Unngå giftig impregnering med supertre

Robust tre til utebruk trenger ikke å være fra regnskogen eller fylt med farlige kjemiske midler. Nye teknikker gir deg miljøvennlig tre med en holdbarhet som impregnert tre og tropiske tresorter.

Trykkimpregnert furu har lenge vært populært til alle typer utendørs prosjekter – og det med god grunn. Det er billig, og treet holder lenge i vårt fuktige klima, takket være de kjemiske stoffene som er blitt presset inn i treet under trykk.

LES OGSÅ: Trykkimpregnert tre - bra eller ikke?

Dessverre inneholder tradisjonelt trykkimpregnert treverk også miljøskadelige stoffer – for eksempel tungmetaller – og det har gitt de miljøvennlige alternativene mer vind i seilene.

Redaksjonen anbefaler: Smart teknikk gir treet superkrefter

Langtidsholdbart – men uten gift

Treverk som via en behandling endrer egenskaper uten å bli giftig, kalles gjerne “modifisert tre”, og det er alltid dyrere enn det trykkimpregnerte. Det skyldes at det er mer omstendelig å fremstille, og at det produseres i en mye mindre skala.

LES OGSÅ: Terrassebord - hvilket tre er best?

Det finnes forskjellige teknikker, men det er tre hovedtyper: furfurylering, der treet tilføres et stoff som fyller ut hulrom i veden slik at vann ikke kan trenge inn (f.eks. Kebony); acetylering, en kjemisk prosess der treets alkoholgrupper endres, slik at de ikke lenger binder vann (f.eks. Accoya); og til slutt varmebehandling (f.eks. ThermoWood), der treet varmes opp, slik at alkoholgruppene som binder vann brennes vekk eller omdannes.

1. Kebony

EGENSKAPER:
Kebony terrassebord furu er et bæredyktig alternativ til tropiske tresorter, og det får en flott grå patina med tiden. Bordene er laget av nordisk furu, og de kan fint holde 25-30 år på terrassen uten noen form for over flatebehandling. Takket være impregneringen har treet en god form- og vridningsstabilitet, og det er særdeles motstandsdyktig mot råte og sopp, fordi treets evne til å oppta vann er kraftig redusert.

TEKNIKKEN:
Teknologien er utviklet i Norge, og er en impregnering med furfurylalkohol i kombinasjon med en katalysator - etterfulgt av tørking og herding ved rett over 100 °C. Furfurylalkohol er et avfallsprodukt fra sukkerproduksjon, og er helt uskadelig. Prosessen endrer treets cellevegger permanent, og gir treet nye harde egenskaper.

PRIS:
Kebony terrassebord furu, 28 x 120 mm, koster cirka 70 kroner per løpemeter.

2. Accoya

EGENSKAPER:
Accoya terrassebord har en flott og helt unik lys farge. Treet er merket med en klasse 1-holdbarhet, noe som betyr at det har en garantert holdbarhet på 50 år over bakken, og 25 år i jord eller under vann. Treet er samtidig fra bæredyktig skogbruk, og 100 % gjenbrukbart.

TEKNIKKEN:
Bordene er laget av furu (Radiata Pine) som har gjennomgått en såkalt acetylering. Det er en modifisering helt inn til kjernen med naturlig syre (eddiksyreanhyd-rid) etterfulgt av en varmeherding. Modifiseringen gjør treet hardt, tyngre, mindre tilbøyelig til å sprekke - og tilnærmet upåvirkelig av råte og sopp.

PRIS:
Vi har sett Accoya terrassebord i dimensjonen 32x150x4800 mm til 299 kroner per løpemeter.

3. Thermowood

EGENSKAPER:
ThermoWood terrassebord har en flott, lysebrun glød, som minner om sydlige tresorter. Bordene har én rillete og én glatt flate, noe som gir deg muligheten til å velge mellom to forskjellige uttrykk. Treet er formstabilt, har en lav vekt og er enkelt både å sage, bore og skru i.

TEKNIKKEN:
Allerede vikingene behandlet treverket sitt med varme og vann for å gjøre det mer holdbart, og det er også teknikken som brukes her. Høy varme forandrer nemlig treets cellestruktur, og gjør det motstandsdyktig mot råte og sopp. I praksis blir ThermoWood varmet opp til 220 °C, samtidig som det blir tilført vanndamp. Vanndampen sørger for at treet ikke begynner å brenne. Treet til ThermoWood er furu fra Finland.

PRIS:
Regn med å måtte betale cirka 50 kroner per løpemeter for et ThermoWood terrassebord.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Terrasse