Tre enkle tips gjør taket hvitt og glatt

Har du et tak med profilert panel du er lei av, skal du ikke fortvile. Du kan sette gipsplater direkte på panelbordene. Det er både enkelt og fort gjort. Og du får et glatt, hvitt tak.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dager
Pris
200 kr/kvm

Intro

Det kan umiddelbart virke som en stor jobb å erstatte panelbordene i et tak med gipsplater. Men du kan faktisk hoppe over flere operasjoner. Dermed er det plutselig enklere.

Forutsetningen er bare at det eksisterende paneltaket ikke ”henger”. Gjør det det, er du nødt til å ta det ned og rette opp lekter eller spikerslag på baksiden.

Men er taket rett, så setter du bare gipsplater direkte på bordene. Det betyr at du kan hoppe over nedrivingen av det gamle taket, med oppbygging av lekter og spikerslag.

LES OGSÅ: Gipsskrumaskinen gjør jobben enklere

Smarte gipsplater gjør det enkelt

Enda enklere blir det å få et godt resultat, hvis du kjøper gipsplater med sparkelkanter på alle fire sider.

Normalt er det bare langsidene som er utstyrt med en forsenket kant, som du kan sparkle ut. Men platene vi bruker, har også forsenkede kanter på kortsidene. Det gjør det enklere å sparkle dem.

LES OGSÅ: Gipsheis til kun 250 kroner

De gamle panelbordene skal ikke henge

Før du griper tak i plateheisen, som er enda en smart ting, skal du forsikre deg om at panelbordene sitter godt fast, så de kan bære de tunge gipsplatene. Det gjør du ved å skru inn lange skruer gjennom både bordene og sperrene eller bjelkene på baksiden.

Er det en dampsperre i taket, skal den gjennomhulles grundig, før du eventuelt setter opp en ny.
Les mer om dampsperre her

Veiledning

01
Forbered taket til gipsplatene 5 Trinn

Begynn med å fjerne alle taklister og ting som er skrudd fast i taket av kroker, lamper og annet. Gipsplatene skal skrus direkte til det gamle taket av panelbord. Derfor skal bordene skrus godt fast til sperrer/bjelker, slik at det helt sikkert kan bære vekten av gipsplatene. For å kunne lokalisere sperrer/bjelker, kan det bli nødvendig å fjerne et bord i begge ender av rommet. Her er veggen etterisolert innvendig, etter at taket er satt opp, så vi løsner et bord litt unna veggen.

1

Fjern taklistene, uten å skade tapetet. Bruk et brekkjern til oppgaven. Fjern samtidig dykkertene fra listen, hvis den skal brukes om igjen.

2

Bank et stemjern eller brekkjern opp mellom panelbordene, og bryt ned bordet som er skåret løs. Fjær og not blir ødelagt, men det gjør ingenting. Nå kan du se en eventuell dampsperre.

3

Marker plasseringen av sperrer eller bjelker midt på dem. Fjern også et bord i den andre enden av taket, og merk opp der. Lag en strek mellom de to merkene. Gjenta ved hver sperre/bjelke.

4

Vi skrur 5 x 60 mm skruer i streken, gjennom panelbordene og opp i sperren. Du kan nøye deg med å skru hvert annet bord. Da sitter bordene godt fast, og kan danne solid underlag for gipsplatene.

5

En eksisterende dampsperre skal perforeres godt, før en ny settes opp. perforeres godt Bor 10 mm hull med 10 cm mellomrom midt mellom sperrene. Et langt bor gjør denne prosessen mye enklere.

02
Sett opp dampsperren 4 Trinn

1

Klipp ut en dampsperrelengde, 20 cm bredere enn rommet. Brett ut lengden, og stift den fast i to hjørner, så den henger ca. 10 cm ned på veggen. Stram ut i midten, og sett den fast med stifter.

2

Legg folielim i hjørnet mellom vegg og tak. Først har du strammet ut hjørnene, slik at hele folien er stram, og stiftet fast dampsprrren til taket. Hold en avstand fra stiftene til veggen på cirka 10 cm.

3

Løsne det bøyde stykket, og trykk det fast i folielimet. Trykk nedenfra og opp med en sparkel. Da presses ikke folielimet ned på veggen.

4

Sett dampsperreteip på skjøter og stifter. Lengdene skal settes opp med en overlapp på minst 15 cm. Tett også igjen alle hull etter stifter og eventuelle smårifter.

03
Sett opp gipsplatene i taket 5 Trinn

Fordi vegger sjelden er helt rette, er det smart å begynne med den andre rekken med plater først. Da kan den første rekken med gipsplater kappes til nøyaktig mot veggen. Gipsplatene monteres på tvers av panelbordene.

Mål opp hvor mange plater du trenger for å dekke taket i hver retning. Husk å trekke fra sparkelkantene mot veggene. De skal nemlig fjernes.

En gipsplateheis er et uunnværlig verktøy til å holde platene mens du skrur dem fast. Den kan leies.

1

Spenn en snor ut fra veggen. Den viser bredden på den første gipsplaten. Målet skal passe rommets bredde, men må maks. være 80 cm. Dermed kan du fjerne sparkelkanten på første platerekke mot veggen.

2

Kjør gipsplateheisen i bunn, slik at det blir enkelt å legge på platen. Heis platen opp mot taket. Flytt heisen til gipsplaten støter mot snoren og holder en avstand til endeveggen på 5-8 mm.

3

Kortsidene forsterkes med båndstål for å hindre sprekking. Det 8 cm brede stålbåndet dyttes halvveis inn under endekanten, og skrus fast med gipsskruene.

4

Ta målene til gipsplatene i første rekke helt nøyaktig fra kanten av den andre rekken gipsplater. Skjøtene på kortsidene skal forskyves minst 50 cm fra rekke til rekke.

5

Start neste rekke med biten du skar av siste plate i annen rekke. Men du skal ha en forskyvning på minst 50 cm mellom skjøtene. Ellers må du begynne med en ny plate

04
Sparkle skjøter og tett igjen kantene 4 Trinn

Nå er den grove delen av jobben gjort, og du kan sette i gang med finpus-singen av gipstaket: fuging rundt i kanten, grunning, montering av armeringsteip, sparkling og sliping.

De fire sparkelkantene gjør det enkelt å få et pent resultat.

Hvis du grunner gipsplatene med forankringsgrunner før du sparkler, er det mye enklere å sparkle, fordi platene ikke “reiser seg”. Ved å grunne først, får du en jevnere overflate og et penere sluttresultat.

1

Skjær av dampsperren ved veggen med en skarp hobbykniv når alle gipsplater er satt opp. Trekk i dampsperren mens du skjærer den med et skrått snitt. Det skal ikke stikke ned dampsperre på veggen.

2

Tett sprekken hele veien langs veggen med akrylfugemasse. Vær nøye med å presse den godt opp i sprekken. Fordelen ved å velge fugemasse, er at den ikke sprekker, i motsetning til sparkelmasse.

3

Sett armeringsteip over skjøtene. Begynn med kortsidene, der sparkelfor-senkningen er dypest. Deretter teiper du er dypest. Deretter teiper du langsidene. Du kan fint la teipen i de to skjøtene overlappe hverandre. skjøtene overlappe hverandre.

4

Press rikelig med sparkelmasse i skjøtene, cirka en halv meter om gangen. skjøtene, Skrap av overskytende masse med en bred sparkel. La tørke, og gjenta til skjøtene er fylt opp. Slip skjøtene jevne til slutt.

Materialer

 • 13 mm gipsplater (med sparkelkanter på fire sider)
 • 35 mm gipsskruer til tre
 • Gipssparkelmasse
 • Armeringsteip
 • 0,2 mm dampsperrefolie
 • Folielim
 • Dampsperreteip
 • Akrylfugemasse
 • Plastmaling
 • 5 x 60 mm skruer
 • Båndstål

Spesialverktøy

 • Gipsplateheis (leies)
 • Evt. gipsskrumaskin

Tidsforbruk

3-5 dager for et rom på 20 m2. Pluss tørketid.

Pris

Cirka 200 kroner per kvadratmeter.

Vanskelighetsgrad

Sparklingen blir både enklere og penere, når du bruker gipsplater med fire spartelkanter.

Video

TEKNIKK: Deling av gipsplater

Med en skarp hobbykniv er jobben rask og enkel

TEKNIKK: Skjøting av gipsplater

Selvklebende glassfibernett gjør skjøten sterk

VERKTØY: Slik bruker du gipsskrumaskinen

Gipsskrumaskinen kan kun én ting. Til gjengjeld gjør den det til perfeksjon. Skal du sette opp mange gipsplater, kan du stille den inn til å sette skruene i akkurat riktig dybde, og deretter kan du jobbe lynraskt. I denne videoen kan du lære alt om maskinens innstillingsmuligheter og om hvordan du bruker den.

TIPS: Gipsbits sikrer riktig skruedybde

TIPS: Hjemmelaget gipsheis

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel nå

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...