Pussing av vegger med nivåforskjell

Er det stor nivåforskjell mellom to tilstøtende vegger som skal pusses? Da bør du bruke to typer puss. Her kan du se hvordan du griper an oppgaven.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dage
Pris
35 kroner/m2

Intro

Pussing av ujevne vegger

Hvis du har et rom hvor det er stor nivåforskjell mellom to vegger, for eksempel hvis den ene er av murstein og den andre er av gips, kan det være en vanskelig jobb å pusse veggene slik at de blir helt jevne.

Pussing av vegger er generelt en utfordrende oppgave, fordi det kan være vanskelig å få pussen til å sitte fast på veggen. Men det finnes to smarte materialer som gjør jobben mye enklere: gipspuss og multipuss.

LES OGSÅ: Slik bruker du pussmørtel

Genialt med gipspuss

Til pussing av vegger er gipspuss et fantastisk materiale å jobbe med. Det er enkelt å røre opp, og det er lett å smøre på veggen i et tynt lag. Med gipspuss, unngår du også at det synker når pussen tørker.

Du skal dog vite at det går en del gipspuss på en hel vegg. Du kjøper det i sekker, og en sekk med 30 kilo gipspuss blir, når det er rørt opp, til 36 liter med puss. Hvis du skal pusse en kvadratmeter vegg med et lag på en centimeter, må du bruke ti liter puss.

LES OGSÅ: Gipspuss er genialt

Multipuss er sterkt

Når du pusser veggen med gipspuss får du en meget glatt vegg. Men den er ikke så sterk. Hvis du vil ha mer styrke, kan du tilføye et tynt lag multupuss. Det legges på i et tynt lag på veggen, etter at du har pusset den med gipspuss.

Multipuss tørker fort og gir flotte, jevne vegger. Det legges på med et stålbrett i et så tynt lag, at det er akkurat så det dekker veggen. Når multipussen har fått lov til å sitte litt, glatter du med et skumgummibrett og rikelig med vann. Dermed pusser du veggen!

Det er selvfølgelig viktig å gjøre et grundig forarbeid, slik at pussen kan sitte ordentlig fast på veggen. Du må bruke en primer, og du må bruke lirer slik at du kan styrke tykkelsen på pusset.

LES OGSÅ: Skarp kant på hjørnet igjen

Veiledning

01
Tykt gipslag 7 Trinn

Gipspuss kan uten videre påføres i opp til 50 mm tykkelse, uten å synke sammen eller falle i hodet på deg. Det kan du risikere med tradisjonell puss. Bare du primer overflaten først, kan du få gipspussen til å henge på nesten hva som helst. Gipspuss skal ikke kastes på som tradisjonell puss, for det krever godt håndlag. Gipsen skal bare påføres enkelt og greit med et stålbrett.

Her skal vi fjerne forskjellen på ca 15 mm mellom to vegger. Nivåforskjellen oppsto når det ble bygget om og en dør ble murt igjen.

1

Start med å prime veggen. Når eventuell løs puss er banket av, skal veggen rulles over med primer.

VIKTIG! Bruk primer som passer til gipsfabrikanten du bruker. Da er du sikker på at de fungerer sammen.

2

Skru opp ledelister med én meters mellomrom. Ledelistene skal brukes for å påføre pusslaget jevnt. Listene som skrus på her, er ikke tykkere enn nivåforskjellen på 15 mm.

3

Sjekk med vateret at alle ledelistene er helt i vater. Det er mulig at det må skrapes litt av veggen noen steder før ledelistene kan settes på.

4

Rør ut en porsjon gipspuss med en visp i drillen. Rør ikke ut mer enn du rekker å bruke på en halvtime, og tilpass konsistensen etter hvor tykt lag som skal på.

Jo tykkere lag, desto tykkere konsistens.

5

Påfør gipspussen mellom første ledelist og nivåutspringet. Start ved gulvet, og påfør kun på én kvadratmeter. Legger du på mer, kan pussen rekke å tørke før du skal avrette den.

6

Avrett med et jevnt høvlet bord. Det skal være så langt at det når ut over både ledelisten og nivåutspringet. Hold det litt skrått, og dra av overflødig puss i sikksakkbevegelser oppover.

7

Fjern ledelisten når pussen er hard, men ikke herdet. Det vi si innen en times tid. Puss deretter opp til neste ledelist, og glattpuss med et vått stålpussebrett. Slip til slutt, når gipsen er tørr.

02
Tynt pusslag 4 Trinn

1

Start med primer. For å sikre god hefting, skal veggen primes før du pusser. Her er veggen av lettbetong-elementer, og pussen i fugene er slipt av med et slipebrett først.

2

Påfør multipuss på veggen med et stålbrett. Pussen skal være så tynn at den bare så vidt holder seg på brettet. Dra deretter pussen så tynt ut, at veggen dekkes akkurat.

3

Glatt ut met ett skumgummibrett. Når pussen har festet seg litt, drar du forsiktig kanten av skumgummibrettet over veggen i rette drag, slik at den pussede veggen blir helt glatt.

4

Dypp skumgummibrettet ofte i vann. Da får du av pussen som du drar av veggen. I byggvarebutikken kan du kjøpe et rullespann som den på bildet.

Tidsforbruk

Ca 2 dager på 30m² vegg. Pluss tørketider.

Pris

Knauf Gipspuss koster cirka 10 kroner per mm lagtykkelse per kvadratmeter. Multipuss cirka 25 kr per kvm.

Vanskelighetsgrad

Arbeidet krever kun nøyaktighet, ingen håndverksmessige forutsetninger.

Video

TEKNIKK: Sparkling med multipuss

Hefter på nesten alle overflater

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pussing av vegg