Flott og grått på terrassen

Hvis du også er lei av å gi treterrassen en grundig behandling med rensing, algemiddel, sliping og oljebehandling – hvert eneste år, så følg med her!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
90 kr/m2

Etter noen uker begynner selv trykkimpregnert tre å få det flotte, silkegrå utseendet, som ellers er forbeholdt edeltre.

Intro

Sioo er det litt kryptiske navnet på en annerledes trebeskyttelse, basert på silisium. Den kjemiske betegnelsen er SiO2 – derav navnet Sioo.

Tradisjonelt behandler vi treterrassen med olje, men her er konseptet annerledes.

LES OGSÅ: Terrassebord - hvilket tre er best?

Slik behandler du terrassen med Sioo

En behandling består av to deler: først en impregnering (grunning) og deretter en sluttbehandling. Og la det være sagt med en gang – dette er kjedelig arbeid, ikke minst fordi du må vente i flere uker før du kan begynne å se resultatet.

Til gjengjeld er resultatet verdt å vente på – du får nemlig en flott, silkegrå overflate, som kan få helt vanlige trykkimpregnerte bord til å fremstå som et eksklusivt gulv av edeltre!

Behandlingen foregår i første omgang helt tradisjonelt. Treverket renses, og skal deretter ha tid til å tørke. Deretter påføres grunningen, som nesten er fargeløs. Treet ligner også vått tre etterpå.

LES OGSÅ: Trykkimpregnert tre - bra eller ikke?

Beskytter mot både sopp, skitt og alger

Når det er tørt – i løpet av noen timer på en solskinnsdag – kommer neste trinn, og her er det heller ikke mye “action” for øyet. Sluttbehandlingen består av en skummet melk-aktig væske. Når den er tørket, er også den stort sett usynlig.

Belønningen kommer først etter noen uker, når treverket stille og rolig begynner å anta det elegante silkegrå utseendet, som sikrer en effektiv beskyttelse mot skitt, muggsopp, alger og insekt-angrep.

Ifølge produsenten kan du etterpå lene deg tilbake og se frem til en holdbarhet på opp til 10 år ...

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

Før du går i gang, skal terrassen renses. Avhengig av hvor skitten den er, kan det være en fordel å bruke et trerensemiddel, som kan hjelpe til med å løsne skitt og alger. Vi bruker Flüggers effektive trerens og gir terrassen en skikkelig gjennomgang med en høytrykksspyler på lavt trykk. Etter rensingen skal treet skylles grundig med vann for å fjerne alle spor av rensemiddelet. Etter et døgns tørketid er terrassen klar til å bli behandlet med Sioo. Produktet kan brukes på de fleste tresorter, men her behandler vi helt tradisjonelle trykkimpregnerte terrassebord, som “alle” i Norge har på terrassen.

1

Forutsetningen for et godt resultat, er at treet er rent. Du kan enten bruke en skurekost, eller en terrasserenser med lavt trykk for å fjrne alger og gammel skitt.

2

Impregneringen/grunningen er nesten usynlig. Vent til treet er tørt etter rengjøringen, og påfør grunningen med en pensel eller rull. Treet skal være så tørt, at væsken suges fort ned.

3

Etter minst to timer påføres det andre strøket med grunning. Her skal treet igjen mettes. Er det overskytende væske igjen etter en halvtime, tørkes den opp eller strykes ut med en pensel.

4

Når grunningen er tørr, tidligst etter fire timer, er det tid for sluttbehandling. Påfør den melkehvite væsken i rikelige mengder, og sørg for å stryke etter, slik at treet mettes grundig.

5

Når treet er mettet, er jobben ferdig. Produsenten anbefaler at sluttbehandlingen gjentas etter 6-14 måneder, når treet har herdet. Det sikrer at behandlingen holder i mange år.

Tidsforbruk

Vi klarte 60 kvadratmeter terrasse på en enkelt dag - inkludert tørketid.

Pris

Grunning og sluttbehandling koster cirka 300 kroner per liter. Ifølge anslått forbruk, tilsvarer det rundt 90 kroner per kvadratmeter.
Sioo kan for eksempel bestilles her: www.miljomalern.no

Vanskelighetsgrad

Behandlingen er enkel. Væsken påføres med en pensel eller kost, og verktøyet renses i vann.

Video

TEKNIKK: Rens terrassen

Med trerens og hardt arbeid kommer du helt til bunns

TEKNIKK: Oljing av terrasse

Krever kun en pensel og en bomullsklut

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Terrasse