Snarvei til glatt tak: Gipstak utenpå panelbord

Er du lei av det gamle paneltaket? Med gipsplater direkte utenpå bordene får du raskt forvandlet det til et glatt tak. Se hvordan – trinn for trinn.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dager
Pris
200 kr/kvm

Intro

Det kan umiddelbart virke som en stor jobb å erstatte panelbordene i et tak med gipsplater. Men du kan faktisk hoppe over flere operasjoner. Dermed er det plutselig enklere.

Forutsetningen er bare at det eksisterende paneltaket ikke ”henger”. Gjør det det, er du nødt til å ta det ned og rette opp lekter eller spikerslag på baksiden.

Men er taket rett, så setter du bare gipsplater direkte på bordene. Det betyr at du kan hoppe over nedrivingen av det gamle taket, med oppbygging av lekter og spikerslag.

LES OGSÅ: Gipsskrumaskinen gjør jobben enklere

Smarte gipsplater gjør det enkelt

Enda enklere blir det å få et godt resultat, hvis du kjøper gipsplater med sparkelkanter på alle fire sider.

Normalt er det bare langsidene som er utstyrt med en forsenket kant, som du kan sparkle ut. Men platene vi bruker, har også forsenkede kanter på kortsidene. Det gjør det enklere å sparkle dem.

LES OGSÅ: Gipsheis til kun 250 kroner

De gamle panelbordene skal ikke henge

Før du griper tak i plateheisen, som er enda en smart ting, skal du forsikre deg om at panelbordene sitter godt fast, så de kan bære de tunge gipsplatene. Det gjør du ved å skru inn lange skruer gjennom både bordene og sperrene eller bjelkene på baksiden.

Er det en dampsperre i taket, skal den gjennomhulles grundig, før du eventuelt setter opp en ny.

Les mer om dampsperre her

Veiledning

01
Forbered taket til gipsplatene 5 Trinn

Begynn med å fjerne alle taklister og ting som er skrudd fast i taket av kroker, lamper og annet. Gipsplatene skal skrus direkte til det gamle taket av panelbord. Derfor skal bordene skrus godt fast til sperrer/bjelker, slik at det helt sikkert kan bære vekten av gipsplatene. For å kunne lokalisere sperrer/bjelker, kan det bli nødvendig å fjerne et bord i begge ender av rommet. Her er veggen etterisolert innvendig, etter at taket er satt opp, så vi løsner et bord litt unna veggen.

Montere gipsplater i tak: Fjern taklistene 1

Fjern taklistene, uten å skade tapetet. Bruk et brekkjern til oppgaven. Fjern samtidig dykkertene fra listen, hvis den skal brukes om igjen.

Montere gipsplater i tak: Bank et stemjern eller brekkjern opp mellom panelbordene 2

Bank et stemjern eller brekkjern opp mellom panelbordene, og bryt ned bordet som er skåret løs. Fjær og not blir ødelagt, men det gjør ingenting. Nå kan du se en eventuell dampsperre.

Montere gipsplater i tak: Marker plasseringen av sperrer eller bjelker 3

Marker plasseringen av sperrer eller bjelker midt på dem. Fjern også et bord i den andre enden av taket, og merk opp der. Lag en strek mellom de to merkene. Gjenta ved hver sperre/bjelke.

Montere gipsplater i tak: Vi skrur 5 x 60 mm skruer i streken 4

Vi skrur 5 x 60 mm skruer i streken, gjennom panelbordene og opp i sperren. Du kan nøye deg med å skru hvert annet bord. Da sitter bordene godt fast, og kan danne solid underlag for gipsplatene.

Montere gipsplater i tak: En eksisterende dampsperre skal perforeres 5

En eksisterende dampsperre skal perforeres godt, før en ny settes opp. Bor 10 mm hull med 10 cm mellomrom midt mellom sperrene. Et langt bor gjør denne prosessen mye enklere.

02
Sett opp dampsperren 4 Trinn

Montere gipsplater i tak: Klipp ut en dampsperrelengde 1

Klipp ut en dampsperrelengde, 20 cm bredere enn rommet. Brett ut lengden, og stift den fast i to hjørner, så den henger ca. 10 cm ned på veggen. Stram ut i midten, og sett den fast med stifter.

Montere gipsplater i tak: Legg folielim i hjørnet mellom vegg og tak 2

Legg folielim i hjørnet mellom vegg og tak. Først har du strammet ut hjørnene, slik at hele folien er stram, og stiftet fast dampsprrren til taket. Hold en avstand fra stiftene til veggen på cirka 10 cm.

Montere gipsplater i tak: Løsne det bøyde stykket, og trykk det fast i folielimet 3

Løsne det bøyde stykket, og trykk det fast i folielimet. Trykk nedenfra og opp med en sparkel. Da presses ikke folielimet ned på veggen.

Montere gipsplater i tak: Sett dampsperreteip på skjøter og stifter 4

Sett dampsperreteip på skjøter og stifter. Lengdene skal settes opp med en overlapp på minst 15 cm. Tett også igjen alle hull etter stifter og eventuelle smårifter.

03
Sett opp gipsplatene i taket 5 Trinn

Fordi vegger sjelden er helt rette, er det smart å begynne med den andre rekken med plater først. Da kan den første rekken med gipsplater kappes til nøyaktig mot veggen. Gipsplatene monteres på tvers av panelbordene.

Mål opp hvor mange plater du trenger for å dekke taket i hver retning. Husk å trekke fra sparkelkantene mot veggene. De skal nemlig fjernes.

En gipsplateheis er et uunnværlig verktøy til å holde platene mens du skrur dem fast. Den kan leies.

Montere gipsplater i tak: Spenn en snor ut fra veggen 1

Spenn en snor ut fra veggen. Den viser bredden på den første gipsplaten. Målet skal passe rommets bredde, men må maks. være 80 cm. Dermed kan du fjerne sparkelkanten på første platerekke mot veggen.

Montere gipsplater i tak: Kjør gipsplateheisen i bunn 2

Kjør gipsplateheisen i bunn, slik at det blir enkelt å legge på platen. Heis platen opp mot taket. Flytt heisen til gipsplaten støter mot snoren og holder en avstand til endeveggen på 5-8 mm.

Montere gipsplater i tak: Kortsidene forsterkes med båndstål 3

Kortsidene forsterkes med båndstål for å hindre sprekking. Det 8 cm brede stålbåndet dyttes halvveis inn under endekanten, og skrus fast med gipsskruene.

Montere gipsplater i tak: Ta målene til gipsplatene i første rekke 4

Ta målene til gipsplatene i første rekke helt nøyaktig fra kanten av den andre rekken gipsplater. Skjøtene på kortsidene skal forskyves minst 50 cm fra rekke til rekke.

Montere gipsplater i tak: Start neste rekke 5

Start neste rekke med biten du skar av siste plate i annen rekke. Men du skal ha en forskyvning på minst 50 cm mellom skjøtene. Ellers må du begynne med en ny plate

04
Sparkle skjøter og tett igjen kantene 4 Trinn

Nå er den grove delen av jobben gjort, og du kan sette i gang med finpus-singen av gipstaket: fuging rundt i kanten, grunning, montering av armeringsteip, sparkling og sliping.

De fire sparkelkantene gjør det enkelt å få et pent resultat.

Hvis du grunner gipsplatene med forankringsgrunner før du sparkler, er det mye enklere å sparkle, fordi platene ikke “reiser seg”. Ved å grunne først, får du en jevnere overflate og et penere sluttresultat.

Montere gipsplater i tak: Skjær av dampsperren ved veggen 1

Skjær av dampsperren ved veggen med en skarp hobbykniv når alle gipsplater er satt opp. Trekk i dampsperren mens du skjærer den med et skrått snitt. Det skal ikke stikke ned dampsperre på veggen.

Montere gipsplater i tak: Tett sprekken hele veien langs veggen 2

Tett sprekken hele veien langs veggen med akrylfugemasse. Vær nøye med å presse den godt opp i sprekken. Fordelen ved å velge fugemasse, er at den ikke sprekker, i motsetning til sparkelmasse.

Montere gipsplater i tak: Sett armeringsteip over skjøtene 3

Sett armeringsteip over skjøtene. Begynn med kortsidene, der sparkelfor-senkningen er dypest. Deretter teiper du er dypest. Deretter teiper du langsidene. Du kan fint la teipen i de to skjøtene overlappe hverandre. skjøtene overlappe hverandre.

Montere gipsplater i tak: Press rikelig med sparkelmasse i skjøtene 4

Press rikelig med sparkelmasse i skjøtene, cirka en halv meter om gangen. skjøtene, Skrap av overskytende masse med en bred sparkel. La tørke, og gjenta til skjøtene er fylt opp. Slip skjøtene jevne til slutt.

Materialer

 • 13 mm gipsplater (med sparkelkanter på fire sider)
 • 35 mm gipsskruer til tre
 • Gipssparkelmasse
 • Armeringsteip
 • 0,2 mm dampsperrefolie
 • Folielim
 • Dampsperreteip
 • Akrylfugemasse
 • Plastmaling
 • 5 x 60 mm skruer
 • Båndstål

Spesialverktøy

 • Gipsplateheis (leies)
 • Evt. gipsskrumaskin

Tidsforbruk

3-5 dager for et rom på 20 m2. Pluss tørketid.

Pris

Cirka 200 kroner per kvadratmeter.

Vanskelighetsgrad

Sparklingen blir både enklere og penere, når du bruker gipsplater med fire spartelkanter.

Video

TEKNIKK: Deling av gipsplater

Med en skarp hobbykniv er jobben rask og enkel

TEKNIKK: Skjøting av gipsplater

Selvklebende glassfibernett gjør skjøten sterk

VERKTØY: Slik bruker du gipsskrumaskinen

Gipsskrumaskinen kan kun én ting. Til gjengjeld gjør den det til perfeksjon. Skal du sette opp mange gipsplater, kan du stille den inn til å sette skruene i akkurat riktig dybde, og deretter kan du jobbe lynraskt. I denne videoen kan du lære alt om maskinens innstillingsmuligheter og om hvordan du bruker den.

TIPS: Gipsbits sikrer riktig skruedybde

TIPS: Hjemmelaget gipsheis

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gipstak