Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skjær og form gipsplater

Skriv ut Lagre artikkel

Gipsplater er et fantastisk byggemateriale, og er da også det mest brukte til innvendig kledning av vegger og tak. Det er også forholdsvis lett å jobbe med gipsplater, men bare hvis man bruker riktig verktøy og vet hvordan man oppnår penest resultat. Her vil fagmannen vise hvor lite verktøy som trengs, og hvordan det skal brukes.

En tommestokk, en gipsrasp, en tømmermannsblyant, et målebånd, en tømmermannsvinkel og en hobbykniv. Mer trenger man ikke å bruke for å skjære og forme platen slik man ønsker det. Det er f.eks. mye lettere å skjære et pent, rett snitt i en gipsplate enn i en finérplate.

LES OGSÅ: Gipsplater: Velg riktig gipsplate

Når du har målt opp og markert hvor platen skal skjæres, er det bare å ta tømmermannsvinkelen og hobbykniven og skjære gjennom det tynne laget av papp på den ene siden av platen. Når det er gjort, holder du bare platen over en kant der hvor snittet er, og trykker lett ned. Platen knekker nøyaktig der du ønsker det.Med hobbykniven skjærer du gjennom pappen på den andre siden av platen, og nå har du akkurat den størrelse plate du skal bruke.

Hvis platen skal ha helt rene og pene kanter, fikser du det lett med gipsraspen. Den tar godt av uten at du må trykke for hardt, og resultatet blir pent. Skal platen f.eks. brukes til en vegg, må du fase av kanten, og det gjøres også lett med hobbykniven. Hold den i ønsket vinkel, og trekk den i et jevnt drag bortover hjørnekanten.

Begge platene må avfases, og platene monteres opp mot hverandre med 1-2 mm’s mellomrom, så sparkelmassen kan komme ned mellom platene og dermed gi en sterk forbindelse. Hvis det skal skjæres så lite av platen at du ikke kan knekke det av, må hobbykniven erstattes av en vanlig håndsag.

LES OGSÅ: Montere gipsplater

Det er heller ikke vanskelig. Håndsagen går lett gjennom den sprøde gipsen, og er veldig lett å holde til streken. Pappen kan flise litt, men det skjærer du bare rent med hobbykniven. Hvis du skal skjære et hjørne av gipsplaten, er det også best å bruke en håndsag.Men bare til den ene skjæringen.

Den andre skjæringen klarer du mye lettere med tømmermannsvinkelen og hobbykniven. Når den er skåret, trykker du lett ned og skjærer av på den andre siden, og også her skjærer du rent med hobbykniven. Det er også lett å skjære rundt i en gipsplate. Når snittet er tegnet opp, kan du med stor fordel bruke stikksagen. Bruk et tynt blad, så er du sikker på et godt resultat.

Gipsplaten kan også formes ved hjelp av litt såpevann. Bland litt oppvaskmiddel i vannet, og smør det ut over hele platen med en god, stor pensel. Såpen gjør at vannet ikke straks renner av, og dermed holder platen seg lenger fuktig.

Etter kort tid begynner platen å bøye seg, og du kan nå velge hvor mye du vil ha den rundet, enten ved å stille platen på høykant når formen er passelig, eller ved å gi den enda mer såpevann og vente til den har passelig bøyning. Denne gipsplaten er 13 mm tykk, men du kan også bruke en 6,5 mm, som er litt raskere å få i riktig form.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Skjær og form gipsplater
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake