Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Skal det være solid, så bygg en gipsvegg av tre.

Skal det være solid, så bygg en gipsvegg av tre.

Gipsplater er lette, enkle å jobbe med, og de gir en fin, glatt flate som kan sparkles eller tapetseres og males.

Men en vegg som bare er kledd med ett eller to lag gips, har noen ulemper: Den er verken skrufast eller overveldende sterk.

Du kan riktig nok skru opp selv tunge ting på en gipsvegg, men det krever spesialplugger, eller at du under oppbyggingen av veggen bygger inn forsterkende lekter.

LES OGSÅ: Dette skal du vite før du kjøper lekter!

Tre på baksiden gir styrke

Derfor er denne løsningen smart: I stedet for to lag gips, kan du bruke ett lag kryssfinér, OSB eller rupanel, med ett lag gips på utsiden.

Dermed kan du skru og spikre opp nesten hva som helst på veggen, uten at du trenger å tenke på spesialplugger. Du trenger heller ikke på forhånd å finne ut hvor flatskjermen skal henges opp, for veggen kan bære på hele veggflaten.

Under oppbyggingen vil du også oppdage at det er enklere å skru fast gipsplatene, fordi du ikke trenger å ta hensyn til hvor lektene i skjelettet på baksiden er plassert.

Før du setter i gang, skal du gjøre et par valg, både i forhold til skjelettet og treplaten.

Last ned gjør det selv-veiledningen

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger en solid gipsvegg. Hvis du gjør deg flid med skjelettet, er ikke resten vanskelig. Bare mål opp nøyaktig.

I veiledningen får du en detaljert illustrasjon av hvordan veggen bygges opp, en komplett materialliste og vi viser hvordan du:

  • bygger skjelettet i enten tre eller stål
  • skrur på selve gipsplatene.