platene bru­ kes til både bunn, sider og seter.

3

Monter kledningen
Kledningen (G) skjæres til og skrus fast til stolpene (A) med to 4,2 x 56 mm skruer i hver stolpe (altså seks skruer i hvert bord (G)). Begynn nederst, og kontroller for hvert tredje bord at kledningen er i vater. Bygg veggen så høy at den kan brukes som rygg­ lene på innsiden.

4

Monter plater til benken
Når første halvdel av leveggen er klar, begynner benkbyggingen. Plasser 48 x 48 mm lekter (L) oppå kryssfinérplatene (K), og skru dem fast langs platekantene med 5,0 x 100 mm skruer. Husk å støte platene helt inn mot veggen. Monter også de loddrette platene (K) i den høyden du vil bygge benken. Bygg deretter resten av leveggen, og fortsett med platene til benken.

5

Kle benken
Når platene (K) er montert, kles de med terrassebord (H). Begynn fra toppen. Det vil gi penest avslutning hvis bordene tilpasses mot gulvet i stedet for i toppen.

6

Kle benken
Har du tenkt å male hyggekroken i en bestemt farge, er et godt tips å male en stripe på platene (K) der bordene (H) vil støte sammen. Da er du sikker på at det lyse treet ikke titter frem hvis det blir en glippe mellom bordene senere.

7

Kle benken
Skru på resten av bordene (H). Er du alene om jobben, er det en god idé å spenne opp bordene med skrutvinger, slik at de ikke sklir.

8

Bygg seter/lokk
Nå står setene/lokkene til benkene for tur. Her kan du se at lokket vårt er seks bord i dybden og satt sammen på undersiden med en plate (K) og tre tverrgående lekter. Merk deg også at det halvveis på hver langbenk er forsterket med to bord (H), slik at setet stives opp og har noe å hvile på.

9

Monter hengsler
Spraymal alle hengslene i samme farge som du gir resten av byggverket. De fire lokkene monteres med tre hengsler hver, mens det siste og midterste (største) monteres med fire. Deretter mangler du bare å male resten av den nye og lekre loungen, før du kan invitere familien til grillhygge.

Materialer

98 x 98 mm trykkimpr. stolper:

  • 3 stk. à 420 cm (A) (overmål, midterste stolpe skråskjæres)

48 x 198 mm konstruksjonsvirke:

  • 1 stk. à 391,5 cm (tverrbjelke) (B)
  • 2 stk. à 430,7 cm (endene) (C)
  • 3 stk. à 406,7 cm (inne i ramme) (D)

48 x 98 mm konstruksjonsvirke:

  • 1 stk. à 391,5 cm (svill på vegg) (E)

22 x 123 mm trykkimpr. furu:

  • 2 stk. à 470 cm (forkantbord) (F) (vises ikke her, overmål avhengig av takløsning)

22 x 123 mm trykkimpr. furu til kledning

  • 56 stk. à 480 cm (G) (overmål)

28 x 120 mm terrassebord:

  • 32 stk. à 480 cm (H) (overmål)

23 x 48 mm trykkimpr. lekt:

  • 3 stk. à 175 cm (J) (overmål)

Kryssfinér, 122 x 244 cm:

  • 7 stk. (sitter på innsiden av benker) (K) Tak:
  • Plastmo TwinLite

Dessuten:

  • Lekter, 48 x 48 mm (L) (til benken)
  • Vinkelbeslag, 90 x 90 x 2,5 mm
  • Bjelkesko, 48 x 88 x 1,5 mm
  • Hengsler til benk
  • Skruer og karmskruer (værbestandige)
  • Sement + støpesand (eller ferdigbetong)

Tidsforbruk

3-5 dager

Pris

Cirka 30.000 kroner. Det valgte Plastmo TwinLite-taket utgjør rundt halvparten av prisen. Velger du en billigere takløsning, blir prosjektet betydelig rimeligere.

Vanskelighetsgrad

Det er et stort prosjekt, som krever oversikt. Men det er ikke vanskelig verken å støpe fast stolper eller å bygge selve konstruksjonen.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Komplett lounge

Hele loungen med tak, vegg og møbler er bygget sammen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skjelettet bygges

Det grunnleggende skjelettet består av 3 stolper, et par sviller og langsgående sperrer.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Detalj ved gesimsen

Sperrene er skåret til så de følger husets form (her gesimsen).

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Gjerdet gir le og ryggstøtte

Mellom stolpene er det montert bord på begge sider. Både utover og innover.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Benk med oppbevaring

Under benken er det godt med plass til oppbevaring.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Sperrer skrus på stolper

De to ytterste sperrene skrus på yttersidene av stolpene.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Stolper på rekke

Med en hjelpesnor får du dem til å flukte nøyaktig

TIPS: Led vekk vannet fra endeveden

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Overbygd terrasse