Sterke plugger til gipsvegger

En gipsvegg er for porøs til vanlige plugger, særlig hvis det skal henges opp tunge ting. Her skal det spesielle løsninger til. Utvalget er stort, og dekker alt fra plugger som er enkle å montere, men med begrenset bæreevne, til dyre plugger som kan bære opptil 70 kg.

Gipsplugg: I gips duger det ikke med vanlige plugger. Det krever spesielle plugger, beregnet til gips- og platevegger.

I gips duger det ikke med vanlige plugger. Det krever spesielle plugger, beregnet til gips- og platevegger.

VARIANTER AV GIPSPLUGGER

Bæreevne

De oppgitte vektangivelsene kan variere fra produsent til produsent, og skal derfor kun betraktes som veiledende. Les alltid på emballasjen, eller spør i byggvarehuset. Tallene viser trekklast, det vil si det direkte trekket vekk fra pluggen.

KILEFORMET KLIPS. Billig og enkel å bruke, men med begrenset bæreevne og derfor kun egnet til lette oppheng. Typen fås hos flere produsenter. Den viste er Arrow Anchor fra Essve.
Bæreevne: 10 kg i ett lag gips og 15 kg i to lag gips.

HULROMSPLUGG. En solid løsning til gipsvegger med hulrom på baksiden. Fås i forskjellige størrelser til ett- og tolags gipsvegger – samt med både skrue og krok.
Bæreevne: (Ø 6) 18 kg i ett lag gips og 28 kg i to lag gips.

GIPSROSETT. Til gipsvegger med hulrom på baksiden. Pluggen trekker seg sammen til en rosett på baksiden, og kan bære tunge emner, som hyller, skap og tunge lamper. Fås til både ett- og tolags gips, og med krok til takmontering.
Bæreevne: (Ø 10) 38 kg i ett lag gips og 70 kg i to lag gips.

PLUGG MED SELVSKJÆRENDE GJENGER. Er godt egnet der det kun er litt plass bak veggen, eller der du ikke kjenner platetykkelse og hulromsdybde. Typen fås i både plast og metall, til forskjellige skruer og kroker.
Bæreevne: 10 kg for både plastutgaven og metallutgaven.

DUCK FOOT. En to i en-løsning, der ankeret fungerer som sitt eget bor. Den er ikke så enkel å montere, men når den først er på plass, har den en høy bæreevne.
Bæreevne: 25 kg i ett lag gips og 40 kg i to lag gips.

UNIVERSALPLUGG. Som navnet antyder, kan denne typen brukes i alle materialer. Når skruen skrus inn, utvider pluggen seg. Er det et hulrom bak veggen, danner den en liten knute. Pluggen har begrenset bæreevne i gips.
Bæreevne: (10 x 10) 10 kg i både ett og to lag gips.

GIPSANKER MED KROK. Egnet til oppheng av lamper i et platetak, der det er hulrom på oversiden. Vippe- armen stikkes gjennom hullet i taket, folder seg ut på baksiden og danner dermed mothold.
Bæreevne: 25 kg i to lag gips.

Hvordan brukes en metallplugg til hulrom?

Skal du henge opp noe tungt på en platevegg (gips, fibergips, sponplate m.m.), der det er hulrom på baksiden, er en metallplugg med skrue en opplagt løsning.

Når den riktige plugglengden er funnet, bores et hull i veggen som tilsvarer diameteren på det glatte stykket på pluggen. Deretter bankes pluggen så langt inn at “tennene” på flikene borer seg inn i platen.

Pluggen er lettest å sette opp med en spesiell tang, som klemmer slik at beina på pluggen blir spredd på baksiden og sitter helt tett inn mot platen. Det kan være nødvendig å skru skruen litt ut og gjenta prosessen – særlig ved lange plugger.

Du kan også klare jobben med en skrutrekker, men da må det skrus lenge før pluggen utvider seg på baksiden.

LES OGSÅ: Plugger - oversikt på 5 minutter

Viktig om plugger!

Hvis det er borestøv i det hullet som en plugg skal settes i, er det stor risiko for at pluggen ikke kommer til å sitte ordentlig fast. Derfor skal hullet støvsuges eller blåses rent for støv med et sugerør, før pluggen settes inn i hullet.

Husk dampsperren

Når det bores hull i en gipsvegg, risikerer du å perforere en dampsperre inne i veggen. Ligger den helt inntil platen, er det umulig å unngå. Det betyr i så fall at du skal lappe hullet, hvis pluggen fjernes permanent på et senere tidspunkt.

    Akkurat nå leser andre ...